7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Cik daudz laika ikdienā vecākiem būtu jāvelta saviem bērniem?

 

Steidzīgajā ikdienā vecākiem sava uzmanība jāspēj sadalīt starp mīļoto cilvēku, bērniem, darbu, ikdienas rūpēm, kā arī citiem pienākumiem. Lai bērni izaugtu par laimīgiem un pašpietiekamiem pieaugušajiem, ir jāspēj rast laiku, ko veltīt tieši viņiem.

Veltiet saviem bērniem dienā vismaz 15 – 20 minūtes

Ja ģimenē ir vairāki bērni vecumā līdz 12 gadiem, tad katram no tiem dienas laikā būtu javelta vismaz 15-20 minūtes. Individuāli – ar sarunām, rotaļām tikai starp jums abiem. Vismaz reizi dienā kopā būtu jābūt visai ģimenei – ēdot vakariņas vai spēlējot kādu galda spēli.

Pusaudžu vecumā bērnu intereses mainās, tāpēc bērns pats izvēlas, cik daudz laika veltīt vecākiem. Veselīgu komunikāciju zaudēt nedrīkst!

Aktivitātes kopā ar bērnu

Piemēram, bērniem līdz trīs gadu vecumam iemīļotas nodarbes ir bumbas ripināšana un klucīšu likšana. Piecu līdz septiņu gadus veciem bērniem interesē lomu spēles un sižetu veidošana, kā arī dažādas attīstošas galda spēles. Āra aktivitātes, pikošanās, sniega vīru velšana, būs aktuāla jebkurā vecumā.

Ja vecākam šķiet, ka ārā iešanai nav piemēroti laika apstākļi, tomēr ir jāsaņemas, jāsaģērbjas un jāiet ar bērnu ārā. Iešana ārā ir ne tikai norūdīšanās, bet arī kopā būšana, kustību aktivitāte un enerģijas izlādēšana.

Četri dienas brīži, kad bērnam vecāki ir ļoti vajadzīgi

Brokastu laiks – Lai bērnā neradītu pārlieku lielu stresu un ievadītu dienu mierīgā un stabilā gultnē, vecākiem ļoti būtiski ir plānot savas rīta aktivitātes, kas nāk komplektā ar agrāku celšanos, brokastu pagatavošanu un nesteidzīgu ceļu uz skolu. 

Sagaidīšana mājās no skolas – Ja mamma auklē jaunāku atvasi, tad arī vecākais bērns vēlēsies būt mīļi sagaidīts un uzklausīts, pārnākot mājās. 

Vismaz viena kopīga ēdienreize – Vecāki ģimenes kopības sajūtu var veidot pie vakariņu galda, bet tikpat labi tā var būt jebkura cita kopīga ēdienreize, galvenais, lai būtu patīkamas sarunas bez telefoniem un televizora fonā. 

Ikvakara rituāls – Pirms gulētiešanas ikviens bērns vēlas dzirdēt pasaku vai stāstu vai vienkārši tikt samīļots.

Ko darīt, ja vecākiem nepietiek laika?

Ir vecāki, kuriem darba dienās neizdodas atlicināt laiku kopīgai laika pavadīšanai ar bērnu, taču viņi to cenšas kompensēt brīvdienās. Tomēr vajadzētu ņemt vērā, ka bērnam vecāki ir nepieciešami katru dienu, nevis tikai brīvdienās. Bērna vajadzību pēc uzmanības nedrīkst ignorēt. Tajā brīdī, kad bērns ir piedzimis, jāsaprot, ka vecāku dzīve būtiski mainās. Bērni ar ienākšanu mūsu dzīves sistēmā nopietni pārkārto dienas kārtību un prioritātes.

 

Materiāli rakstam no portāla Powerofpositivity.com.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.