5.2 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Tikai 2,5 stundas nedēļā, kuras pagarinās tavu dzīvi

 

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka nav obligāti jāapmeklē sporta zāle un daudz jātrenējas, lai mazinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām un novērstu pāragru nāvi.

Cik un daudz ir jākustas

Laikā no 2003. Līdz 2010.gadam Kanādas zinātnieki veica vienu no lielākajiem pētījumiem, kas veltīts cilvēka kustīgumam.

Septiņu gadu garumā viņi vāca datus par fiziskajām aktivitātēm, sirds un asinsvadu slimībām un kopējo mirstības līmeni. Pētījumā piedalījās vairāk nekā 130 tūkstoši cilvēku vecumā no 35 līdz 75 gadiem un no 17 pasaules valstīm ar dažādiem dzīves līmeņiem.

Izrādījās, ka cilvēki, kuri nedēļas laikā nodarbojās ar fiziskajām aktivitātēm vismaz 150 minūtes, ir veselīgāki par tiem, kas kustas mazāk. Tikai 2,5 stundas fizisko aktivitāšu nedēļā mazina priekšlaicīgas nāves risku par 28%, bet sirds un asinsvadu slimību risku – par 20%.

Kas ir vēl svarīgāk – fizisko aktivitāšu veidam nav nekādas nozīmes. Jebkāda veida aktivitāte – garas pastaigas, mājas uzkopšana vai fizisks darbs – uztur labu veselību.

Kāpēc sēdēt ir kaitīgi

Neraugoties uz visiem pētījumiem, kas pierāda fizisko aktivitāšu nepieciešamību, mūsdienu cilvēks kustas arvien mazāk un mazāk. Cilvēki biežāk pārvietojas ar auto, vairāk pavada laiku ekrāna priekšā, mazāk staigā. Tieši cilvēki ar mazkustīgu dzīvesveidu pakļauj sevi dažādu saslimšanu riskam.

Kā vairāk kustēties, neizbrīvējot laiku sportam

Bieži vien cilvēki saka, ka nodarboties ar sportu viņiem nav laika vai līdzekļu. Taču, lai dienas laikā kustētos 20 minūtes, nav obligāti jāizbrīvē laiks, jāpērk skriešanas apavi un sporta zāles abonements. Lūk, daži padomi:

-Ja uz darbu dodies ar sabiedrisko transportu, izej no mājas ātrāk un pastaigājies nedaudz lēnāk.

-Pusdienu pārtraukumā, tā vietā, lai sēdētu virtuvē vai kafejnīcā, staigā vai ēd stāvus.

-Pārvari slinkumu un no mājas uz veikalu dodies ar kājām, nevis ar mašīnu.

-Ja brauc ar mašīnu, parkojies tālāk no tikšanās vietas.

-Neizmanto liftu, izmanto kāpnes.

Viena pietura, ko noej ar kājām, divas reizes izmanto kāpnes, vakara kino vietā dodies pastaigā – tu gandrīz vai nemanīsi pārmaiņas savā ierastajā dzīvē, taču tai pat laikā manāmi uzlabosi savas dzīves kvalitāti. Starp citu, vai zināji, ka fiziskās aktivitātes lieliski cīnās ar stresu?

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.