5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Tavam organismam trūkst vitamīnu – vairākas pazīmes, kas par to liecina

 

Vitamīnu deficīts ātri vien kļūst manāms cilvēka ārienē, protams, ne labākajā veidā. Ja tev piemīt kāds no zemāk pieminētajiem simptomiem, rīkojies!

Sausa āda

Ja tava āda ir nedabīgi bāla un sausa, tu izjūti nogurumu un sliktu garastāvokli lielāko dienas daļu, tas var liecināt par B, A un C grupas vitamīnu trūkumu. Lai atjaunotu šo vitamīnu krājumus, ēd vairāk olas, briseles kāpostus, saulespuķu sēklas, riekstus (lielisks B vitamīna avots); zaļos un oranžos dārzeņus un augļus (A vitamīns); brokoļus, kivi, sarkano papriku (C vitamīns).

Sausa āda ir ļoti izplatīta problēma – rodas apsārtumi, plaisāšana, lobīšanās un nieze. Tāda āda ir ļoti jutīga pret kosmētiku un pat ūdeni.

Plaisas lūpu kaktiņos

Šo problēmu parasti raisa dzelzs, cinka un B grupas vitamīnu trūkums organismā. To var labot, uzturā iekļaujot vairāk olu, tunča, tomātu, riekstu un pākšaugu. Ēdienkartē vajadzētu iekļaut arī produktus, kuri satur C vitamīnu, jo askorbīnskābe uzlabo dzelzs uzsūkšanos. Ja organismā ir zems dzelzs līmenis, attīstās anēmija, kura arī parādās saplaisājušu lūpu kaktiņu formā.

Pūtītes

Pūtītes un „melnie punktiņi”  var norādīt uz A un D vitamīna un taukskābju trūkumu. Lai kompensētu to trūkumu, iekļauj savā ēdienkartē lasi, valriekstus, burkānus, saldo papriku un mandeles.

Matu izkrišana

Šis simptoms visticamāk ir saistīts ar B7 vitamīna deficītu. Var parādīties arī slikta oma un miegainums. Lielisks B7 vitamīna acots ir olu dzeltenumi, avokado, banāni, ziedkāposti.

Tomēr ir vērts atcerēties, ka iemesli pastiprinātai matu izkrišanai var būt arī citi, piemēram, hormonālās svārstības vai nepareiza matu kopšana. Arī vasaras sezona nelabvēlīgi iespaido matu stāvokli – UV stari, peldes sāļā vai hlorētā ūdenī pozitīvi matus nevar iespaidot.

Tumši loki zem acīm

Tie norāda uz K vitamīna un dzelzs trūkumu (lai gan iemesls var būt arī, piemēram, alerģija, diabēts un nekvalitatīva kosmētika). Ja problēma radusies nepareiza uztura dēļ, iekļauj savā ēdienkartē brokoļus, briseles kāpostus, putna gaļu, pētersīļus, vīģes, lēcas.

Pie tam, tumšie loki rodas arī miega trūkuma, noguruma, smēķēšanas, stresa, pārmērīgas alkohola vai kafijas lietošanas rezultātā.

 

Materiāli rakstam no portāla „Health”.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.