4.3 C
Rīga
pirmdien, 25 novembris, 2024

Veselīgs un garšīgs kečups, pagatavo to mājās pati

 

sous-z-pomdorv-recept-yak-prigotuvati-sous-z-pomdorv-na-zimu_982

Mājas apstākļos pagatavots kečups ir visvērtīgākais, jo satur lielu daudzumu spēcīga antioksidanta likopīna, kas pasargā no sirds asinsvadu un onkoloģiskām saslimšanām. Tomātu termiskās apstrādes laikā likopīna līmenis tajos tikai paaugstinās.

Kečupā ir aminoskābe triptofāns, no kura veidojas „laimes hormons” serotonīns. Kečups satur maz kaloriju, tāpēc to var lietot arī tievēšanas diētu laikā.

Kečups ar āboliem

2 kg sarkano tomātu, 250 g nomizotu ābolu, 250 g sīpolu, 150 ml 9% etiķa, 1 ēdamkarote kanēļa, 4 krustnagliņu pumpuru, 1 ēdamkarote sāls, 1 tējkarote malto sarkano, saldo piparu, 1 tējkarote malto melno piparu, 100-150 g cukura.

Tomātus, ābolus un sīpolus samalt gaļas mašīnā un vārīt apmēram 20 minūtes. Tad pievienot etiķi, kanēli, krustnagliņas, sāli, piparus un cukuru. Visu vārīt līdz biezai konsistencei. Vēl neatdzisušu masu salikt karstās, nosterilizētās burkās.

Angļu kečups

3,9 kg tomātu, 100 ml 9 % etiķa, 750 g cukura, 50 g sāls, 10 g aso sarkano piparu, 5 g maltā ingvera, 3 g maltu krustnagliņu, 2 g samalta kanēļa, 1 l sīki sasmalcinātu sīpolu un selerijas, 4 l ūdens.

Uz lēnās uguns izvārīt biezputru no tomātiem, sīpoliem un selerijas, saspaidīt, pievienot garšvielas. Turpina vārīt, kamēr iztvaikos ūdens (bet ne sulas). Jāseko līdzi tam, lai pēc ūdens iztvaikošanas nepiedegtu sulas (pēc nosēšanās katla dibenā), jo tas var sabojāt kečupa aromātu, garšu un konsistenci.

Var iegūt dažādus kečupa variantus, pievienojot tam klāt mērces un garšvielas.

  • Kečups uz pusēm ar majonēzi, plus selerijas sāls veido „Bulgāru mērci”;
  • Pievienojot ¼ majonēzes, iegūst majonēzes kečupu zivs ēdieniem;
  • Sinepju pielikšana pastiprina kečupa garšu un der cūkgaļas ēdieniem;
  • Pievienojot nelielu daudzumu karija pulvera (piemēram, 1 tējkaroti), sanāk mērce, kas der rīsu ēdieniem un ēdieniem no vārītas mīklas.

Labu apetīti!

 

1 KOMENTĀRS

  1. Domāju,ka nedaudz cepamās eļļas pievienošana tomātiem nāks par labu,jo šķīdinās un padarīs kečupu vēl gardāku

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.