5.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Iespējamā misija: Padomi, kā no rītiem veiksmīgi pamodināt bērnu

 

Pamodināt bērnu no rīta bez kliegšanas un drāmas nav viegls uzdevums. Brīvdienās gan bērns pats lec ārā no gultas un steidz spēlēties un skatīties multfilmas. Pēc garām brīvdienām to izdarīt ir vēl grūtāk. Līdz ko pienāk laiks doties uz skolu vai bērnudārzu, uzcelt viņu var tikai vecāku bargie vārdi vai “kukuļi” našķu un solījumu formā. Ko darīt?

Sagatavo bērnu jau vakarā. Ja viņš ir mazs, saliec mantas/ drēbes pati. Ja viņš ir jau apzinātā vecumā, motivē viņu nākamajai dienai – lai viņš saliek savas drēbes, grāmatas somā un citas nepieciešamās lietas. No rīta tas palīdzēs ietaupīt laiku un pat iegūt pāris minūtes miegam.

Pēdu un plaukstu masāža. Pēdās un plaukstās ir daudz nervu galiņu, kuru stimulēšana uzlādē ķermeni ar enerģiju. Veic masāžu uzmanīgi un maigi, var nedaudz pakutināt. Ja pievienosi vēl apskāvienus un bučas, tad par rīta drāmu vari aizmirst.

Dod laiku, lai pamostos. Lai pamostos, vajag kādas 10-15 minūtes. Ja bērnu vienkārši pamodināsi un ļausi viņam vēl 10-15 minūtes pavārtīties pa gultu vai vienkārši pasēdēt, viņam būs vieglāk.

Spilgta gaisma. Ir zināms, ka spilgts apgaismojums pārtrauc miega hormona ražošanu organismā un stimulē laimes hormona izstrādi. Gada tumšajā laikā, kad bērns ir jāmodina tumsā, ieslēdz vispirms galda lampu, bet pēc tam lielo istabas apgaismojumu.

Jautra mūzika. Kāpēc gan nesākt dienu ar iemīļoto dziesmu? Padziedi līdzi, mazliet uzdejo un, kas zina, varbūt arī bērns gribēs piebiedroties.

Plāno rītu. Sastādi sarakstu ar darbiem, kas bērnam no rīta ir jāpaveic. Jānomazgā seja, jāiztīra zobi, jāpaēd brokastis, jāapģērbjas. Uzslavē bērnu par pareizi un laikā paveiktajiem darbiem.

Atalgojums. Apsoli bērnam, ka, ja viņš paveiks visus rīta darbus laicīgi un pareizi, varēs paskatīties televizoru vai apēst kādu kārumu. Tikai noteikti izpildi solījumu un neļaujies bērna manipulācijām.

Raisi interesi. Ja bērnu gaidīs kāds piedzīvojums vai labas ziņas, pamosties un piecelties būs daudz vieglāk. Izdomā stāstu par to, ka viņa rotaļlieta ir aizbēgusi un to ir jāatrod, vai arī, lai viņš atzīmē kalendārā dienas līdz kādam īpašam notikumam.

Saglabā mieru. Pacenties nekliegt un nenervozēt. Bērns nav tu, viņam vajag vairāk laika, lai savāktos un pieņemtu lēmumus. Ja tu kliegsi, viņš neviļus kopēs tevi un pretosies.

Neaizmirsti arī to, ka bērnam ir laicīgi jādodas gulēt!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.