9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Mājās atrodami līdzekļi, kas līdzēs mazu ādas apdegumu gadījumā

 

Kad tu gūsti ādas apdegumu, pirmā doma ir „jāatrod kaut kas, ko pielikt pie apdeguma, lai mazinātu sāpes”. Izrādās, ka tas „kaut kas” ir atrodams arī tavā mājā, un tas noteikti var atvieglot sāpes.

Alveja – Mazina iekaisumu, sāpes, pietūkumu, bet pēc tam iedarbojas kā ādas šūnu atjaunojošais līdzekls. Vienkārši pieliec alvejas mīksto daļu pie apdeguma un nogaidi.

Piparmētras zobupasta – Vispirms paturi apdegušo vietu zem tekoša, vēsa ūdens. Pēc tam uzmanīgi noslauki ar papīra dvieli un apsmērē ar zobu pastu.

Vaniļas ekstrakts – Samērcē vates plāksnīti ar vaniļas ekstraktu un pieliec pie apdeguma. Spirts, kas izgaro no ekstrakta, atvēsinās apdeguma vietu un mazinās sāpes.

Tējas maisiņi – Pieliec mitru un vēsu tējas maisiņu pie apdeguma un nostiprini šo kompresi ar marli.

Medus – Medus aizkavē baktēriju nokļūšanu brūcē un mazina infekciju risku. Tāpat medus atvēsina, mazina sāpes un palīdz brūcei ātrāk sadzīt.

Piens – Pienā esošie tauki un olbaltumvielas nomierina apdeguma vietu un stimulē dzīšanas procesu. Mērcē apdegumu pienā aptuveni 15 minūtes, lai mazinātu sāpes.

Lavandas eļļa – Tā noņem sāpes un palīdz ādai ātrāk atjaunoties. Sajauc vienu tējkaroti eļļas ar 60 gramiem ūdens un iepildi šķīdumu tumšā pudelītē. Ik pa laikam apsmērē ar šo maisījumu apdegušās vietas.

C un E vitamīns – Ja tu vēlies, lai āda ātrāk atjaunojas un brūce ātrāk sadzīst, lieto vairāk produktus, kuros ir liels daudzums C un E vitamīna.

P.S. Neliec klāt ledu! Ledus ierobežo asinsplūsmu un vēl vairāk traumē ādu. Taču tu vari apdegušo vietu paturēt zem tekoša, vēsa ūdens. Tas neļauj traumai izplesties, kā arī mazinās sāpes un atvēsinās apdegumu.

 

Materiāli rakstam no portāla „Healthline”

Autors: Dieviete.lv

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.