6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kā nostabilizēt savu finansiālo situāciju?

 

Mūsdienās, lielākā daļa cilvēku dzīvo finansiāli nestabilu dzīvi. Viņi iztērē visu, ko nopelna un tad, ja uzrodas neparedzēti tēriņi, vienīgais glābiņš ir ātrie kredīti. Vairāk par to, kāpēc šāds finanšu pārvaldīšanas modelis nav veiksmīgs varat lasīt finanšu portālā penge247.dk, taču par spīti visam negatīvajam, kas ar to saistās, daudzi pat negrasās neko mainīt, jo nemaz nezina ka var dzīvot arī citādāk. Nereti cilvēki domā, ka viņu finansiālā situācija nemaz nevar būt stabila, jo viņu ienākumi ir pārāk zemi, taču visbiežāk, pie vainas ir citi iemesli. Ja jums ir apnikusi finansiālā nedrošība, ņemiet vērā sekojošos ieteikumus, lai nostabilizētu savu finansiālo situāciju.

Uzstādiet sev mērķus

Lai kaut ko panāktu, ir jāzina, uz ko tiekties, tāpēc vispirms vajadzētu uzstādīt sev mērķus. Saprotiet, ko jums vispār nozīmē finansiālā stabilitāte un pēc tam izdomājiet, ko un kādā mērā gribat paveikt. Piemēram, līdz kādam vecumam vēlaties sasniegt noteiktas lietas, kādu dzīvesveidu gribat sev nodrošināt, kādas summas gribat uzkrāt utt. Jo specifiskāki būs mērķi, jo lielāka iespējamība, ka izdosies tos sasniegt, tāpēc veltiet gana daudz laika tam, lai izprastu savas vēlmes un ieliktu tās noteiktos rāmjos.

Plānojiet budžetu

Protams, viens no būtiskākajiem nosacījumiem, finansiālās stabilitātes sasniegšanā ir veiksmīgs budžeta plāns. Varētu pat teikt, ka tas ir pats pamats, jo tieši budžeta plāns dod iespēju maksimāli efektīvi izmantot savu naudu, lai arī cik daudz vai maz jums tās būtu. Lai šo plānu izveidotu, vispirms, ir jāpiefiksē savu naudas plūsmu jeb jāizveido strukturētu ienākumu un izdevumu sarakstu. Pēc tam šī naudas plūsma ir rūpīgi jāanalizē, izvērtējot to, kuri tēriņi ir lietderīgi un kuri nē. Tas, cik daudz naudas budžeta plāns palīdzēs ietaupīt, ir lielā mērā atkarīgs no jūsu pašu apņēmības un vēlmes kaut ko mainīt. Iespējams, būs jāatsakās no ļoti daudziem tēriņiem, pie kuriem esat pieradis un tādējādi būs pilnībā jāizmaina savs dzīvesveids, taču ir jāsaprot, ka vēlmes ir neierobežotas, kamēr ienākumi visnotaļ ierobežoti. Jūs nekad nesasniegsiet finansiālo neatkarību, ja tērēsiet naudu visam, ko iegribas.

Veidojiet uzkrājumus

Tālāk, ļoti svarīgi ir veidot uzkrājumus. Finansiālā brīvība pamatā nozīmē tieši to, ka jūsu finanses nekontrolē jūs, bet gan jūs kontrolējat savas finanses. Tā kā dzīve ir pilna ar negaidītiem pārsteigumiem, bez naudas uzkrājumiem, ņemt vadību savās rokās nemaz īsti nav iespējams. Tiklīdz kā būs nepieciešams papildus finansējums, jums būs jāņem kredīti un jūs būsiet atkarīgs no kreditoriem. Tikai uzkrājumi var palīdzēt izvairīties no šādām situācijām un dzīvot finansiāli stabilu dzīvi.

Investējiet

Vēl uzkrājumi ir nepieciešami arī tāpēc, ka ar to palīdzību iespējams gūt pasīvos ienākumus. Tieši investīcijas ir risinājums tiem, kas savu slikto finansiālo situāciju attaisno ar naudas trūkumu. Ja izdosies izveidot uzkrājumus, tad arī ienākumi augs, pateicoties investīcijām. Protams, viss nav tik vienkārši, jo gan ceļš uz pamata kapitāla iegūšanu, gan arī pats investēšanas process ir visai sarežģīti. Lai veiksmīgi investētu savu naudu ir jāriskē, taču, lai to darītu, ir jāpārzina dažādi investīciju veidi un objekti, tomēr to visu var apgūt. Sāciet pamazām un, kad būsiet apguvis investēšanas pamatus, varēsiet ar to jau pelnīt reālu naudu.

Nokārtojiet īstermiņa kredītsaistības

Visbeidzot, ja gribat sasniegt finansiālo stabilitāti, ir jāaizmirst par īstermiņa kredītsaistībām. Daudziem ātrie kredīti, kredītkartes un kredītlīnijas jau ir ikdienas nepieciešamība un dzīve pāri saviem līdzekļiem ir norma, taču, tas ir dārgi un riskanti. Ja jums ir nenokārtotas īstermiņa finanšu saistības, tad vispirms ir jāpieliek visas pūles, lai no tām tiktu vaļā. Kad tas paveikts, ir jāliedz sev uzņemties tās no jauna. Ja neesat drošs par savu gribasspēku, labāk nobloķējiet savus ātro kredītu kontus un kredītkartes. Nav nekāds brīnums, ka tik daudzi iekrīt īstermiņa kredītu kārdinājumā, ja mūsdienās viss, kas vajadzīgs, lai saņemtu aizdevumu ir mobilais telefons jeb mobil.

Protams, praksē sasniegt finansiālo stabilitāti nav tik viegli kā teorijā, bet grūtākais ir pats sākums. Ja saņemsieties un pārliecināsiet sevi, ka finansiālā stabilitāte jums tiešām ir nepieciešama un ka tā ir svarīgāka par iespēju šķiesties ar savu naudu, jūs jau būsiet paveicis pusi no darba. Tālāk atliks vien tiekšanās uz sev uzstādītajiem mērķiem.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.