6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Sīpolu mizas – ārstnieciskais līdzeklis augiem

 

1T8Bn-k_RN4

Sīpolu mizas ārstē ne tikai daudzas cilvēka organisma kaites. Tas ir ārstniecības līdzeklis arī augiem.

Tiem, kuri aug uz palodzes

Ja istabas puķes acīmredzami burtiski “saskumst” , pietiek tās aplaistīt ar sīpolu mizu uzlējumu, lai atgrieztos jūsu mīluļu labais garastāvoklis. Sagatavot novārījumu un uzlējumu, kā jūs ziniet, nemaz nav sarežģīti. Emaljētā traukā ieberiet sauju sīpolu mizu, uzlejiet virsū 1,5 litri vāroša ūdens, pavāriet vēl 5-7 minūtes, ļaujiet ievilkties 2 stundas, nokāsiet un atdzesējiet.

Pieredzējuši puķkopji atzīst, ka pietiek vienu reizi mēnesī pagatavot novārījumu no sīpolu mizām un apsmidzināt augus un augsnes virskārtu profilakses nolūkā, lai to pasargātu no slimībām.
Istabas augiem novārījums ir pilnvērtīgs mēslojums. Bet jāatceras, ka ārstniecības līdzekli vajadzēs gatavot katru reizi no jauna – uzglabāt uzlējumu nedrīkst. Profesionāļu padomos ir jāieklausās.

Tiem, kuri aug dobē

Ja jūs pievienosiet sīpolu mizas augsnei, kurā pavasarī stāda dēstus, tad jūs ne tikai pasargāsiet augus no daudzām slimībām, bet arī ievērojami palielināsiet ražu. Un vispār – sīpolu mizu novārījums – tas ir dārznieku līdzeklis Nr.1. Ar novārījumu iesaka apsmidzināt gurķus, kad tiem sāk dzeltēt lapas. To pagatavot nav sarežģīti, tāpat kā uzlējumu kakla skalošanai – tikai apjomos – rūpnieciski lielāki. Ņemiet dažas pilnas saujas sīpolu mizu, ieberiet emaljētā spainī un aplejiet ar siltu ūdeni. Turpiniet vārīt un labi apsegtu atstājiet, lai patvaicējas.

Iegūto uzlējumu izkāsiet un atdzesējiet. Juma būs ārstniecisks koncentrāts. Tagad, lai apstrādātu siltumnīcu, jāņem 2 litri koncentrāta, ko atšķaida ar spaini silta ūdens. Ar lejkannu aplaista gurķu lapas, kabačus un cukini. Katrs dārznieks varēs tikai priecāties – augi atlabs burtiski acu priekšā. Un gurķu aizmetņu pēc laistīšanas būs daudz reiz vairāk. Tas nozīmē, ka arī raža būs lielāka.
Laistīt ar sīpolu mizu novārījumu ražas palielināšanai iesaka arī tomātus un burkānus.

Dārzniekam parasti ir daudz kreņķu, un ar vienu no tām – sēnīti, kuras rezultātā augi slimo ar melnkāju, palīdzēs tikt galā sīpolu mizas.
Visi zin, ka sēnītes iznīcināšanai augsne jāapstrādā ar zilajiem graudiņiem (kālija permanganāts 3 grami uz 1 litru ūdens). Bet jums taču ir sīpolu mizas – zāles no visām kaitēm! Recepte ir vienkārša, tāpat kā iepriekšējā: aplejiet sīpolu mizas ar 1 litru ūdens, ļaujiet maisījumam ievilkties diennakti, izkāsiet un apsmidziniet dārzu 2-3 reizes katras 6 dienas.
Uzlējums iznīcina augsnes kaitīgo mikrofloru, bagātina to ar mikroelementiem.
Jūs taču atcerieties – sīpolu mizas ir derīgo vielu krātuve!
Vēl viena dārza sērga – ērces, kodes, tinēji, tripši un citi kaitēkļi padara dārznieka dzīvi neciešamu. Ierocis Nr.1 – kā jūs pareizi atcerieties, ir sīpolu mizu uzlējums. Viss kā parasti – aplejiet spaini sausu sīpolu mizu ar 2 spaiņiem silta ūdens.3-5 diennaktis gaidām kamēr šķidrums ievelkas, izkāšam iegūto šķidrumu , pievienojot tajā saimniecības ziepes (2 grami ziepju uz 1 litru šķīduma). Koncentrāts pret dārza kaitēkļiem ir gatavs. Apsmidzināšanai koncentrātu atšķaida 1 :2. 3 litru šķīduma pietiek, lai izvairītos no desmitiem litru indes lietošanas.
Ja tinēja uzbrukums liek jums reaģēt ātrāk, gatavojam citu šķīdumu. Aplejiet 200 gramus sīpolu mizu ar 10 litriem silta ūdens, un ļaujiet ievilkties 12 -15 stundas. Izkāsiet šķīdumu un neatšķaidot apsmidziniet bojātos augus.
Starp citu, ne knišļu, ne blusiņu. ne tinēju nebūs, ja spaini ar novārītām sīpolu mizām jūs noliksiet tieši siltumnīcā.
Laiku pa laikam ņemiet slotiņu, iemērciet spainī un nodrošiniet saviem siltumnīcas augiem ārstējošu dušu.

avots: VK.com
 

2 KOMENTĀRI

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.