6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Daži pediatru ieteikumi, kas jāzina un jāņem vērā visiem vecākiem!

 

Kolīdz ģimenē piedzimst bērns, vecākiem netrūkst nedz prieka, nedz rūpju. Bieži vien rodas satraukums, vai mazais jūtas labi. Vislielākās raizes var sagādāt brīži, kad bērni ir saslimuši. Slimības laikā, atvases, protams, ir jānovēro, taču bieži vien vecāki ir pārāk satraukušies par normālu bērna attīstības norisi, arī par vieglām saslimšanām. Tāpēc, lūk, daži pediatru ieteikumi, ko ņemt vērā, lai izaudzinātu veselīgu bērnu!

1.Nedodiet bērnam nekādus medikamentus, nesaskaņojot to ar ārstu! Pat ja kaimiņu puikam pie līdzīgiem simptomiem konkrētais medikaments ir palīdzējis vai, ja vecmāmiņa saka, ka „tas noteikti līdzēs”, neriskējiet ar to ārstēt savu mazuli. Piemēram, pat neliels daudzums deguna pilienu var kaitēt bērna veselībai.

2.Stipriniet bērna imunitāti! Mēģiniet barot zīdaini ar krūti vismaz līdz 6 mēnešu vecumam! Centieties mājās radīt gaisa temperatūru, kas ir vismaz +22 grādi. Mitruma līmenīm telpā būtu jābūt vismaz 50%. Vajadzētu regulāri vēdināt telpas, arī tad, ja bērns atrodas istabā! Ikdienā ļaujiet bērnam pavadīt laiku svaigā gaisā! Pievērsiet uzmanību fiziskām aktivitātēm! Nodrošiniet bērnam pilnvērtīgu uzturu un miegu!

3.Esiet pacietīgi! Dažas veselības problēmas ar laiku pāriet, piemēram, kolikas vai pārtikas produktu nepanesamība!

4.Neizlaidiet potes! Lai gan pēdējā laikā lielu popularitāti gūst bērnu nevakcinēšana, tomēr ir svarīgi atcerēties, ka no poliomielīta, stingumkrampjiem un difterijas pirms dažiem desmitiem gadu mira vairāki tūkstoši bērnu.

5.Atpazīstiet slimību simptomus! Bērni slimo! Tā veidojas viņu imunitāte. Tomēr ir svarīgi atpazīt tās slimības, kuras prasa obligātu ārsta konsultāciju:

  • Pneimonija: grūtības elpot, ādas krāsas izmaiņas, apetītes traucējumi, pārmērīga aktivitāte vai gluži pretēji apātiskums, paaugstināta temperatūra. Šie simptomi var parādīties dažādā secībā vai neparādīties nemaz.
  • Rota vīrusa saslimšana: apetītes zudums, apātiskums, nervozitāte, paaugstināta temperatūra, vemšana, caureja, arī iesnas, klepus, iekritis avotiņš (bērniem līdz gada vecumam). Šie simptomi var parādīties dažādā secībā vai neparādīties nemaz.
  • Bronhīts un bronhiolīts: paaugstināta temperatūra, apgrūtināta elpošana, klepus, vājums, apetītes zudums, sāpes krūtīs, galvassāpes, pastiprināta svīšana, ādas krāsas izmaiņas. Šie simptomi var parādīties dažādā secībā vai neparādīties nemaz.

Tomēr pats svarīgākais, ja bērns ir saslimis un nejūtas labi, ir saglabāt mieru, nekrist panikā un vērsties pie ārsta pēc palīdzības! 

 

Materiāls sagatavots pēc ārzemju avota materiāliem

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.