7.2 C
Rīga
sestdien, 30 marts, 2024

Dažādas plovu receptes. No uzbeku plova, līdz pat plovam ar kalmāriem

 

dažādu plovu receptes

Uzbeku plovs

600 g jēra vai liellopa gaļas
800 g rīsu
250 g sīpolu
650 g burkānu
300 g augu eļļas
Sāls un garšvielas pēc garšas

Pagatavošana:

Iemērc rīsus sāļā ūdenī uz 1,5 – 2 h. Gabalos (pa 30-40 g) sagrieztu gaļu apcep augu eļļā (uzsildītā līdz 160-170 grādiem) līdz garoziņai. Pievieno pusgredzenos sagrieztus sīpolus, turpina cept. Liek klāt salmiņos sagrieztus burkānus, visu samaisa, pievieno ūdeni (ūdens un rīsi attiecībā 1:1), sāli, garšvielas un sautē 25-30 minūtes. Pa visu katla virsmu vienmērīgi izliek rīsus un vāra bez vāka līdz pilnīgai šķidruma iztvaikošanai. Savāc rīsus kaudzītē pa vidu, uzliek vāku un sautē 30-40 minūtes līdz gatavībai. Gatavu plovu akurāti samaisa. Pie pasniegšanas uz rīsiem un dārzeņiem uzliek gaļu, sagrieztu sīkos gabaliņos.

Plovs ar  kalmāriem

Kalmāri – 300 g
Sīpoli – 1-2 gab.
Burkāni – 1 gab.
Rīsi – 1-1,5 glāze
Augu eļļa – ¾ glāzes
Tomātu pasta – 2 ēdamkarotes
Sāls, pipari

Pagatavošana:

Atsaldēt kalmārus, apliet ar verdošu ūdeni, lai būtu vieglāk tos notīrīt. Noņemt ādu un pagaidām ielikt traukā, uzpildītā ar aukstu ūdeni. Sagriezt sīpolus pusgredzenos, burkānus – salmiņos, apcept sakarsētā eļļā. Sagriezt kalmārus salmiņos un pievienot dārzeņiem. Cept 5 minūtes uz maksimālās uguns, tad nogriezt uguni līdz minimumam. Pēc tam plovā liek visas garšvielas (tomātu pastu, sāli, piparus u.t.t.), pievieno pusglāzi eļļas un rīsus (jau izvārītus līdz pus gatavībai). Samaisīt, pieliet aukstu ūdeni tik daudz, lai tās līmenis būtu apmēram par īkšķi virs maisījuma. Sautēt 30 minūtes vai arī tik ilgi, kamēr ūdens sāks vārīties.

„Viltīgais” plovs

300 g cūkgaļas
200 g sēņu
Rīsi
Burkāni
Paprika
Tomāti
Augu eļļa
Sīpoli
Pētersīļi
Dilles
Ķiploki
Sarkanā un melnā paprika
Sāls

Pagatavošana:

Uz pannas sviestā apcep gaļu. Pievieno nedaudz ūdens, var pielikt tomātu pastu, nedaudz pasautēt. Tikmēr sagriež tomātus, sīpolus, papriku, sarīvē burkānus, to visu pievieno gaļai. Nedaudz pasautē. Nomazgā rīsus, pievieno gaļai, pieliek garšvielas, sāli un sēnes. Sautē līdz gatavībai, 5 minūtes pirms tam iespiežot plovā ķiplokus. Pievieno sasmalcinātus zaļumus.
Plovs ar vistas stilbiņiem

Sagriezt stilbiņus uz pusēm, uzbērt sāli, piparus, cukuru. Ielikt labi uzsildītā pannā un, pastāvīgi apgriežot, cept 8 minūtes. Pievienot taukus, sīpolus, cept vēl 4 minūtes. Pieliet buljonu (karstu ūdeni), vārīt 3 minūtes. Čuguna traukā (kazanok) uzkarsēt eļļu, apliet ar to trauka sieniņas un pielikt pusgredzenos sagrieztus sīpolus, burkānus un rīsus. Pievienot karstu ūdeni, sāli un piparus (ūdens un rīsi attiecībā 2:1). Vārīt zem vāka 15 minūtes. Pārlikt gaļu ar mērci čuguna traukā pie plova uz 12 minūtēm, akurāti apmaisīt un vārīt vēl 3 minūtes.
Baku plovs ar žāvētiem augļiem

8 porcijām būs nepieciešami:
3 glāzes basmati rīsu
1 vista
2 lieli sīpoli
2 olas
250 izkausēta sviesta
500 g žāvētu augļu (žāvētas aprikozes un plūmes, rozīnes, vīģes)
1 ēdamkarote ķimeņu sēklu
1 ēdamkarote bārbeļu ogu

Pagatavošana:

2 litros uzvārīta ūdens iebērt 2 tējkarotes sāls, rīsus, vārīt 7-10 minūtes, kamēr rīsi kļūs nedaudz mīksti. Izkāst. Katlu ar biezām sieniņām (kazanok) ietaukot ar sviestu. Sakult olas un ieliet katlā, turpat izlikt slāņos rīsus (katru slāni apliet ar sviestu apm. 150g). Uzlikt vāku un sautēt 20-25 minūtes, kamēr apakšā izveidosies kraukšķīga olu garoziņa. Noņemt katlu no uguns un ietīt segā. Žāvētus augļus nomazgāt, nosusināt un apcept 5 minūtes 3 ēdamkarotēs sviesta. Pieliet 1,5 glāzi verdoša ūdens un sautēt uz vidējā uguns, līdz tie kļūs mīksti (pannā jāpaliek augļu mērcei). Sagriezt vistu gabalos un apcept atlikušā eļļā 30 -40 minūtes kopā ar sīki sagrieztiem sīpoliem, līdz gatavībai. Pie pasniegšanas izlikt rīsus kaudzītē uzsildītā šķīvī. Pa virsu uzliek sadalītu olu garoziņu un vistas gabalus ar sīpoliem. Žāvētus augļus var pasniegt atsevišķā traukā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.