3.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Vecāki, ņemiet vērā! Mūsdienu tehnoloģiju lietošana var radīt neparedzamas sekas mūsu bērniem

 

Mūsdienās droši vien katrā mājā ir kāda elektroniska ierīce. Tagad šie līdzekļi daudziem jau vairs nav greznība un tie ir pat maziem bērniem. Bet, vai esat aizdomājušies, kādu ietekmi šīs lietas atstāj uz nenobriedušu psihi? Atkarība no ierīcēm aug ar katru dienu, un mūsu uzdevums ir kontrolēt šo procesu un nepalaist visu pašplūsmā. 1 Ķīniešu ārsti atkarību no mūsdienīgām ierīcēm salīdzina ar klīnisku personības dalīšanos. Dotajā brīdī pastāv rehabilitācijas centri, kur tiek ārstēta atkarīgā jaunatne. Daudzās valstīs šī problēma vēl nav diagnoze. Bet viss uz to iet. Piemēram, Amerikāņu pediatrijas akadēmija iepazīstina ar biedējošiem pētījumu rezultātiem: amerikāņu bērns vecumā no 8 – 10 gadiem ierīces vidēji izmanto 8 stundas dienā. Bet vecāki skolas vecuma skolnieki ciparu ierīces izmanto vidēji 10 – 11 stundas dienā. Ar katru gadu jauno cilvēku daudzums, kas sēž pie saviem monitoriem un neizlaiž no rokām mobilos telefonus, arvien pieaug un pieaug. Bērni vairs nemācās, aizmirst paēst un pagulēt. “Ja bērns Internetā pavada daudz laika, tad  par “pareizu” smadzeņu attīstību nevar būt ne runas” – apgalvo ārsti. Nekādā gadījumā nedrīkst dot smartfonus un planšetes, kamēr bērns nav iemācījies pareizi runāt. Tāds bērns pieradīs izklaidēt sevi virtuāli un var pilnībā pazaudēt interesi par reālo pasauli. 2 Divas trešdaļas vecāku nekādā mērā neierobežo bērnu mūsdienu ciparu ierīču izmantošanā. Nekādu noteikumu! “Kādreiz vecāki mācīja bērnu nomierināties. Bērni parasti krīt histērijā tad, kad tiem ir garlaicīgi, nevis, kad viņiem ir slikti. Tagad, kad bērnam kļuva garlaicīgi, viņam iedod smartfonu vai planšeti. Un viss tāpēc, lai viņš liktos mierā, un mammai un tētim būtu mierīgi. Tādas attieksmes dēļ bērnam neveidojas paškontroles iemaņas. Rezultāts – vesela psihopātu paaudze”,  – apgalvo Hārvardas universitātes klīniskā psiholoģe. Šodien bez mūsdienu tehnoloģijām neiztikt. Tomēr pusaudžiem ieteicams veltīt ciparu ierīču izmantošanai ne vairāk kā divas līdz trīs stundas dienā. Var uzskaitīt daudzas ierīču izmantošanas sekas, bet lūk, galvenās: uzmanības, veselības un sekmju pasliktināšanās. Tāpat bērni zaudē spēju koncentrēties. Tas noved pie tā, ka viņi nespēj ilgstoši koncentrēties uz kādu savas dzīves aspektu. Tas traucē dziļās domāšanas attīstībai un spējai risināt sarežģītus uzdevumus. Pat, ja tev ir apnicis, ka bērns visu laiku vēlas uzmanību, kad viņam ir garlaicīgi, nedod viņam telefonu. Nevajag kropļot nenobriedušu psihi.

avots: takprosto.cc
 

6 KOMENTĀRI

  1. Jā,tikai nez kāpēc citas valstīs,piemēram,Ķīnā burtnīcas un pildspalvas vietā izmanto planšetes…Un ko tur vēl brīnīties..

  2. Kārtējais raksts ar pētijumu x kas izvilkts no y. Par piemēru varētu iedot pēdījumus, kur zinātnieki pētija vai kafija var izraisīt sirds problēmas un par pētijumu kur zinātnieki pētija vai kafija uzlabo sirdsdarbību. Abi pētijumi bija veiksmīgi un pierādija savu.

    Pāris dekādes atpakaļ līdzīgus rakstus varējām lasīt par televīziju un laiku ko cilvēks pie tā pavada. Lai arī televīzījas skatīšanās ienāca ikdienā, zinātne nav apstājusies, kā arī cilveku domāšanas spēja nav nekur pazudusi. Pateicoties internetam mēs vienkārši arvien vairāk dzirdam par cilvēku grupām kuras bez interneta paliktu nepamanītas (problēmas ar atkarībām, depresīvie, utt)
    Būs grupa, kurai ierīces ne palīdzēs ne nodarīs ļaunu, un būs grupa, kuriem ierīces tieši palīdzēs.
    Bērniem nepieciešams veltīt laiku un strādāt ar viņu, ja nē, bērns atradīs citus veidus kā pavadīt savu laiku šajā gadijumā dažādas elektroniskās ierīces, agrāk tas bija non-stop multeņu kanāls. Vecaki priecīgi – bērns kluss, mājās miers.
    Ja kaut ko taisies no bērna ikdienas atņemt kas jau ir ierasta lieta, atceries to aizpildīt ar kaut ko citu vai arī efekts būs “Mans bērns ir palicis nevaldāms, kopš aizliedzu viņam izmantot planšeti ilgak par 15min. Laikam atkarība…” Well duh, Tu tikko atņēmi cilvēkam iespējams vienīgo prieka avotu dienā. Padomā pats kapēc ta ir noticis.

  3. Paldies par rakstu! Piekrītu pilnībā!
    Tikai latviešu valodā “uz doto brīdi” nesaka, tas ir patapināts no krievu valodas.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.