5.3 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

5 ginekologa padomi katrai dienai

 

85626e898d68337d8b552fce05d767cf

Katrai sievietei mēdz būt intīmas problēmas, kuras nav tiek viegli atrisināt. Daudzas kautrējas par tām runāt ar speciālistiem, nodarbojas ar pašārstēšanos vai pat atstāj problēmas bez ievērības. Un velti…Mūsu padomi palīdzēs jums saglabāt savu reproduktīvo veselību. Tie iemācīs noteikt, kas pēc ginekologa domām ir norma, bet kas to pārsniedz un kur nepieciešama ārstēšana.

  1. ĪPAŠU UZMANĪBU PIEVĒRSIET IZDALĪJUMIEM.
    Principā tie ir visām, tikai dažām tie mēdz būt caurspīdīgāki, citām kādā brīdī kļūst dzeltenīgi un biezāki. Tie ir stabili tikai vienā gadījumā: kad sieviete lieto kontracepcijas tabletes. Ir ļoti svarīgi regulāri sekot līdzi tam, kā mainās izdalījumu daudzums un konsistence menstruālā cikla laikā. Tas var palīdzēt laikus pamanīt tās vai citas nobīdes. Izdalījumu neparastās īpašības var būt kādas infekcijas pazīme, it sevišķi, ja ir vēl arī citi atbilstoši simptomi.

Piemēram, balti biezpienveidīgi izdalījumi un spēcīga smaka liecina par sēnītes infekciju. Šķidri, bezkrāsas izdalījumi ar šaubīgu smaku, kas parādās pēc nodarbošanās ar seksu, var liecināt par bakteriālo vaginozi – visizplatītāko dzimuminfekciju sievietēm līdz 40 gadiem. Bet nepatīkami smakojošie un burbuļainie izdalījumi liecina par trihomoniāzes klātbūtni.

Sievietēm vecumā no 15 – 25 gadiem, kas dzīvo dzimumdzīvi, reizi gadā ir jānodod analīzes uz hlamīdiju. Ja rezultāts būs pozitīvs, tad vajadzēs pārbaudīties arī uz gonokkiem. Tie ir gonorejas izraisītāji – tā ir venēriska saslimšana, kas parasti nāk līdzi hlamidozei.

  1. NEIGNORĒJIET SIMPTOMUS, KURI ATKĀRTOJAS.
    75% sieviešu vismaz vienu reizi dzīvē mēdz būt sēnītes infekcija – kandidoze vai piena sēne. Ja varat sev to noteikt patstāvīgi, tad izmantojiet speciālus vaginālos supozitorijus vai krēmus. Ja tomēr neesat pārliecināti par diagnozi, vai arī slimība pēc ārstēšanas kursa nepāriet, vērsieties pie ginekologa.

Veicot analīzes, lai izslēgtu citas sēnīšu saslimšanas un infekciju, ārsts izrakstīs diflukānu. Izejot tikai vienu šī preparāta kursu, iespējams izārstēties pilnībā. Tiesa, tas var negatīvi ietekmēt aknas, bet pilnīgi neietekmē kontracepcijas tablešu iedarbību.
Ģenitālās herpes vīruss “dzīvo” gandrīz 90 % cilvēku organismos. Tomēr tikai 10 – 20 % inficēto tas aktivizējas, visbiežāk vainīga ir novājināta imunitāte, saaukstēšanās vai stress. Ar to var inficēties ne tikai seksa laikā, bet arī izmantojot slima cilvēka personīgās higiēnas līdzekļus.

  1. IEGAUMĒJIET FAKTORUS, KAS VEICINA INFEKCIJAS IZPLATĪŠANOS.
    Saslimšanas risku paaugstina viss, no kā atkarīgs hormonu līmenis un skābes un sārmainuma līdzsvars makstī: diabēts, grūtniecība, antibiotikas, kontracepcijas tabletes. Glabājiet mājās pretsēnišu līdzekļus un sāciet tos lietot tiklīdz pamaniet pirmās saslimšanas pazīmes. Starp citu, antibiotikas un kontracepcijas tabletes paaugstina bakteriālās vaginozes iespējamību, to bieži jauc ar sēnītes infekcijām un cenšas ārstēt ar tiem pašiem līdzekļiem. Ja esat pamanījusi simptomus (piemēram, izdalījumu smaka), steidzami konsultējieties ar ārstu.

Infekciju izraisīt var arī citi faktori. Dušas želeja vai  parfīma pūderis, kuru izmantojiet intīmajā higiēnā, izjauc dabīgo maksts aizsargfloru.

Šie produkti var izraisīt alerģisku reakciju, tā saucamo nespecifisko vaginītu. Tāpēc, ja jums ir aizdomas, ka vannas aromātiskā sāls, kuru jums uzdāvināja, veicina maksts gļotu iekaisumu, izmetiet to nekavējoties.

  1. NEKAD NEPĀRSPĪLĒJIET AR DROŠU SEKSU.
    Nav ieteicams zaudēt modrību pat tad, ja esat pilnībā pārliecināts par savu partneri.
    Atcerieties, ka labākais veids, kā pasargāt sevi no saslimšanām, kas tiek iegūtas dzimumdzīves ceļā, ir prezervatīvs. Tiesa, tas nav drošs par visiem 100 procentiem. Tāpēc, ja esat ievērojusi sev jebkādus aizdomīgus simptomus, tad nekavējoties sazinieties ar ārstu.
    B hepatīts ir vienīgā slimība, kas tiek nodota dzimumdzīves ceļā, un pret kuru ir izstrādāta vakcīna. Profilakses vakcīna tiek veikta trīs posmos. To nepieciešams atjaunot ik pēc katriem 10 – 12 gadiem.
  2. REGUĀRI VEICIET MEDICĪNISKOS IZMEKLĒJUMUS.
    Daudzas sievietes ir pārliecinātas: negatīvs rezultāts uz dzemdes kakla iztriepes nozīmē, ka viņām nav venērisku saslimšanu. Un viņas dziļi maldās. Tas liecina tikai par vēža un papiloma vīrusa neesamību.
    Tāpēc, ja jūs nekas nesatrauc, vismaz divreiz gadā ir jāapmeklē ginekologs un jāveic visas analīzes. It īpaši, kad parādās jauns seksa partneris – jo tas palielina bakteriālās vaginozes, hlamidiozes un trihomoniāzes risku.

Tādas saslimšanas noris bez izteiktiem simptomiem un ielaistā stadijā var izraisīt neauglību, ārpusmaksts grūtniecību vai priekšlaicīgas dzemdības. Bez tam, tās palielina iespējamību inficēties ar imūnodeficīta vīrusu. Ja jums ir vismaz viena ginekoloģiska infekcija, tad organisma aizsargfunkcijas ir samazinātas, un tādējādi jūs esiet neaizsargāti pret HIV.

avots: all-4-woman.ru

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.