6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Ko, un cik daudz, vislabāk lietot uzturā ievērojot diētu

 

AA1zeEI-1024x576

Jāatceras, ka organismā katru dienu ir jānonāk 1,5 – 2 litriem šķidruma. Parasti šo ūdens daudzumu mēs izdzeram pat neaizdomājoties. Ja dzerat vairāk – tas ir pluss, ja dzerat mazāk – aizdomājaties, kā situāciju var labot .Kas jums garšo un ko jūs varētu iekļaut dienas devā.

Kategoriski aizliegts aizrauties ar saldiem gāzētiem dzērieniem – tie nav veselīgi un diētas laikā tie tikai traucēs un piesārņos jūsu organismu. Par kaloritāti labāk klusēsim.
Ieejot diētas režīmā jāatceras vienkāršs likums: dzeršanai jānotiek pirms ēdienreizes un nevis otrādi. Būtu labi, ja 15 minūtes pirms brokastīm, pusdienām un vakariņām, jūs izdzertu glāzi ūdens.

Ūdens.
Samazina apetīti. Nedzeriet krāna ūdeni, izmantojiet filtrus. Pērciet avota ūdeni, gāzēto ūdeni atstājiet tam laikam, kad diētu vairs neievērosiet. Ūdenim var pievienot citrona sulu. Pirmkārt, tas ir labs C vitamīna avots, otrkārt, veicina gremošanu un palīdz attīrīt zarnu traktu. Katru dienu no rīta glāze ūdens ar citrona sulu– būsiet mundrs un sajutīsiet spēku pieplūdumu. Citas sulas, atšķaidītas ar ūdeni, arī ir labi.

Tādiem kokteiļiem var izmantot dažādus dārzeņus un augļus. Visgaršīgākie ir apelsīnu (2 karotes sulas uz glāzi ūdens), ananāsu (50:50), ābolu (25:75), rabarberu (2ēdamkarotes sulas uz glāzi ūdens), biešu (2 ēdamkarotes sulas uz glāzi ūdens), burkānu (25:75) kokteiļi. Karstā laikā, lai kokteiļi ir atvēsinoši, pievienojiet tiem ledu.

Morss arī ļoti labs organisma tonusam un mundrumam. Sasaldētas svaigas ogas plus ūdens – un jūsu rīcībā lielisks veselības dzēriens. Cukuru labāk nepievienot, baudiet tā dabīgo garšu. Viens no veselīgākajiem, diētas laikā, dzērveņu morss – tas piesātina ar vitamīniem un pazemina apetīti.

Minerālūdens ir apsveicami, bet to vajag izvēlēties atkarībā no tā darbības veida. Uzmanīgi izlasiet etiķeti, un jūs uzzināsiet, ar ko Esentuki 17 atšķiras no Boržomi, un jūs noteiksiet, kas jums ir nepieciešams diētas laikā. Minerālūdens palīdz tādiem orgāniem kā kuņģis, zarnu trakts, aknas un aizkuņģa dziedzeris.

Destilēto ūdeni dzert nav ieteicams, tas no organisma izskalo tam nepieciešamos sāļus.

Tējas. 
Tējas īpašības ir daudzveidīgas un ir atkarīgas no tā, kādu dzērienu taisāties pagatavot. Melnā tēja ir laba auksta, tonizējoša dzēriena pagatavošanai (1 tasīte klasiski uzvārītas tējas uz 0,5 litri ūdens plus ledus), bet zaļo tēju var izmantot neierobežotā daudzumā gan karstu, gan aukstu. Tā lieliski tiek galā ar organisma atūdeņošanos, nostiprina asinsvadu sieniņas, piesātina asinis ar vitamīniem un dabīgām minerālvielām. Centieties to dzert bez cukura, vāriet to jums vajadzīgajā stiprumā, lai neliekas pārlieku rūgta. Ja bez cukura nevarat, pievienojiet medu vai žāvētus augļus. Ja no rīta jums nav piepampuši acu plakstiņi (pazīme, ka jūsu organisms ir pilns ar sāļiem, kurus ir jāizvada), tēju var dzert arī uz nakti.

Augļu tējas – vēl viens bezkaloriju prieks, kurš dāvā mundrumu. Karkadē tēja – vitamīniem bagāta, viegla, to var dzert gan aukstu, gan karstu. Tēja ar augļu gabaliņiem – vēl viena alternatīva parastajai tējai. 

Zāļu tējas iedarbojas ļoti atšķirīgi, tāpēc tās jāizvēlas ļoti rūpīgi.
Oregano, timiāns, piparmētra lieliski nomierina un veicina atslābināšanos – dzeriet tās uz nakti.
No rīta jūsu rīcībā mežrozītes, kumelītes kurām piemīt tonizējošās īpašības. Atcerieties, tēju dzer tikko uzvārītu, ja tā ir stāvējusi vairāk par stundu, tā ir zaudējusi lielāko daļu savu vērtīgo īpašību.
Mate – eksotiska argentīniešu tēja, kura pastiprina imunitāti, kas diētas laikā ir ļoti svarīgi.

Kafija.
Viens no strīdus jautājumiem – vai diētas laikā dzert kafiju? Dietologi dalās divās kategorijās, vieni apgalvo, ka kafiju nekādā gadījumā dzert nedrīkst, otrie saka, ka organismam, kurš lēnām zaudē svaru, kafijas dzeršana nekādus draudus nerada. Pirmo argumenti – papildus slodze sirdij, otro – pieradums pie kafijas.

Piens un kefīrs.
Stāsts tiem, kuriem garšo piens, ir tāds pats kā tiem , kuriem garšo kafija. Ja jūs bez piena nevarat iedomāties savu dzīvi, dzeriet to, bet atsevišķi no tiem produktiem, kurus lietojiet diētas laikā. Piens satur kalciju, daudz derīgu vitamīnu un minerālvielu. Tikai skatieties produkta kaloritāti.

Ar kefīru situācija ir vienkāršāka. Tas ir nepieciešams, it īpaši , ja jums viņš garšo. Glāze kefīra uz nakti – un par gremošanas traktu varat būt mierīgs. Īpaši noderīgi ir kefīri ar bifido un lakto baktērijām, vitaminizētie kefīri. Ņemiet vērā to, ka eksistē diētas, kur piena un skābpiena produkti nav vēlami. Ja šie produkti ir stingri aizliegti, centieties no tiem atturēties.

Rūgušpiens, rjaženka un citi skābpiena produkti var tikt izmantoti diētas laikā, tikai jārēķinās ar izlietoto produkta daudzumu un jāskatās vai to lietošana netraucē jūsu diētas idejai.

Kas labs ir kefīrā?
Kefīrs uzlabo vielmaiņu, normalizē asins cirkulāciju un pazemina lieko ķermeņa svaru, ja tāds ir. Tiem, kuriem ir ateroskleroze, hipertonija vēlams dzert vājpiena kefīru, jo viņiem savā ēdienkartē jāsamazina tauku daudzums.
Ja jums ir gastrīts vai kuņģa čūla kefīru dzert nav ieteicams, labāk lietot pienu. Tad, kad esat sācis izveseļoties, organismam var palīdzēt tieši ar vāja, vienas dienas kefīra dzeršanu.
Ja zarnu trakta slimība ir kļuvusi hroniska, tad dienā ir jāizdzer aptuveni 3 glāzes kefīra. Pie nierakmeņu slimībām var gatavot kokteiļus no kefīra un dažādām ogām un augļiem (izņemot brūklenes un dzērvenes).
Infekciju slimību gadījumā ir svarīgi palīdzēt organismam, kurš cīnās ar infekciju. Kefīrs tādos gadījumos ir ļoti noderīgs.
Kefīrs ar sasmalcinātiem pētersīļiem un selerijām uzlabo garastāvokli, labvēlīgi iedarbojas uz nierēm, noņem nogurumu.
Ja kefīra glāzei pievieno 2 ēdamkarotes biešu sulas, 1 tējkaroti
mežrozīšu dzēriena un 1 citrona sulu, sanāk burvju dzēriens, kas atjauno spēkus.


Alkoholiskie dzērieni.
Atbildei vajadzētu būt viennozīmīgai – alkoholam nav vietas to produktu vidū, kas nokļūst jūsu organismā diētas laikā. Bet tā tas nav. Ja runa ir par stiprajiem dzērieniem, tad no tiem labāk atturēties. Kaut gan labs konjaks var noderēt, tas veicina vielmaiņu, tonizē zarnu traktu un attīra asinsvadus. Liķierus un dzērienus, kur izmanto cukuru ir jāatstāj „vēlākam laikam”. Par vīnu stāsts ir tāds – pussaldos un saldos liekam malā, lietojam tikai sausos. Atceramies par kvalitāti un daudzumu – viena glāze nenozīmē pus pudeles.
Alus apetīti nevis nomāc bet palielina.

Dzērieni, kuri nomāc apetīti.

Citrons un medus.
Apetīti lieliski nomāc ūdens ar citrona daiviņu un tējkaroti medus. Ja ļoti gribas ēst, var dzert šo kokteili, tā efekts saglabājas vienu stundu, ja jūsu diētas ietvaros nav paredzēts uzņemt pārtiku, var iedzert ūdeni ar citronu un medu atkārtoti.

Novārījums.
Tā mūsu vecmāmiņas sauca žāvēto augļu – aprikožu, ābolu, plūmju novārījumus. 1 litram novārījuma vajadzēs sauju rūpīgi nomazgātu žāvēto augļu. Tos met vārošā ūdenī, vāra 10 – 15 minūtes, novieto aukstumā atdzesēties. Dzer pa glāzei, tad, kad ļoti gribas ēst.

Kompoti.
Varbūt tas radīs izbrīnu, bet kompotiem ir spēja radīt sāta sajūtu. It īpaši, ja jūs tos vārāt no svaigām aprikozēm, avenēm, zemenēm, ķiršiem. Cukuru pievienot nevajag, uz 2 litriem ūdens var pievienot 1 ēdamkaroti medus – kompots iegūs izteiktāku garšu.

Kvass.
Ļoti labs, ja jūs to gatavojiet paši. Tas ne tikai uzmundrina un atsvaidzina, bet arī samazina apetīti. Par pērkamo gāzēto kvasu labāk aizmirst – šobrīd tas nav priekš jums.

Mežrozītes ar medu.
Tējkaroti mežrozīšu augļu aplej ar 0,5 glāzi vāroša ūdens, ļauj pusstundu ievilkties, pievieno pus karotes medus un izdzeriet, ja nelaikā sāk parādīties apetīte.

Zāļu vannas.
Šķidrums jūsu organismā nonāk ne tikai ierastā veidā, bet arī caur ādu. Karstas vannas (zāļu novārījumam vajag 2 ēdamkarotes zāļu uz 1 litru ūdens; vannai vajag 1 litru novārījuma) ,lieliski attīra ādu, veicina organisma attīrīšanos un pat samazina apetīti.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.