3.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Kā pareizi pārtikas uzglabāt produktus: saldētavā, ledusskapī, plauktā un uz galda

 

20-liebherr-SBSes-7165

Šajā rakstā tiksim skaidrībā kā un kur uzglabāt produktus, lai pēc iespējas ilgāk tos uzglabātu svaigus. Iespējams, ka jūs uzzināsiet, ka to ēdienu , kuru jūs tradicionāli liekat ledusskapī labāk tur neturēt: bezjēdzīgi un pat kaitīgi. Mēs burtiski “visu saliksim pa plauktiņiem”. Pēc šo padomu izlasīšanas jums nav jārodas nevienam jautājumam, kur tas jāliek, pieliekamajā vai skapītī virs plīts.

  • Galds, atvērtais plaukts

Ķiploki, sīpoli, šalot sīpoli: tos var uzglabāt apmēram divas nedēļas sausā, vēsā vietā( piemēram, virtuves plauktā). Ledusskapī viņiem veidojas nepatīkama struktūra un viņi zaudē lielāko daļu sava aromāta.

Tomāti, kartupeļi, ķirbis: jāuzglabā sausā, vēsā vietā, ledusskapī nedrīkst.

Banāni, citrusaugi, melones: atstājiet šos augļus traukā uz galda, tikai, ja tie nav pārgriezti. Pārgrieztus produktus jāuzglabā ledusskapī, savādāk tie savītīs.

Maize: lai palēninātu kartupeļu cietes molekulu kristalizāciju, maizi dažas dienas jāuzglabā istabas temperatūrā, cieši ietinot folijā vai maisiņā ar ziploc aizdari, lai būtu pēc iespējas mazāks mitruma zudums. Pēc divam dienām, maizi ietītu follijā, jāievieto saldētavā. Lai to atsvaidzinātu pēc saldētavā pavadītā laika, vajag to dažas minūtes uzsildīt cepeškrāsni.

Pīrāgi: augļu pīrāgs divu dienu garumā var tikt uzglabāts tieši uz galda, pēc tam gan labāk ielikt ledusskapī.

  • Pieliekamais vai tumšs skapis

Putraimi un citi beramie produkti: viņi uzglabājas ļoti ilgi, pat vairākus gadus. Kad atvērsiet iesaiņojumu, pārberiet saturu hermētiskā konteinerā. Tā svaigi putraimi saglabāsies ilgāk.

Rieksti: riekstus labāk uzglabāt neattīrītus , hermētiski noslēgtos traukos.

Garšvielas: garšvielu ienaidnieki – siltums, gaisma, gaiss un mitrums. Tāpēc uzglabājam pieliekamajā vai skapī iesaiņotus nelielās hermētiskās burciņās. Drupinātas un maltas garšvielas uzglabā 6 mēnešus, bet veselas – 2 gadus.

Lasi vēl: 
5 super-produkti veselīgam uzturam!
UZZINI, 10 DĀRGĀKIE PRODUKTI JAPĀNĀ!
Ietaupi! Skaistumkopšanu mājās ar visiem pieejamiem produktiem
  • Ledusskapis

Piena produkti, olas: ar piena produktiem viss ir skaidrs, bet olas nav vērts ievietot ledusskapja durvju nodalījumā, tāpēc, ka tur ir vissiltākā vieta. Atstājiet viņas iepakojumā un novietojiet plauktā.

Sēnes: supermārketā pirktās sēnes labāk atstāt tajā iepakojumā, kurā jūs viņas atnesāt. Ja jūs saplēsāt iesaiņojumu, paņemot daļu sēņu, atlikušās apsedziet ar pārtikas plēvi. Meža sēnes labāk uzglabāt papīra maisiņā nodalījumā priekš dārzeņiem.

Dārzeņi: visus dārzeņus, izņemot tos, kurus minējām pirmajā punktā ir jāuzglabā nodalījumā priekš dārzeņiem, iesaiņotus perforētos polietilēna maisiņos. Tikai turiet viņus tālāk no augļiem, izdaloties etilēns veicina ābolu, bumbieru, marakujas, bumbieru un kivi pūšanas procesu.

Augļi: augļus, izņemot tos, kurus minējām pirmajā punktā, vajag uzglabāt atsevišķi no dārzeņiem , arī konteinerā ledusskapī. Nemazgājiet pirms uzglabāšanas, liekais ūdens paātrina sadalīšanos. Atšķirībā no veseliem citroniem, pārgrieztus labāk uzglabāt ledusskapī ietītus pārtikas plēvē.

Siers: sieru vajag uzglabāt ietītu pergamentā, kuru praktiski var iegādāties jebkurā supermārketā. Pirms nolikt sieru uzglabāšanā, noslaukiet viņu, lai noņemtu lieko mitrumu, kas var parādīties kamēr tas atrodas istabas temperatūrā. Izvairieties no siera uzglabāšanas plēvē vai polietilēna maisiņā, tāpēc, ka viņš var uzsūkt plastikas smaržu, bet nav nekā briesmīgāka par kvalitatīvu sieru, kas smaržo pēc ķīmijas.

Gaļa: atdzesētu gaļu var un vajag uzglabāt ledusskapī visaukstākajā plauktā. Ja jūs izņemsiet viņu no iesaiņojuma vai maisa, kurā tā tika tirgota un ietīsiet folijā, tā jūs pagarināsiet viņas uzglabāšanas laiku. Bet vienalga tas nedrīkst pārsniegt 4 dienas.

Zivis: pirms ielikt uzglabāšanai zivis ledusskapī nosusiniet viņas un ietiniet vaskotā papīrā. Parasti viņas jāuzglabā visaukstākajā plauktā divas dienas, tomēr pirms gatavošanas uzmanīgi apskatiet viņas un pasmaržojiet. Ja radušās šaubas – labāk neriskējiet un negatavojiet. Vēl zivi var uzglabāt ”gultā uz ledus”: lēzenā traukā ieberiet ledu un ievietojiet tur papīrā ietītu zivi. Tikai atceraties sekot, lai ledus galīgi neizkūst.

Pīrāgi: visi pīrāgi, kuru sastāvā ietilpst krēms uz olu bāzes, jāuzglabā ledusskapī viegli pārsegti.

Raugs: var uzglabāt skapī, bet labāk ledusskapī (vai pat saldētavā, ja reti izmantojat). Gaisma un siltums pat mazās devās var nogalināt rauga mikroorganismus.

Garšaugi un zaļumi: baziliku, pētersīļus, kinzu un tamlīdzīgus zaļumus vajag uzglabāt kā ziedus. Pārlasīt buntītes, mazliet apgriezt galiņus, noņemt savītušās un slimās lapas, ielikt glāzē ar ūdeni. Glāzi ievietot ledusskapī, virsū uzsedzot polietilēna maisiņu. Nedēļu tie būs svaigi.
Izturīgus garšaugus tādus kā rozmarīns un timiāns var vienkārši ietīt mitrā papīra dvielī un polietilēna maisiņā ielikt ledusskapī.

  • Saldētava

Gaļa: sasaldēt gaļu – labākais veids kā to uzglabāt ilgāku laiku. Maksimālais uzglabāšanas laiks liellopa un aitas gaļai – 6 mēneši, teļa, cūkas, vistas gaļai – 4 mēneši, cīsiņiem – 2 mēneši.

Zivis: sasaldētas zivis ledusskapī var tikt uzglabātas līdz 6 mēnešiem. Treknu zivi nav vēlams uzglabāt ilgāk par 3 mēnešiem. Labākam rezultātam ieteicams uzglabāt “ledus glazūrā”. To dara tā: zivi sasaldē, pēc tam iemērc ledus aukstā ūdenī un atkal ieliek saldētavā. Atkārtojiet vairākas reizes, kamēr zivs būs pārklājusies ar blīvu ledus kārtu. Pēc tam ielieciet viņu sasaldēšanai paredzētā maisiņā un atstājiet saldētavā. Kā alternatīva var būt zivs cieša ietīšana pirms sasaldēšanas plēvē vai folijā.

Pīrāgi un smalkmaizītes: var sasaldēt svaigas vai arī jau izceptas smalkmaizītes un pīrāgus. Svaigas smalkmaizītes uzglabāsies aptuveni 2 mēnešus, svaigi pīrāgi – aptuveni 3 mēnešus. Ceptas smalkmaizītes vai pīrāgi uzglabāsies 4 mēnešu garumā.
Torte: Torti, kura nav pārklāta ar glazūru, var ietīt plēve, pēc tam folijā un uzglabāt saldētavā vairākus mēnešus. Atkausēt torti vajag ledusskapī, ļoti lēni, lai viņa var atjaunot savu dabīgo mitrumu.

Buljons: ļoti ērti sasaldēt buljonu ir kubiciņos vai burkās. Tad jums to būs viegli pievienot katru reizi , kad tas būs norādīts receptē. Vāriet buljonu stiprāku, bet, kad gatavosiet, atšķaidiet to ar ūdeni, tas jums palīdzēs ieekonomēt vietu saldētavā. Sasaldēts buljons var tikt uzglabāts aptuveni 2 mēnešus. Tādā veidā var sasaldēt vīna paliekas un pēc tam pievienot ēdieniem.

Kafija: saldētava – lieliska vieta kafijas pupiņu uzglabāšanai. Tā viņa ilgi saglabā garšu un aromātu. Uzglabājiet kafiju tādā veidā, ja jums ir sakrājies viņas par daudz. Ikdienas lietošanai kafija jāuzglabā plauktā.

Augļu mīkstums: gatavošanā izmantojat citronu, laimu, greipfrūtu vai apelsīnu? Iztērējiet dažas liekas minūtes, lai attīrītu augļu mīkstumus un saglabātu saldētavā. Viņi jums noteikti noderēs citiem ēdieniem.

Bet kā un kur produktus uzglabājat jūs? Varbūt jums ir kādi noslēpumi?

 

2 KOMENTĀRI

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.