22 C
Rīga
trešdien, 1 maijs, 2024

Nepārpūlē un neberzē: 10 ikdienišķi ieradumi, kuri kaitē tavai redzei

 

Laba redze lielākajai daļai cilvēku ir no dabas. Galvenais ir to nezaudēt, taču mūsdienu ikdienas ieradumi var labo redzi sabojāt. Portāls „Health” iesaka, no kuriem ieradumiem būtu jāatsakās.

Ilgi skatīties telefonā. Kad mēs mēģinām izlasīt telefonā tekstu, redze tiek sasprindzināta. Acis cenšas saskatīt mazos burtus vai attēlus. Ar laiku tas var novest līdz acu sausumam, var rasties miglošanās un reiboņi. Tāpēc katras 25-30 minūtes atpūtini acis.

Televizora skatīšanās naktī. Skatīties spilgtā ekrānā tumsā jebkurā gadījumā ir kaitīgi. Gaismas līmeņi strauji mainās, acis ir pastāvīgā saspringumā. Tas noved pie acu sausuma, noguruma un pat sāpēm.

Gulēšana ar kontaktlēcām. Jā, mēs zinām, ka esi nogurusi un vēlies ātri iekrist gultā. Taču izņemt kontaktlēcas tāpat vajadzētu. Tavs slinkums var kļūt par infekcijas un acs ābola traumas iemeslu.

Ieradums berzēt acis. Jā, tas var sagādāt patiesu atvieglojuma sajūtu. Taču acu berzēšanas laikā mēs ieberzējam tajās arī baktērijas un netīrumus.

Pārmērīga acu pilienu izmantošana. Kad mēs lietojam acu pilienus ilgāku laiku, mūsu acis gūst pārāk daudz mitruma. It īpaši tas attiecas uz pilieniem, kurus tu pati izdomāji lietot. Ja tos izrakstīja ārsts, lieto pēc norādījumiem. Taču, ja pati pilienus lietosi ilgāk, nekā vajadzētu, tu riskē pasliktināt savu redzi.

Slikts uzturs. Jā, arī acis reaģē uz taviem ēšanas paradumiem. Daži dārzeņi un augļi stimulē acu veselību, tāpēc iekļauj ēdienkartē produktus, kuru sastāvā ir cinks un C un E vitamīni. Obligāti ēd riekstus un citrusaugļus. Arī zivs ēdieni ir vēlami, kā arī spināti, rukola, nātres utt.

Vecas kosmētikas izmantošana. Tava iecienītā skropstu tuša var kļūt arī par tavu ienaidnieku. Ja tavas acis sāk asarot, kļūt sārtas un niezēt, no skropstu tušas ir jāatvadās. Tas pats attiecas uz acu ēnām.

Smēķēšana. Nikotīns graujoši ietekmē acs ābolu, paātrinot redzes zudumu. Smēķētāji vecumā pēc 50 ātrāk izjūt acu graušanu, sausumu, asarošanu, un arī bez brillēm iztikt nevar.

Neizgulēšanās. Jā, arī tā dēļ var strauji pasliktināties redze. Var sākt raustīties acis, parādīties asas sāpes un nieze. Miega laikā acis atbrīvojas no saspringuma, kas uzkrājas dienas laikā.

Ieradums nevalkāt brilles. Ja tev ārsts ir noteicis briļļu valkāšanu, tad tas ir jādara. Regulāra acu miegšana noved pie vēl lielākas redzes pasliktināšanās un ap acīm ātrāk rodas krunciņas. Vasarā obligāti valkā saulesbrilles.

Lai redze saglabātos laba, ir saudzīgi jāizturas pret acīm.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.