6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Arī bērniem piemīt sliktie ieradumi

 

starting-school

Grauž nagus, sūkā pirkstu.

„Nosit mikrobu – nopelni balvu!”
Uztaisiet jautru, spilgtu plakātu – savdabīgu jūsu varoņa cīņu karti pret kaitīgiem monstriem. Piemēram, par vienu dienu, kas pavadīta bez apgrauztiem nagiem, bērns var aizmālēt pāris monstrus ar melnu krāsu. Var piezīmēt klāt zelta medaļas par katru dienu, kurā necieta neviens pirksts. Lai spēle nekļūtu garlaicīga, vienojieties ar bērnu, cik virtuālas medaļas viņš varēs apmainīt pret reālo balvu.

„Sadraudzējies ar pirkstiņu!”
Draugus taču negrauž! Izdomājiet katram pirkstiņam vārdu, raksturu, mīļāko nodarbošanos. Izspēlējiet ar tiem lomu spēles.

Atsakās kārtot savas mantas.

„Noderīga izmētāšana”
Nemēģiniet piespiest bērnu kārtot pēc sevis. Labāk iekārtojiet neplīstošām bērnu mantām spilgtas kastes (vai grozus). Var rīkot sacensības ar rotaļlietu mešanu kastēs kā mērķī.

„Nakts sardze”
Mazuļi dievina šķirot visu pēc krāsām, izmēriem u.t.t. Uzzīmējiet kopā spilgtas tabuliņas – atgādinājumus un uzlīmējiet tās uz rotaļlietu kastēm. Tabuliņu ar mašīnu – uz spēļu garāžas, zaķa portretu – uz grozu ar mīkstām mantām. Vakarā izsniedziet bērnam kasti tām rotaļlietām, kas „apmaldījās”. Tās „jāarestē”, jo tik vēlā stundā neatrodas savā vietā. Uzdevums tiks izpildīts ar sajūsmu!

Nav iespējams atraut no televizora.

„Jūsu biļetīte?”
Izgatavojiet ar bērnu skaistas biļetes mājas kinoteātrim. Piemēram, ja atļautais televizora skatīšanās laiks ir 30 minūtes dienā, var uztaisīt 3 biļetes pa 10 minūtēm uz katru seansu. Lai skatītājs pats izlemj, kā viņš vēlas tās iztērēt: noskatīties multfilmu no rīta, pa dienu un vakarā, vai kā savādāk. Lai bērns neapvainotos, uztaisiet biļetes arī sev. Pēc kāda laika bērns cītīgi sekos līdzi tam, lai gan mamma, gan viņš pats nenāktu „uz kinoteātri” bez biļetes.

„Televizors uz diētas”
Nemēģiniet iebāzt bērnam mutē lieku karotīti ar ēdienu pie televizora. Šis ieradums pastiprinās, pateicoties tieši garšas izjūtai un mammas uzmanībai. Pēc tam iesēdināt bērnu pie galda bez multfilmas būs praktiski neiespējami. Izsauciet televizoram „ārstu”. „Apskatiet” televizoru kopā ar bērnu, izklausiet ar spēļu stetoskopu un nozīmējiet „ārstēšanu”: stingrās diētas nedēļa. Šis laiks būs pietiekoši ilgs, lai bērns pierastu ēst bez „fona”.

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.