0.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Svaru zaudējam skaisti, nevis ātri: 8 lielākās kļūdas, kuras tiek pieļautas tievēšanas laikā 

 

Nereti svara zaudēšanas procesa laikā tiek pieļautas kļūdas, kuru dēļ tiek bremzēta gan tievēšana, gan rezultāta saglabāšana. Iedvesmojoties no portāla „Health”, mēs esam apkopojuši lielākās kļūdas, no kurām būtu jāizvairās.

Liels kaloriju deficīts

Cilvēka organisms lieliski spēj pielāgoties izdzīvošanai bada apstākļos. Tāpēc, kad tu strauji pazemini uzņemto kaloriju daudzumu, organisms sāk „pārkārtoties” un taupīt enerģiju. Tāpēc, kad tu sasniedz savu mērķi un atkal atsāc uzņemt normālu kaloriju daudzumu, organisms turpina darboties iepriekšējā režīmā un nelabprāt patērē uzkrāto enerģiju. Tāpēc arī sanāk zaudēto svaru ātri atgūt.

Kā labot? Neierobežo sevi vairāk par 25% no piemērotā kaloriju daudzuma tavam organismam (balstoties uz svaru, augumu, dzimumu un dzīvesveidu).

Ēdienreižu izlaišana

Daudzi uzskata, ka izlaižot ēdienreizes, viņi ātrāk notievēs. Piemēram, cilvēks izlaiž brokastis vai paliek bez pusdienām darbā, bet tāpat vakarā apēd ļoti sātīgas un kalorijām vagātas vakariņas. Tāda tievēšanas stratēģija nenes labus rezultātus. Pirmkārt, pēc dienas, kas pavadīta bez ēšanas, lielais izsalkums liks apēst vēl vairāk, nekā parasti. Otrkārt, ēdienreizes izlaišana var negatīvi ietekmēt cukura daudzumu asinīs, vielmaiņu un enerģijas līmeni.

Ko darīt? Centies ēst tad, kad tev sagribas. Piemēram, ja tu pēc pamošanās jūti izsalkumu vai zini, ka desmitos vai vienos dienā gribēsi ēst, sagatavo sev uzkodas vai saplāno dienu tā, lai izsalkuma laikā var paēst. Katru dienu centies ēst vienos un tajos pašos laikos.

Olbaltumvielu trūkums ēdienkartē

Olbaltumvielas nodrošina sāta sajūtu un spēlē nozīmīgu lomu muskuļu masas saglabāšanā tievēšanas procesā.

Ko darīt? Pacenties darīt tā, lai 30% uzņemto kaloriju sastāvā būtu olbaltumvielas.

Šķidrās diētas

Nereti tievēt gribētāji, kuri nevēlas ieguldīt lielas pūles procesā, izvēlas šķidrās diētas. Taču augļu un dārzeņu sulas nenodrošina organismu ar pietiekamu daudzumu šķiedrvielu un olbaltumvielu.

Ko darīt? Izvairīties no šāda veida diētām. Tā var būt daļa no tās, bet neaizmirsti par produktiem, kas ir bagāti ar olbaltumvielām un šķiedrvielām.

Tauku izslēgšana

Tauki ir nepieciešami ādas, muskuļu, redzes un atmiņas veselībai. Pie tam, ja organismā ir tauku trūkums, A, D, K un E vitamīni neuzsūcas, un tas var novest pie avitaminozes un veselības problēmām. Lai notievētu, svarīgāk ir samazināt uzņemto ogļhidrātu, nevis tauku daudzumu. Piemēram, pētījums (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637) 2003.gadā pierādīja, ka sešu mēnešu ilgas diētas laikā dalībnieki, kuri uzņema mazāk ogļhidrātu, zaudēja trīs reizes vairāk kilogramu, nekā tie dalībnieki, kuri ierobežoja uzņemto tauku daudzumu.

Ko darīt? Neizslēdz no sava uztura zivis, avokado, riekstus un eļļas. Šajos produktos ir nepiesātinātie tauki.

Fiziskās aktivitātes bez diētas

Aktivitātes ir nepieciešamas veselībai un muskuļu masas uzturēšanai. Taču, bez ēšanas paradumu mainīšanas, fiziskās aktivitātes pie svara zuduma nenovedīs.

Vēl viena problēma ir tāda, ka pēc fiziskajām aktivitātēm rodas vēlme ēst vairāk. Pēc sportošanas cilvēki atļauj sev ēst visu – gan saldu, gan treknu-, jo domā, ka ir to nopelnījuši.

Ko darīt? Nodarbojies ar sportu, taču atceries, ka no visa nevēlamā svara nevarēsi atbrīvoties bez diētas. Padari gan fiziskās aktivitātes, gan pareizu uzturu par savu ikdienu, un tu manīsi, kā tavas ķermeņa aprises mainās.

Treniņu vienveidīgums

Vieni un tie paši vingrinājumi noved pie tā, ka organisms pierod pie slodzes un sāk patērēt mazāk kalorijas tai pašai aktivitātei. Tā rezultātā tievēšanas process palēlināsies vai apstāsies pavisam. Vienveidīgums arī mazina interesi un motivāciju pret aktivitātēm.

Kā labot? Ievies treniņos lielāku dažādību un palielini slodzi, kad jūti, ka konkrēti vingrinājumi ir kļuvuši par vienkāršiem.

Vēlme pēc ātriem rezultātiem, kas saglabāsies ilgu laiku

Liela daļa cilvēku, kuri ietur diētas, gada laikā atkal atgūst iepriekšējo svaru. Ātra tievēšana maina hormonālo līdzsvaru, palēlina vielmaiņu un palielina izsalkuma sajūtu. Kad cilvēks atgriežas pie ierastā ēšanas režīma, šīs izmaiņas liek viņiem atkal ātri pieņemties svarā.

Veselīgs tievēšanas process ir ilgs un prasa lielu pacietību un apņemšanos. Nereti notiek tā, ka sievietes uzsāk stingru diētu, bet jau pirmo pāris mēnešu laikā padodas. Tad arī rodas visas problēmas un svara atgūšana ar uzviju.

Ko darīt? Ja tu esi nolēmusi tievēt, tad ņem vērā, ka tas ir laikietilpīgs process. Ātri rezultāti nenes ilgtermiņa rezultātus.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.