6.4 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Attiecīgā vecumā, attiecīga diēta. Atbrīvojamies no liekā svara pareizi!

 

fresh_fruit_dessert_photo_JT119

Ja 20 gadu vecumā cilvēks vēlas nomest svaru, tas viņam viegli izdodas. 30 gados tas jau ir sarežģītāks uzdevums, bet 40 gados tās jau ir īstas mocības! Kāpēc?

Ar gadiem mūsu vielmaiņa kļūst lēnāka, samazinās muskuļu masa, mūsu organisms pieprasa mazāk enerģijas, lai uzturētu kārtībā elpošanas funkcijas, asinsriti, šūnu celtniecību. Ēdiena gremošana vairs nenotiek tik ātri, tāpēc viss viegli nonāk tauku rezervēs. Tikai pareiza ēšana un fiziska slodze palīdzēs organismam neuzkrāt liekos kilogramus.

No 20 – 30 gadiem.
Nopietnas problēmas ar svaru šajā vecumā ir reti sastopamas, jo 20 gadīgiem dienā ir vajadzīgs diezgan liels kaloriju skaits (minimums – 2000 dienā) un muskuļu masa sastāda 40% no ķermeņa svara, tāpēc nomest 1 – 2 kg ar augļu atslodzes dienu nav problēma.
Ideāla ir ābolu diēta. Augļu diētu labā īpašība ir tā, ka tās veicina vielmaiņas gala produktu izvadīšanu un pateicoties augstajam C vitamīna līmenim palīdz saglabāt aktivitāti.

1.brokastis: sarīvēt ābolu, sajaukt ar glāzīti netrekna jogurta un 1 ēdamkaroti auzu pārslu. Nesteidzoties apēst.
2.brokastis: 1 ābols.
Pusdienas: smalki sagriezt 2 ābolus un sajaukt ar lapu salātiem. Pievienot mērci, kura pagatavota no 1 glāzes netrekna jogurta, 1 tējkarotes olīvu eļļas ar ābolu etiķi un 1 tējkarotes ūdens. Var pievienot zaļumus.
Enerģētiskā piedeva: 3 valrieksti.
Launags: 1 ābols.
Vakariņas: sagriezt 1 ābolu, pārliet ar citrona sulu un apēst kopā ar 150 gr siera.
Rezultāts: svars diētas dienas laikā samazināsies par 1 kg.

No 30 – 40 gadiem.
Lielākais vairums cilvēku starp 30 un 40 gadiem dzīvo aktīvu dzīvi: ģimene, darbs, bērni… Ir arī daži lieki kilogrami: jo pēc 30 gadiem sāk palēnināties vielmaiņa. Tādos gadījumos ideāla ir dārzeņu diēta:
Pirmkārt – tā samazina tā saucamos bada uzbrukumus,
otrkārt – to izmantojot nav svārstīšanās efekta, kad svars vienā brīdi pieaug, otrā – samazinās.

1.brokastis: sajaukt auzu un kukurūzas pārslas (bez cukura), apliet ar netreknu pienu un pievienot vienu rīvētu burkānu (tikai vienu bļodiņu).
2.brokastis: gurķis.
Pusdienas: 2 ar mizu vārīti kartupeļi ar lielu daudzumu jebkuru dārzeņu.
Launags: 1 paprika.
Vakariņas: dārzeņu salāti, kuri garšo. Ar salātiem var apēst biezu riku rudzu maizes.
Svars samazinās par 2 kg diētas dienas laikā.
Papildus padoms: ļaunprātīgi lietot ēdiena daudzumu ne biežāk kā 2 reizes mēnesī.
Tiem, kuri regulāri nodarbojas ar sportu nav vēlams plānot treniņus diētas laikā, sporta zālē labāk pavadīt 30 – 45 min 2 reizes nedēļā. Tiem, kuri ar sportu nenodarbojas, iesakām šo laiku pavadīt aktīvi pastaigājoties.

No 40 – 50 gadiem.
Gandrīz katrs cilvēks pēc 40 gadiem gribētu atbrīvoties no liekā svara. Un tas ir saprotami: pateicoties hormonālajām izmaiņām samazinās muskuļu masa, bet tauku – palielinās. Šajā vecumā organisms sāk uzkrāt ūdeni, tāpēc vislabāk der rīsu diēta. Rīsu graudi lieliski izvada šķidrumu. Sadalām 250 gr rīsu uz 3 ēšanas reizēm, 2 ēšanas reizes kombinējam ar papildus olbaltumvielu komponentiem.

Brokastis: izvārīt rīsus, pievienot 1 glāzi netrekna jogurta un 1 tējkaroti medus.
Pusdienas: izvārītiem rīsiem pievienot 150 gr zivs vai netreknas vistas gaļas.
Vakariņas: rīsi ar sautētiem dārzeņiem (var ar svaigiem) aplieti ar 1 tējkaroti olīvu eļļas. Galvenais – pēc iespējas mazāk bērt sāls, jo sāls aiztur organismā ūdeni.

Ēšanas starplaikos, kad sajūtat izsalkumu var apēst jebkuru augli vai 100 gr netrekna biezpiena.

Papildus padoms: ēdienkartei var pievienot produktus, kuri satur soju, jo tajā ir vielas, līdzīgas hormoniem, kuri uzvar bada uzbrukumus.

Plus enerģiskas pastaigas: jau pēc 30 minūtēm aktīvas pastaigas noteikts tauku daudzums atstāj savu krātuvi.

No 50 – 60 gadiem.
Tagad visā, kas ir saistīts ar ēšanu ir jāietur pauze: 50 gadīgam organismam vajag par 30 % mazāk enerģijas nekā 20 gadīgam. Visefektīvākās vielas šajā vecumā, kuras nogalina taukus un padara mūs slaidus ir enzīmi. Bagāts ar enzīmiem un C vitamīnu ir visiem zināmais ananāss un mazāk zināmā papaija.
Dienas laikā jāapēd 2 kg šo augļu (vai vienu no viņiem), obligāti jāiekļauj augļa mīkstums un sula. 2 kg augļu sadalīt uz 4 ēdienreizēm: brokastis, pusdienas, launags, vakariņas.
Dienas laikā citu neko neēst.
Ja tas nav pa spēkam, diētu var padarīt maigāku.

Brokastis: ananāsa gabaliņš plus 100 gr netrekna biezpiena.
Pusdienas: 1/2 ananāsa un 100 gr vārītas, liesas, putna gaļas vai krabju, vai vārītas zivs.
Vakariņas: ananāsa gabaliņš un rudzu maizes gabaliņš ar netreknu biezpienu.
Pēc 2 dienām svars būs samazinājies par 2 kg.
Svarīgi ir zināt, ka taukus labi nogalina artišoki (un ūdens, kurā tie vārījās), kivi un ābolu etiķis. Šajā vecumā iesakām biežāk dejot… aktīvas dejošanas laikā tiek sadedzinātas 400 kalorijas.

60 un vecāki.
Muskuļu masa šajā vecumā sastāda tikai 15 %, tāpēc tiem, kuri vēlas nomest svaru, tas jādara ļoti lēni , tāpēc ka zibenīgās un ātrās diētas, par kurām mēs runājām, strauji samazina olbaltumvielu daudzumu muskuļu audos.
Var sekot profesora no Vācijas universitātes klīnikas Folkera Pudeļa plānam, kurš to speciāli izstrādāja tiem, kuri grib nomest svaru šajā vecumā. Galvenais profesora noteikums: dienas laikā apēst ne vairāk par 40 gr tauku. Lūk, kā šo rekomendāciju var izpildīt.

Brokastis: sviestmaize ar 1 tējkaroti netrekna biezpiena. Tauku patēriņš samazināsies par 4 gr.
Pusdienas: pagatavot 60 gr sarkano pupiņu. Gaļas krāsai līdzīgā pupiņu krāsa radīs optisko ilūziju, bet tauku patēriņš samazināsies par 7 gr. Tiem, kuri nevar iedomāties savas pusdienas bez gaļas, – cits piedāvājums: 200 gr liellopa gaļas cūkgaļas karbonādes vietā samazinās tauku patēriņu par 17 gr.
Launags: ja jau ļoti gribas ceptu, tad apēdiet pīrāga gabaliņu ar augļiem, nevis tortes gabalu. Tas samazinās tauku patēriņu par 13 gr.
Vakariņas: labāk atļauties sev vārītās liellopu gaļas gabaliņu nevis žāvēto desu. Tauku patēriņš samazināsies par 10 gr. Siera gabaliņš ar tauku saturu 30 % salīdzinājumā ar siera gabaliņu ar 60 % tauku saturu samazinās tauku patēriņu par 10 gr.
Vēl: dienas laikā izdzert ne mazāk par 2 litriem šķidruma – tas uzturēs gremošanas sistēmu un vielmaiņu labā formā.

Tādā veidā atbrīvoties no 2 – 3 liekiem kilogramiem mēneša laikā šajā vecumā ir optimāls variants gan kvalitātes, gan laika ziņā.
Atgādinām: šajos gados enerģijas patēriņš nav liels – dienā pietiek ar 1700 kilokalorijām. Augļi un dārzeņi ir nepieciešami!
Kas attiecas uz sportu, tad vislabāk nodarboties ar vingrošanu, regulāri un ne mazāk kā 15 minūtes dienā.

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.