13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Varēs pat slinkie un saldumu mīļi: 6 veidi, kā paātrināt vielmaiņu

 

Notievēt ir pavisam vienkārši, jo atliek tikai paātrināt vienmaiņu – tāds stereotips ir nereti dzirdams no cilvēkiem, kuri vēlas tikt vaļā no liekajiem kilogramiem. Daļēja taisnība tur ir – jo aktīvāk organisms pārstrādā ēdienu enerģijā, jo vieglāk „kūst” svars. Taču no otras puses, vielu apmaiņa ir sarežģīts un individuāls process, kuru ne vienmēr var ietekmēt. Taču pamēģināt var, vai ne? Portāls „Lifehacker” ir sagatavojis dažus ieteikumus.

ĒD TUMŠO ŠOKOLĀDI

To, ka šokolāde ar kakao saturu vismaz 70% palīdz tikt galā ar stresu, zina daudzi. Taču tas nav vienīgais šī ēdiena labums.

Zinātnieki ir noskaidrojuši (pētījums – http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/pr900607v), ka ikdienā atliek apēst 40 g šī produkta, un jau pēc divām nedēļām vielmaiņas procesi paātrināsies.

VELTI SPORTAM MAZĀK LAIKA

10-15 minūšu aktīvs treniņš ir efektīvāks, nekā stundu ilgs skrējiens vai joga. Labāk vairākas reizes veic intensīvus treniņus īsāku laiku un ieturi īsas pauzes.

20 reizes ātri atspiedies no grīdas, 20 sekundes atelpojies, atkal 20 reizes atspiedies.

Minūti ātri palēkā ar lecamauklu, 15 sekundes atpūties, tad atkal minūti palēkā.

Ar tādu režīmu jau pēc pāris nedēļām vielmaiņas procesi paātrināsies.

ELPO DZIĻĀK

Dažkārt lasi par kārtējo diētu un gribas tā kārtīgi nopūsties. Pareizi! Elpo dziļāk un lēnāk!

Loģika šeit ir vienkārša: jo dziļāk tu elpo, jo vairāk skābekļa nonāk asinīs un jo aktīvāk notiek vielmaiņas process, kurā tauki un cukurs tiek pārvērsti enerģijā.

DZER AUKSTU ŪDENI

Katrs tievētājs noteikti ir dzirdējis padomu: ja 20-30 minūtes pirms ēšanas izdzersi glāzi ūdens, apēdīsi mazāk. Bet, vai tu zināji, ka, ja dzersi aukstu ūdeni, efekts būs lielāks?

Auksts ūdens ne tikai piepildīs vēderu, bet arī liks organismam patērēt liekās kalorijas, lai sasildītos.

ĒD PIRMS GULĒTIEŠANAS

Izklausās šausmīgi, vai ne? Taču Floridas Universitātes zinātnieki (pētījums – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997367/) ir noskaidrojuši, ka vieglas uzkodas pirms gulētiešanas spēj uzlabot vielu apmaiņu naktī, daļēji aktivizējot arī tauku pārstrādi. Tikai neaizraujies!

IZGULIES

Miega trūkums ir taisnais ceļš pretīm vielmaiņas palēlināšanai un liekā svara uzņemšanai. Daļēji tas ir tādēļ, ka neizgulēšanās strauji pazemina leptīna līmeni, kas regulē apetīti un enerģijas patēriņu.

Iegaumē: veselīgs miegs svara normalizēšanas procesā ir tikpat svarīgs kā regulāri treniņi un sabalansēts uzturs.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.