0.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Tējas dzeršanas rituālu un tradīciju ABC

 

 

551babcf2dde3

Cilvēkiem visa pasaulē patīk tēja un tie dzer to katru dienu. Bet maz kurš zina, kā to vajag uzvārīt, lai tā atdotu visu savu garšu un aromātu līdz pēdējai pilei. Mēs piedāvājam tikt skaidrībā, kā pareizi sagatavot šo brīnumaino dzērienu.

1. Ir tikai 6 tējas veidi.
Baltā tēja, zaļā tēja, dzeltenā tēja, melnā tēja, oolong, puer.

2. Tēju nedrīkst apliet ar vārošu ūdeni.

Nekad neaplejiet tēju ar vārošu ūdeni, tā varat apdedzināt tējas lapas. Bet ar vārošu ūdeni apliet zālītes un augļus – tā ir lieliska ideja. Ūdens vārīšanās temperatūru var noteikt bez termometra. Tikko sāk parādīties tvaiki un tējkanna sāk nedaudz vibrēt – temperatūra ir aptuveni 65-75 °C. Bet, kad ūdens sāk burbuļoties – ir 85-90 °C.

3. Tējas vārīšanai izmantojiet tikai svaigu ūdeni.
Atkārtoti vārot ūdeni uz tējkannas malām paliek minerālvielas un veidojas kaļķis. Un vēl no ūdens iztvaiko skābeklis, kas nepieciešams pareizai tējas vārīšanai.

4. Tēju vāriet pēc proporcijas 1 tējkarote uz 1 krūzi.
Nekad nepievienojiet papildus tējkaroti ar tēju. To pievienojiet, jūs nepadarīsiet tēju stiprāku, bet gan tā tikai zaudēs savu unikālo aromātu.

5. Tējkannu nevajag uzsildīt.
Tējkannu vajag uzsildīt ar vārošu ūdeni tikai tad, kad tējkanna veidota no bieza porcelāna vai ļoti biezas keramikas.

6. Kamēr tēja vārās, noņemiet tējkannai vāku.
Tas bagātinās lapas ar skābekli un palīdzēs atvērties aromātam.

7. Sastāvdaļu kārtībai ir nozīme.
Ja jūs dzerat tēju, kas uzvārīta tējkannā, no sākuma pielejiet krūzē pienu, un tikai pēc tam tēju. Tādējādi piens uzsils līdz tādai pašai temperatūrai, kāda ir tējai un dzēriens būs aromātiskāks. Ja jūs pienu pievienosiet pēdējo, tad tādējādi tēja paliks tikai aukstāka.

8. Ja jūs vārāt tējas paciņu, tad piens jāpievieno pašās beigās.
Ielieciet paciņu karstā ūdenī uz 3 minūtēm, lai tas var ievilkties, izņemiet to un pēc tam pievienojiet pienu. Ja pienu ieliesiet uzreiz, tad tauki var piekļūt lapām un neļaus tām ievilkties.

9. Pēc tam, kad tēja ir ievilkusies, izņemiet visas lapas.
Lapas neizmetiet, tās vēlāk var atkārtoti uzvārīt.

10. Nekad paciņu neizspiediet pret krūzes malām.
Tādējādi jūs izspiedīsiet tanīnus un tēja kļūs rūgta. Vienkārši izņemiet paciņu. Ja jums patīk stipra tēja ar nedaudz rūgtu piegaršu, tad pamēģiniet assam otrās ražas tēju vai Kenijas tēju.

11. Kāpēc tējkannā vārīta tēja ir garšīgāka.

Liellapu tējai ir platāka virsma, kas rezultātā dod dziļāku un piesātinātāku garšu. It sevišķi, ja to uzvāra lielā tējkannā, kur aromāts izpaužas vislabāk. Tējas paciņas ir domātas, lai tēju ātri uzvārītu. Un arī lapas ir daudz sīkākas un var nebūt labas kvalitātes. Kompromiss ir piramīdas, kas dod jums lielo lapu tējas priekšrocības un paciņu ērtību.

12. Vai zaļā tēja nesatur kofeīnu?
Tā kā visi veidi tiek ražoti no viena un tā paša auga, tad visām tējām ir aptuveni vienāds kofeīna daudzums, arī zaļajai. Un garantēt, ka viena tēja satur vairāk antioksidantus nekā otra nevar neviens. Tāpēc, ka tas ir atkarīgs no tējas kvalitātes, laika un citiem apstākļiem. Bet, lai atslābinātos, labāk dzert kumelīšu novārījumu ar medu.

13. Vai tēja satur vairāk kofeīna nekā kafija?
Gan jā, gan nē. Tējā ir vairāk kofeīna. Bet tā kā vienā un tajā pašā krūzītē mēs izmantojam vairāk kafiju nekā tēju, tad 1 tējas krūzītē sanāk mazāk kofeīna.

14. Ja jūs uztraucieties par kofeīna saturu dzērienā, tad lūk, padoms: liellapu tēju var dienas laikā atkārtoti uzvārīt, tas attiecas arī uz tējas piramīdām ar liellapu tēju. Tādā veidāi jūs ne tikai saņemsiet rīta kofeīna devu, bet arī varēsiet izbaudīt lapās atlikušo kofeīnu visas dienas garumā.

Patīkamu tējas dzeršanu!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsBio2You vasaras jaunumi
Nākamais rakstsCosmopolitan Shopping Nights 2015