11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

4 veidi, kā stiprināt savu imunitāti un atbrīvoties no pavasara noguruma

 

Daudziem cilvēkiem pārejas laiks starp ziemu un pavasari ir grūtākais periods visa gada laikā. Un, lai gan kalendārs jau rāda martu, novilkt cepuri un pasildīties saules staros vēl tik ātri nevarēsim. Portāls “Cosmo.ru” ir apkopojis padomus, kā palīdzēt organismam pārdzīvot šo laiku un sagatavoties siltajam laikam.

Veselīgs miegs

Visiem ir zinām, ka, lai organisms veiksmīgi atjaunotos un atpūstos, ir nepieciešamas 7-8 stundas miega. Centies ievērot šo noteikumu. Pie tam, vislabāk būtu iet gulēt pirms pusnakts.

Ja iemigt neizdodas, rīkojies šādi: aptuveni stundu pirms miegs noliec malā visas elektroierīces un kārtīgi izvēdini istabu. Ja ir iespēja, izej ārā pastaigāties. Nedzer kafiju un enerģijas dzērienus vismaz pāris stundas pirms miega un atsakies no smagas pārtikas vakara gaitā.

Fiziskās aktivitātes

Neaizmirsti par aktīvu dzīvesveidu. Ja laiks ārā ir labs, izmēģini ziemas sporta veidus: slidas, slēpes, sneiga dēli (protams, ja sals un sniegs vēl ir). Var arī vienkārši iet pastaigāties vai skriet. Jā, cilvēki skrien arī ziemā. Ja šķiet, ka ārā ir nejauks laiks, laba alternatīva ir sporta zāle, joga, alpīnisms, baseins, volejbols, basketbols utt.

Piekopt aktīvu dzīvesveidu var arī mājās. Internetā var atrast daudz pamācošu video, kā vingrot mājas apstākļos. Galvenais ir darīt to regulāri, tad rezultāti neliks ilgi gaidīt. Tu sagaidīsi pavasari un vasaru ne tikai lieliskā omā, bet arī ar lielisku figūru.

Sabalansēts uzturs

Ziemā un pavasara sākumā imunitāte ir novājināta. Sabalansēts uzturs palīdzēs uzturēt organismā spēkus. Parūpejies par to, lai uzņem pietiekami daudz olbaltumvielu, jo tām organismā ir nozīmīga loma. Olbaltumvielas uztur normālu vielmaiņas darbību, ir neaizvietojams materiāls muskuļu veidošanā, kā arī palīdz aizsargāt organismu.

Arī taukiem ir vērtīgas īpašības: tie sniedz enerģiju, piedalās vielu apmaiņā, palīdz uzsūkties olbaltumvielām, vitamīniem un sāļiem.

Nedrīkst aizmirst arī par ogļhidrātiem. Lai uzturētu sevi labā fiziskajā formā, dod priekšroku lēnajiem ogļhidrātiem: pilngraudu putrām, zaļajiem dārzeņiem, pupām.

Pareiza imunitātes stiprināšana

Ir zināms, ka ziemas beigās un pavasara sākumā mūsu organisms sauc pēc vitamīniem. Svaigu augļu un dārzeņu trūkums, aukstums un nepietiekamais saules daudzums dienas laikā negatīvi iespaido mūsu imunitāti. Vitamīnu uzņemšana palīdzēs organismam atjaunot spēkus un samazināt sezonas saslimšanu risku.

Šajā gadījumā lieliski palīdzēs D vitamīns. Tas ir sastopams trekās zivīs, mencu aknu eļļā, pilngraudu pārslās, piena produktos un olās. Protams, ar trekniem produktiem aizrauties nevajadzētu, jo tad tu noslogo savas aknas. D vitamīns ir nopērkams arī aptiekās.

Seko līdzi šiem noteikumiem un tava imunitāte būs pietiekami spēcīga, lai varētu pasargāt tevi no sezonas saslimšanām, kā arī uzlabot kopējo pašsajūtu pelēkajās un vēsajās dienās.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.