-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Zaļo salātu labvēlīgā ietekme uz organismu

 

zaļie salāti

Par izžāvētas piena sulas, ko satur salātu lapas (Latuk), veselīgumu ārsti zināja jau pirms mūsu ēras. Tai piemīt pretsāpju un narkotiskā (līdzīgi kā magoņu sulai) darbība. Salātus dievināja Senajā Romā un Grieķijā. Ar salātu lapām pret nervu sabrukumu un bezmiegu sevi ārstēja Jūlijs Cēzars. Zaļos salātus izmantoja arī kā tievēšanas līdzekli.

18. gs. Vācijā salātus gatavoja tikai vislabākie pavāri. Savus baltos cimdus viņi novilka tikai tādēļ, lai ar rokām apmaisītu zaļumus. Tajā pat laikā Francijā ir parādījusies pat speciālā profesija – salātu pagatavošanas meistars. Šis modes vilnis nonāca arī līdz Krievijai, kur grāfs Razumovskis noalgoja ārzemju meistarus, lai cienātu goda viesus ar dažādiem oriģināliem ēdieniem no zaļumiem.

Arī mūsdienās salāti spēlē svarīgu lomu diētiskā uzturā. Tie satur lielu vitamīnu daudzumu (B1, B2, B6, P, E, K, C), karotīnu, mikroelementus, tai skaitā kāliju un dzelzi. Rutīns stiprina asinsvadu sieniņas un ir kā savdabīgs aizsargs pret aterosklerozi; izvada holesterīna pārpalikumus, normalizējot vielmaiņu. Hlorofīls stimulē hemoglobīna un eritrocītu veidošanos asinīs, tāpēc tas ir obligāts uzturā pie staru terapijas.

Vielas, ko satur salātlapas, zarnu traktā veido savienojumus ar olbaltumvielu sabrukšanas blakusproduktiem un mazina to uzsūkšanos. Tādēļ salātus sauc par „zarnu slotu”. Tibetas medicīna rekomendē tos lietot pie nieru, aknu, liesas, vairogdziedzera un aizkuņģa dziedzera slimībām. Kā arī pie cingas, hipertoniskās slimības, aptaukošanās, aizcietējumiem, gastrīta un cukura diabēta. Sēkliņu novārījums palīdz barojošām māmiņām atgūt zudušo pienu. Salātlapu uzņemšana brokastīs 3-4 nedēļu laikā ļauj bez pūlēm nomest vairākus liekos kilogramus.

Farmācijas vajadzībām no salātlapām iegūst karotīnu un eļļu, kas bagāta ar hlorofilu.

Dažas receptes no salātu lapām:

Nomierinošs uzlējums. 3 salātu lapas apliet no rīta ar verdošu ūdeni. Izdzert uz nakti.

Pildītas salātu lapas tievētājiem. Sarīvēt bietes, burkānus, sagriezt dilles un pētersīļus, sakapāt riekstus. Visu samaisīt un ietīt salātu lapās. Ēst termiski neapstrādātā veidā.

Mazsālīti salāti. Veselas salātu lapas kopā ar pētersīļiem, ķiplokiem un dillēm apliet ar atdzisušu novārītu ūdeni, kuram pēc garšas ir pievienota sāls. Ūdenī ielikt rudzu maizes šķēlīti un turēt siltā vietā. Kad parādīsies rūgšanas pazīmes (aptuveni trešajā dienā), maize jāizņem. Salātus ievietot ledusskapī un izmantot kā garnējumu pie otriem ēdieniem.

Izvārītas salātu lapas (5 min.) var ietīt marlē un likt uz saulē apdegušas sejas, turēt 30 minūtes, procedūru atkārtot 2-3 reizes dienā.

Bezmiega gadījumā palīdzēs novārījums no 2 salātu lapu saujām, kuras vāra uz lēnās uguns 20 minūtes.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.