12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

JAUNATKLĀJUMS: Kur jāsēž, lai pārdzīvotu lidmašīnas avāriju?

 

seat2_2521789b

Lidošana ir statistiski visdrošākais transporta veids. Pie tam, iespēja nokļūt liktenīgā aviokatastrofā no 35 000 pēdu augstuma ir viena no septiņiem miljoniem. Tas nozīmē, ka varat lidot katru dienu, un paies 19 tūkstoši gadu pirms nokļūšanas liktenīgajā lidmašīnā. Lai ikgadējais mirušo skaits no lidojumiem būtu tik pat liels, cik ikgadējais letālo autoavāriju skaits uz ASV ceļiem, pārpildītai Boeing 727 lidmašīnai jāavarē katru dienu, neatstājot nevienu izdzīvojušo.

2012. gadā «Channel 4» dokumentālajā filmā «The Crash» tika izteiktas dažādas teorijas par to, kur jāsēž, lai izdzīvotu aviokatastrofā. Pētnieki veica eksperimentālu avāriju ar Boeing 727 Meksikas tuksnesī, un lidmašīnā bija izvietotas kameras un sensori. Izmēģinājuma avārija pierādīja, ka, sēžot lidmašīnas aizmugurē, palielinās iespēju izdzīvot aviokatastrofā. Tikmēr tie, kas ērti sēž pirmās klases sēdvietās lidmašīnas priekšā, cīnītos par izdzīvošanu smagas avārijas gadījumā. Iespaidīgs 12G spēks tika reģistrēts lidmašīnas priekšdaļā, salīdzinot ar 6G tās aizmugurē.

Arī citos testos tika pierādīts, ka lidmašīnas aizmugurē sēdošajiem ir lielāka iespēja izdzīvot aviokatastrofā. Tomēr Boeing un Airbus pieredzētās avārijas pierāda, ka neviena sēdvieta nav drošāka par citu. Ja cilvēks avārijā izdzīvo, izkļūšana no lidmašīnas ir vislielākā iespēja palikt dzīvam. Savukārt, sēdēšanai pie loga vai ārpusē nav lielas nozīmes avārijas gadījumā.

Drošības verdikts:

Ik gadu notiek aptuveni 18 miljoni pārlidojumu, un lidošana joprojām ir visdrošākais pārvietošanās veids. Taču, ja baidāties no lidošanas un vēlaties sēdēt katastrofas gadījumā drošākā vietā, izvēlieties lidmašīnas aizmugurējo daļu. Sēdēšana ārējā malā, sešas rindas no izejas, kā arī drošības jostas lietošana sniegs lielākas izredzes izdzīvot. 2014. gadā aviācijas pakalpojumus izmantoja trīs miljardi cilvēku, un visu šo pārlidojumu laikā notika 81 negadījums ar 210 letāliem gadījumiem.

logo_abn_0

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.