6.1 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Uzzini kurai garšvielai, kādas ārstnieciskās īpašības piemīt

 

garšvielas

Garšvielas ir īstās zāles cīņā ar sirds-asinsvadu un pat onkoloģiskajām saslimšanām.

1. Antiholesterīna efekts. Īpaši izteikts kurkumai un kanēlim.

2. Cīņa ar saaukstēšanos.
Ingveram, krustnagliņām, kanēlim piemīt spēcīgs stimulējošs un tonizējošs efekts, kas mobilizē iekšējos spēkus un aktivizē asins apgādi. Rezultātā cilvēks ātrāk izveseļojas.

3. Palīdz notievēt.
Pat asās uzkodas, kuras tiek pasniegtas pirms pusdienām, neveicina apetīti, bet tieši otrādi, veicina ātru sāta sajūtu: tajās esošais kapsaicīns ātri izsauc sāta sajūtu, un rezultātā cilvēks apēd mazāk. Bez tam kapsaicīns palielina enerģijas patēriņu par 23 % un kavē tauku šūnu veidošanos.

4. Normalizē hormonālo fonu, palielina gribēšanu.
Safrāns pozitīvi ietekmē sieviešu reproduktīvo sistēmu, daļēji normalizē hormonālo fonu. Ir zināmi gadījumi, kad 2-3 safrāna ziedu drīksnu lietošana pirmslaicīga klimaksa gadījumā atjaunoja ciklu. Starp garšvielām ir daudz afrodīziaku. Muskatriekstu nevelti dēvē par sieviešu, bet baziliku – par vīriešu garšvielu – tajā esošās ēteriskās eļļas stimulē endokrīno dziedzeru darbību. Vaniļā esošie gaistošie fermenti iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu.

5. Glābj no vēža.
Garšvielu antioksidanti aktīvi cīnās ar kancerogēniem. No kurkumas tika izdalīta viela, kas bloķē bioķīmiskos procesus, kas veicina kakla un galvas audzēju veidošanos. Bet no mārrutkiem – molekula, kas spēj iznīcināt vēža šūnas.

* Lauru lapa. Uzlabo gremošanas procesus, sirdsdarbību, uzlabo apetīti, tiek izmantota artrīta saasinājuma, kaulu slimību gadījumā. Piemīt urīndzenošas un dezinfikcējošas īpašības. Inhalācijas ar lauru lapu ēterisko eļļu tiek ieteiktas elpceļu infekciju gadījumā. Lauru lapu eļļa – ir atzīts sinusīta ārstēšanas līdzeklis. Aizliegts izmantot grūtniecības laikā.

* Mārrutki. Spēcīgs līdzeklis gremošanas dziedzeru sekrēcijas stiprināšanai. Piemīt izteiktas urīnu dzenošas īpašības – tiek izmantoti urīna kanālu iekaisuma, nierakmeņu slimību, cistītu, podagras un reimatisma ārstēšanā. Sautējošas svaiga mārrutka kompreses izmanto apsaldējumu, sejas neiraļģijas un asinsvadu reimatisma gadījumos.

* Ingvers. Palīdz jebkāda veida sliktai dūšai. Atvieglo migrēnas un artrīta lēkmes, stimuli imunitāti. Atzīts līdzeklis saaukstēšanās un klepus ārstēšanā. Atjauno organisma aizsargspējas. Japāņi uzskata, ka ingveram piemīt attārpošanas īpašības.

* Safrāns. Palīdz izstrādāt serotonīnu – laimes hormonu, tāpēc piemīt psihotropas īpašības, atbrīvojot no sāpēm un depresijas. Uzlabo gremošanu, attīra limfu, nieres un aknas, noņem krampjus, novērš asins stagnāciju asinsvados, uzlabo sejas krāsu un paaugstina potenci.

* Kanēlis. Ikdienas kanēļa lietošana pa 1 tējkarotei samazina cukura līmeni un “kaitīgā” holesterīna līmeni asinīs, normalizē arteriālo spiedienu. Piemīt antimikrobas īpašības, palīdz ilgāk saglabāt produktus mājas apstākļos.

* Krustnagliņas. Krustnagliņu eļļa  ir visspēcīgākais antiseptiķis. SARS epidēmijas period to iesaka izmantot aromterapijā. Krustnagliņa ir anestezējošs līdzeklis zobu sāpju gadījumā, atvieglo elpošanu elpceļu saslimšanas gadījumā.

Galvenā garšvielu priekšrocība – augsts antioksidantu saturs. Šīs vielas spēj mazināt brīvo radikāļu destruktīvo rīcību, kas organismā izsauc oksidatīvo stresu, kas vainojams vairākās bēdās – vēža, diabēta un sirds slimībās. Šķipsniņa garšvielu satur vairāk antioksidantu nekā glāze ar ogām.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.