-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Vienkārši padomi trauku izvēlē

 

trauki

Katrai saimniecei rodas jautājums, kā izvēlēties virtuvei tādus traukus, kas nokalpotu daudzus gadus un nezaudētu sākotnējo izskatu, un lai tajos pagatavots ēdiens nekaitētu veselībai. Izvēlēties kvalitatīvus traukus nav nemaz tik vienkārši, šim jautājumam ir jāpieiet nopietni.

Pirmkārt, ir jāpievērš uzmanība tam, no kāda materiāla panna vai katls ir izgatavoti, un kāds ir trauku biezums, jo sildīšanas laikā plāns materiāls ir pakļauts deformācijai. Gatavošana šādos traukos var sagādāt daudz neērtību. Sieniņu biezumam ir jābūt vismaz 2 mm.

Apskatiet rokturus: labāk, ja tie būtu piemetināti, nevis piekniedēti, lai tie nenokrīt gatavošanas laikā. Plastmasas rokturi nav sevišķi ērti, jo var izkūst.

Izvēloties traukus, nemēģiniet ietaupīt. Šobrīd priekšroka tiek dota traukiem ar teflona pārklājumu (ēdiens tajos piedeg retāk), bet labi materiāli maksā dārgāk. Tas attiecas arī uz krāsu, kuras kvalitāte arī ir atkarīga no preces cenas. Lētas krāsas ātrāk izbālē, jo īpaši uz gāzes plītīm. Metāla lāpstiņa teflona pārklājumu var viegli saskrāpēt.

Aizvien lielāku popularitāti iegūst trauki no nerūsējošā tērauda. Tie skaitās drošāki veselībai, jo gatavošanas laikā neizdalās kaitīgās vielas. Tomēr to sakausējumā ietilpst niķelis, kas var izraisīt alerģisku reakciju. Emaljas trauku lietošana arī skaitās par vienu no labākiem ikdienas variantiem.

Tagad ir daudz alumīnija trauku, bet nevajadzētu uzglabāt tajos gatavu ēdienu, jo šo metālu ir spējīga noārdīt pat vāja skābe, un ēdienā nokļūs kaitīgas vielas.

Čuguna trauki ir ērti sautēšanai, ēdiens tajos nepiedegs.

Dārgi, bet kvalitatīvi keramikas trauki ir ne tikai termoizturīgi, bet arī droši lietošanā. Tos var izmantot arī gatavojot ēdienus mikroviļņu krāsnī.

Atcerieties, ka ēdiens mazāk piedeg traukos ar reljefa virsmu. Vākā ir jābūt caurumam, caur kuru izies tvaiks, un nebūs vajadzības vāku bieži taisīt vaļā. Lai ar traukiem būtu patīkami darboties, tiem ir jābūt skaistiem arī no ārpuses un jāpatīk saimniecēm.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.