6.8 C
Rīga
otrdien, 5 novembris, 2024

Kas notiek ar organismu, ja ikdienā uzņemam pārāk daudz sāls

 

Ar sāli ēdiens, protams, šķiet garšīgāks, taču nedrīkst aizmirst, kādu kaitējumu tas var nodarīt, ja tiek uzņemts lielākos daudzumos un regulāri. Diennakts norma ir ne vairāk kā 15 g, taču cilvēki uzņem daudz varāk, paši pat nemanot. Tas palielina dažādu saslimšanu risku. Kā var reaģēt organisms un kādu kaitējumu nodara sāls, raksta portāls „Flytothesky”.

Problēmas ar nierēm

Pārlieku sāļa ēdienkarte provocē akmeņu veidošanos nierēs. Kad tu uzņem daudz sāls, organisms izmanto vairāk ūdens, lai izšķīdinātu nātriju. Organisms parasti atbrīvojas no liekā šķidruma, filtrējot asinis cauri nierēm, taču, ja tavā uzturā būs daudz nātrija, nieres mazāk atbrīvosies no ūdens. Tas nozīmē, ka asinsspiediens paaugstināsies. Tas veidos lielu slodzi artērijām, kas ved uz nierēm.

Paaugstināts asinsspiediens

Kā jau minējām iepriekš, tie, kas uzturā lieto daudz sāli, riskē iedzīvoties pastāvīgi augstā asinsspiedienā. Sāls aiztur ūdeni, kas liek sirdij aktīvāk pumpēt asinis, un tas noved pie saspringuma un paaugstināta asinsspiediena. Savukārt tas noved pie sirds saslimšanu, insulta un smadzeņu darbības traucējumu riska.

Pūšanās sajūta

Kad cilvēks uzņem pārāk daudz nātrija, organisms aiztur ūdeni. Tādēļ rodas pūšanās sajūta vēderā un tirpuma sajūta kājās un rokās. Pie tam, šis „efekts” var uzkrāties un veselības stāvoklis – pasliktināties.

Osteoporoze

Parasti cilvēki par to neaizdomājas, bet fakts ir fakts: organisms ar urīna starpniecību zaudē kalciju. Tāpēc, jo vairāk sāls tu lieto, jo vairāk kalcija zaudē. Savukārt kalcija trūkums asinīs novedīs pie tā, ka organisms sāks „vilkt” to ārā no kauliem.

Kā ierobežot sāls patēriņu?

-Ierobežo apstrādātu produktu lietošanu. Daudzi no tiem satur pārāk daudz sāls un maz vērtības.

-Palielini kālija daudzumu uzturā. Tas cīnās ar lieko sāli un pazemina asinsspiedienu. Pie kālija avotiem var pieskaitīt banānus, saldos kartupeļus, spinātus, avokado un tomātus.

-Mazāk ieturi maltīti restorānos un ātrās ēdināšanās iestādēs. Gatavo mājās un dod priekšroku ēdieniem, kuros sāls ir minimāli vai nav vispār. Aizvieto to citādākām garšvielām.

-Iegādājies svaigus produktus (augļus, dārzeņus, gaļu). Ierobežo konservu un žāvējumu lietošanu uzturā.

 

Autors: Dieviete.lv

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.