9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Aptaukošanās vēstneši – kas liecina par lieko svaru nākotnē?

 

  1. Virtuve ir pilna ar našķiem

Ir grūti turēties pretī kārdinājumam notiesāt čipsu paku vai izdzert limonādi, kas virtuves plauktiņā gulst jau divas dienas. Kornelas universitātes veiktajā pētījumā 2015. gadā secināts, ka virtuves, kurās našķi un citi gardumi ir novietoti redzamās vietās, korelē arī ar iemītnieku svaru. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai virtuves izkārtojums un tajā izliktie produkti spēj ietekmēt cilvēka masas indeksu, tāpēc zinātnieki analizēja 200 bildes ar cilvēku virtuvēm un to svaru.

Lai gan daudziem varētu šķist, ka virtuves iekārtojums no vizuālā aspekta nevar būt saistīts ar svaru, pētījums liecina pretējo. Tiem respondentiem, kam uz virtuves galda bija izlikti augļi vai dārzeņi, bija normāls svars, bet tiem, kam bija izlikta kaste ar brokastu pārslām, limonādi un cepumiem, svars bija aptuveni deviņi kilogrami virs normas. Lai saglabātu slaidu figūru, atbrīvo virtuves skapīšus no tukšajām kalorijām!

  1. Neēšana mājās

Doties uz pusdienām ārpus mājas dažreiz šķiet kā lieliska alternatīva ēst gatavošanai, trauku mazgāšanai, turklāt tas ir ātri, bet ne veselīgi. Sabiedriskajai ēdināšanai svarīga ir garša, ne tik ļoti veselības jautājums. Tāpēc ir rūpīgi jāseko līdzi tam, ko pasūti restorānā un jāpievērš uzmanība porciju lielumam. Liels risks pārēsties ir, ja galdu klāj vairāki ēdieni jeb ir zviedru galds – ir pierādīts, ka cilvēki ēdīs visu, kas pagadās, pat ja vēders jau ir pilns.

Jācenšas pēc iespējas vairāk gatavot mājās, jo tā var zināt, kas ēdienā iekšā un cik daudz jau pievienots, piemēram, sāls. Savukārt restorānā, ja nespēj līdz galam apēst savu porciju, labāk palūgt, lai ēdienu iesaiņo līdzņemšanai nevis ar varu mēģināt apēst.

  1. Ģimenes locekļiem ir liekais svars

Ābols nekrīt tālu no ābeles – arī svara un ķermeņa formas ziņā ģenētikai ir diezgan nozīmīga loma. Protams, ja vecākiem ir problēmas ar lieko svaru, tas nenozīmē, ka esi nolemts cīņai par slaidu figūru. Taču šis faktors ir jāuztver kā brīdinājuma signāls, pat ja šobrīd svars ir normāls. Jāpievērš uzmanība saviem ēšanas paradumiem, sportošanai, kāds ir dienas režīms, miega kvalitāte un ilgums. Jāņem vērā, ka arī sekss ir viens no veidiem, kā atslābināties un noņemt saspringumu, tāpēc tas arī noderēs liekā svara profilaksei.

 

Avots: Veselam.la.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.