8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Arī tad, ja nav sūdzību: Regulāras pārbaudes ir veselas redzes garants

 

Tieši tāpat kā ārsti iesaka regulāri veikt vispārējo veselības pārbaudi (piem., asins analīzes, asinsspiediena kontrole u.c.), arī redzi vēlams pārbaudīt regulāri. Pat tad, kad it kā nav sūdzību, profilaktiskas pārbaudes var aizkavēt vai pat novērst nopietnas acu saslimšanas nākotnē. Par vecuma posmiem, kad redzes speciālistu tomēr vajadzētu apmeklēt, konsultē optikas “Metropole” optometriste Ieva Rikena.

Uzreiz pēc dzimšanas

Pirmo reizi bērna acis tiek aplūkotas jau dzemdību zālē – ārsti pārbauda, vai tās ir attīstījušās atbilstoši dzimšanas brīdim.

1 gads

Pirmā lielā redzes pārbaude, ja pirms tam nav sūdzību par bērna redzi. Šajā vecumā vēl gan nevar runāt par pilnībā attīstītu redzi, bet galvenais ir pārbaudīt, vai abas acis attīstās vienlīdz labi, vienādi reaģē uz redzes stimuliem. Tāpat  jāpārbauda, vai nav kādas anatomiskas nepilnības, kas varētu traucēt redzes tālāku attīstību.

3 gadi

Šajā vecumā redze joprojām nav pilnībā attīstīta, bet tā jau tuvinās pieauguša cilvēka redzēšanai. Bērnam jāspēj saskatīt diezgan sīkas detaļas gan tālumā, gan tuvumā un svarīgi, ka abas acis redz vienādi labi un attēls nav miglains. Bērnam jābūt arī attīstītai kopredzei jeb abu acu sadarbībai un jāspēj orientēties telpā. Ja speciālists atklāj kādas nepilnības, tad šis ir laiks, kad redzes defektus līdz 6-7 gadu vecumam novērst ir visefektīvāk.

6 gadi

Tuvojas skolas laiks, kad bērna redzei būs lielāka slodze nekā tas bijis pirms tam. Svarīgi zināt, ka viss kārtībā, lai problēmu, ja tāda ir, novērstu sākuma stadijā. Šajā vecumā bērna redzes sistēmai jābūt pilnīgi attīstītai un būtu jāredz viss, ko redz arī pieaugušie.

7-18 gadi

Šajā laikā redzes sistēma un audi ir ļoti elastīgi un ir viegli kaitēt redzei, pārlieku daudz veicot darbus tuvumā. Ļoti bieži redzes problēmas rada pārmērīga digitālo ierīču izmantošana (visa diena pie datora vai planšetes). Šajā vecumā redzes problēmas un grūtības ikdienā var būt arī tad, ja tālumā un tuvumā bērns redz labi. Tāpēc ieteicams skolēna redzi pārbaudīt katru gadu!

20-40 gadi

Agrāk šo vecumu uzskatīja par relatīvi stabilu, kad ievērojamas izmaiņas redzes sistēmā nav gaidāmas. Taču mūsdienās tieši redzes stresa un pārlieku lielās slodzes dēļ acu struktūras mainās arī šajā vecumā. Bieži sastopama problēma ir acs optiskā stipruma izmaiņas, ko izjūt kā apgrūtinātu burtu un ciparu atpazīšanu. Savukārt acu iekšējo un ārējo muskuļu nogurums var radīt pārejošu attēla miglošanos, dubultošanos vai pat teksta rindiņu „peldēšanu”. Tāpēc arī šajā dzīves posmā redzi ieteicams pārbaudīt vismaz reizi divos gados.

40-55 gadi

Sasniedzot apmēram 40 gadu vecumu, citam ātrāk, citam nedaudz vēlāk, iestājas t.s. presbiopijas vecums. Tā nav slimība, bet gan pavisam normāls fizioloģisks process, kas piemeklē ikvienu no mums. Vienkāršiem vārdiem runājot, tas ir vecums, kad rodas nepieciešamība iegādāties pirmās lasāmbrilles, ja tādas nav bijušas pirms tam. Atkarībā no tā, kāda ir bijusi redze iepriekš, būs arī vairāki scenāriji redzes izmaiņām, ko vēl papildus ietekmē katra cilvēka ikdienas ritms un dažādu medikamentu lietošana. Šajā vecumā nereti jau tiek atklātas arī patoloģiskas izmaiņas acīs, tāpēc ir ieteicams pie redzes speciālista uz pārbaudi doties vismaz reizi gadā.

60-70+ gadi

Acis, tāpat kā organisms kopumā, fizioloģiski noveco – acs lēca kļūst duļķaina, var veidoties katarakta, kā arī ar vaskulāro slimību, cukura diabētu vai hipertensiju saistītas izmaiņas acs dibenā. Šajā vecumā var tikt atklāta arī glaukoma. Taču satraukumam nav pamata! Jo, pārbaudot redzi regulāri (vismaz reizi gadā) un kontrolējot un ārstējot jau esošās saslimšanas, optometrists sadarbībā ar oftalmologu (acu ārsts) palīdzēs redzes un dzīves kvalitāti uzturēt maksimāli ilgāk.

 

Autors: Optic Guru 27.03.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.