8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kļūdas, kas tiek pieļautas istabas augu kopšanā

 

Daudzos dzīvokļos ir nepiemērots mikroklimats istabas puķu audzēšanai un itin bieži pat paši izturīgākie augi sāk slimot.

1. Augšējās lapas saglabā elastību, bet dzeltē

Kā likums, augsts kalcija saturs augsnē ir augiem, kuri nepanes apkaļķojumu, vai arī laistāmā ūdens cietību.

2. Punkti vai plankumi uz lapām

Ja punkti vai plankumi ir sausi un brūni, tad varbūtējs cēlonis ir ūdens trūkums. Ja skartās vietas ir mīkstas, tumšbrūnā krāsā – tas, visticamāk, liecina par pārāk mitru augsni. Ja punkti vai plankumi ir balti vai dzeltenīgi, bojājumi ir izsaukti ar auksta ūdens izmantošanu, laistot ūdens trāpījis uz lapām, bojājumi ar aerosoliem, pārāk spēcīgiem saulstariem vai slimību, kaitēkļiem. Ja bojājumu vietas ir slapjas un līdzīgas čūlai, vai sausas un iespiestas, cēlonis ir kāda slimība. Daži kaitēkļi var izsaukt lapu plankumainību.

3. Lapas čokurojas un krīt

Siltuma trūkums, pārāk mitra augsne vai auksts caurvējš.

4. Lapas pēkšņi nokrīt

Ātra lapu krišana bez novīšanas vai krāsas izmaiņām parasti liecina par šoku, kuru pārnesa augs. Šoks var būt izsaukts ar temperatūras maiņām (gan ar pazeminājumu, gan paaugstinājumu), apgaismojuma intensitātes palielinājumu dienas laikā vai spēcīgu aukstu caurvēju. Pēkšņa lapu krišana kokveida augiem var būt izsaukta ar pārkaltušu augsni pie saknēm.

5. Lapas dzeltē un nokrīt

Apakšējās lapas pieaugušam augam ar laiku dabiskā veidā dzeltē un nokrīt. Kad tas notiek uzreiz ar
vairākām lapām, tad varbūtējs cēlonis ir pārmērīgi mitra augsne vai auksti caurvēji.

6. Lapas zaudē spīdīgumu un izskatās nedzīvas

Varbūtējs cēlonis ir pārāk daudz gaismas vai arī zirnekļtīklu ērce. Pat veselas zaļas lapas var izskatīties nobalējušas, ja tās nemazgā.

7. Brūni galiņi vai lapu malas

Sauss gaiss var būt par cēloni lapu galiņu brūnēšanai, kā arī fizisks bojājums, kad lapu galiņus bieži aizskar vai tie piespiežas pie loga vai sienas. Ja lapu malas ir dzeltenas vai brūnas, to var izsaukt ar daudziem cēloņiem: ar pārmērīgu augsnes mitrumu, nepietiekamu aplaistīšanu, gaismas trūkumu, pārāk spilgtu apgaismojumu, pārāk zemu gaisa temperatūru, pārāk augstu gaisa temperatūru, minerālvielu pārpilnību, gaisa sausumu vai caurvējiem. Noteikt īsto cēloni palīdzēs citi simptomi.

8. Panīkušas lapiņas

Standarta cēloņi ir pārkaltusi augsne (nepietiekamas aplaistīšanas dēļ), vai tieši otrādi, pārāk mitra (sliktas drenāžas vai pārāk biežas aplaistīšanas dēļ). Citi cēloņi – gaismas pārpilnība (īpaši, ja lapiņas dienas vidū regulāri panīkst), sauss gaiss, pārāk augsta gaisa temperatūra, ciešs pods vai kaitēkļi.

9. Lapiņas nokrīt jauniem augiem

Tikko pārstādīts, tikko nopirkts vai pārnests no vienas istabas otrā augs dabiski zaudē vienu-divas apakšējās lapas. Šoku no apkārtnes maiņas var mazināt, ja pārstāda augu tikai nedaudz lielākā, nekā agrāk, podā, apklāj pie pārnešanas no veikala mājup. Pārnes no slikti apgaismotām vietām spilgtā gaismā ar pauzes ieturēšanu, dažas dienas uzturot augu pusēnā.

10. Apakšējās lapas sakalst un nokrīt

Trīs varbūtēji cēloņi – gaismas trūkums, pārāk augsta gaisa temperatūra un nepietiekama aplaistīšana.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.