8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Lai treniņi būtu efektīvāki, pievērs uzmanību pareizam uzturam

 

Lai treniņi sniegtu vēlamo efektu, ir svarīgi pievērst pastiprinātu uzmanību arī savam uzturam. Ko ēst pirms un pēc treniņiem? Ko ēst, ja ir mērķis notievēt vai palielināt muskuļu masu? Atbildes uz šiem jautājumiem radīsi šajā rakstā.

Ko ēst pirms un pēc treniņiem?

Pirms rīta treniņa ir obligāti jāpaēd, tādējādi kompensējot glikozes trūkumu asinīs, kas radies nakts laikā. Tad fiziskās aktivitātes izdosies enerģiskas un bez nepatīkamiem starpgadījumiem. Kā rīta uzkodu var izvēlēties augli, svaigi spiestu sulu vai smūtiju. Derēs arī saldināta kafija vai tēja.

Bet, ja treniņš plānots dienas otrajā pusē, jācenšas ieturēt vieglu maltīti pusotru stundu pirms fiziskām aktivitātēm, apēdot, piemēram, svaigus vai žāvētus augļus, jogurtu ar auzu pārslām vai musli batoniņu.

Pirms treniņa būtu jāizvairās no trekniem ēdieniem un produktiem, kas rada vēdera pūšanos – āboliem, pākšaugiem vai kāpostiem. Pēc treniņa maltīti vēlams ieturēt divu stundu laikā – tas veicinās muskuļu šūnu veidošanos. Laba izvēle būs piena kokteiļi, liesa gaļa, zivis, olas, biezpiens, svaigi vai sautēti dārzeņi un pilngraudu makaroni.

Mērķis ir tievēt vai iegūt muskuļus?

Ja uzsākot fiziskās aktivitātes mērķis ir iegūt slaidākas formas, ir ieteicams mainīt savus ierastos ēšanas ieradumus. Svars jāsamazina pakāpeniski, ideāls rādītājs ir -1 kg nedēļā.

Par labu nāks arī skaistumkopšanas procedūras – masāžas un ūdens procedūras paātrinās asinsriti un limfas atteci, līdz ar to veicinās tievēšanas procesu.

Savukārt, ja mērķis ir palielināt muskuļu masu, būs jāapbruņojas ar lielu gribasspēku un pacietību, jo šai vajadzībai bieži par pamatu ir pazemināts svars, kas radies neregulāri, maz un nepilnvērtīgi ēdot.

Lai palielinātu svaru, uzturā nepieciešams iekļaut vairāk olbaltumvielas saturošus produktus – liesu liellopa gaļu, vistas fileju, biezpienu, olas, proteīnu dzērienus un zivis, kā arī auzu pārslas, pilngraudu produktus un augļus. Jārēķinās, ka muskuļu masa pieaug diezgan lēni – no 0,2 līdz 0,5 kg nedēļā.

Vitamīni organisma stiprināšanai

Veicot praktiski jebkuras fiziskās aktivitātes, vitamīnu patēriņš organismā var pieaugt līdz divām reizēm, tādēļ cilvēkiem, kuri vismaz pāris reizes nedēļā velta laiku sportiskām aktivitātēm, savā ikdienas uzturā vajadzētu tos iekļaut papildus. 

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.