Daudzi no mums pērk produktus no siļķes mazos plastikāta trauciņos: siļķe majonēzē, siļķe sinepju
mērcē, siļķe ar vīnu un t.t. bet tādu pašu garšīgi marinētu siļķi var pats uztaisīt savās mājās.
Lai sagatavotu siļķi marinādē, būs nepieciešama mazsālīta siļķe, kas sadalīta filejā un sagriezta
gabaliņos Ja jūs nopirkāt diezgan sālītu siļķi, tad vajag ielikt viņu pienā uz 2-3 stundām, pēc tam
noskalot zem ūdens un noslaucīt ar dvieli.
Eksistē bezgalīgi daudz siļķu marināžu, šeit aprakstīsim populārākās no tām.
1. Sīvā marināde
Uzvāriet marinādi: 1 glāze ūdens, 1/2 glāze augu eļļas, nedaudz pieberiet sāli pēc garšas, koriandra
graudus, lauru lapu un 3-5 smaržīgo piparu zirnīšus.
10-15 minūtes vāriet un noņemiet no uguns, pielejiet 1/3 glāzes 9% etiķa.
Ar aukstu marinādi aplejiet siļķu fileju un atstājiet uz diennakti ledusskapī.
2. Ābolu marināde
1 saldenskābu ābolu sarīvē uz rupjas rīves, pieliek 100g majonēzes. Sarīvē nelielu mārrutka sakni uz
sīkas rīves vai vienkārši pieliek 100g majonēzes ar mārrutkiem. Gatavs!
Pamēģiniet nogaršot, nedaudz pieberiet sāli, ja ir siļķe mazsālīta.
Siļķi sagrieziet nelielos filejas gabaliņos un salieciet traukā.
Aplejiet ar marinādi, apklājiet ar pārtikas foliju un uz dažām stundām ielieciet ledusskapī.
3. Sīpolu marināde
Sagrieziet 1 lielu sīpolu tievās ripiņās. Ielieciet caurdurī, aplejiet ar vārītu ūdeni.
Nospiediet, uzberiet pusi tējkarotes sāls un cukura maisījuma, pārlejiet ar etiķi. Ar rokām nedaudz
saspaidiet. Uzlieciet uz siļķu filejas un aplejiet ar augu eļļu. Var arī ar majonēzi apliet sīpolu – arī ļoti
garšīgi, bet šajā gadījumā vajag likt majonēzi ne uz siļķes, bet siļķi uz viņas.
4. Siļķe rozā mērcē
Vāriet līdz gatavībai saldu bieti, atdzesējiet. Sagrieziet plānās ripiņās. Rāceņveidīgu loku arī
sagrieziet plānās ripiņas pusītēs. Plastikas trauciņā saliekam kārtās:
siļķe
biete
loks
majonēze
Aplejam ar citrona sulu.
Atkārtojam vēlreiz visas kārtas.
Aiztaisām ar vāku un uz pāris stundām ieliekam ledusskapī.
Izliekam uz šķīvja, garnējam ar bieti un loku no marinādes, aplejam ar mērci, kura ir palikusi traukā.
5. Siļķe sinepju mērcē
2 svaigas (vai nedaudz apsālītas, vēl ar asinīm) siļķes tīram, skalojam, sadalām filejās, rūpīgi
izņemam visas asakas. Sagriežam nelielos gabaliņos. Sagriežam 3 lielus sīpolus nelielās ripiņās.
Miezerī saberžam ēdamkaroti koriandra graudu.
Sākam gatavot mērci – 2 ēdamkarotes sinepju, 2 ēdamkarotes cukura , 1 ēdamkarote sāls,
uzsmērējam uz šķīvja. Pamazām pielejam pusglāzi olīveļļas, turpinot visu laiku maisīt, lai šī masa
nesadalītos sastāvdaļās. Līdzko visa eļļa iesūkusies, pielejam pusglāzi 9% etiķa. Masa izbalēs un
piebriedīs. Beigās ieberam saberzto koriandru.
Stikla burkā kārtās liekam siļķi, sīpolu ripiņas, aplejam ar mērci, un tā līdz beigām.
Aizvākojam un liekam uz 2 dienām ledusskapī.
Burku periodiski jāsakrata.
6. Siļķe degvīna marinādē
Siļķi sagriežam nelielās filejās un aplejam ar marinādi –
augu eļļa,
neliels sarkanais čili pipars, sīki sagriezts un iesmērēts ar tējkaroti citrona sulas vai etiķa,
2 sīki sagrieztas ķiploka daiviņas,
1/3 tējkarotes cukura,
nedaudz diļļu zaļumu un…
tējkaroti degvīna.
Lai pastāv pāris stundas ledusskapī un iemarinējas.