2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Bagāts vārdu krājums – labs cilvēka intelektuālās attīstības rādītājs

 

devushka-knigi-nastroenie

Metodes, veidi un paņēmieni vārdu krājuma palielināšanai

♦Padomājiet par to, kurus no banāliem, novazātiem vārdiem un izteicieniem jūs esat pieraduši lietot ikdienā, standarta saskarsmes situācijās. Pierakstiet tos uz papīra lapas. Pierakstījāt? Tagad paņemiet no plaukta skaidrojošo vai sinonīmu vārdnīcu. Atrodiet šos vārdus, kuri jums jau pašiem griež ausīs, un kurus apnika dzirdēt katru dienu. Izpētiet alternatīvo variantu garo sarakstu un izrunājiet skaļi katru no šiem vārdiem. Kurš no tiem atspoguļo jūsu individualitāti? Kurš der tieši jums? Pamēģiniet pielietot katru no tiem, tāpat kā jūs piemēriet kostīmu, un pavērojiet, kuri jums liksies ērti un omulīgi. Izvēlieties vairākus šādus vārdus un patrenējieties, izrunājot tos skaļi, kamēr tie nekļūs par jūsu vārdu krājuma dabisku sastāvdaļu.

♦Saskarsme ir cilvēka vārdu krājuma papildinājuma pamatavots. Sarunas laikā katrs tās dalībnieks papildina savu vārdu krājumu no sarunas biedra arsenāla, starp viņiem notiek vārdu apmaiņa. Aizvien vairāk runājiet ar draugiem, paziņām, tuviniekiem. Pielietojiet jaunus vārdus, kas parādījās jūsu leksikonā, jo nav jēgas zināt vārdu, ja to nelieto.

♦Lasiet, grāmatu lasīšana noder. Saciet ar tiem autoriem, kuri ir vairāk saprotami un tuvāki jūsu interesēm. Pakāpeniski pievienojiet sarežģītāku literatūru. Pārlasiet skaļi tekstu, ja tajā gadās interesanti vārdi un izteicieni, kurus jūs vēlaties atcerēties un turpmāk pielietot (lasot pie sevis, mēs arī papildinām savu leksikonu, bet ne tik ātri, jo šādā veidā vārdus mēs tikai redzam. Bet lasot skaļi, mēs vārdus arī dzirdam un, pats svarīgākais, – izrunājam, tāpēc labāk atceramies).

Kad pamanāt jaunu vārdu, ne tikai skatieties tā nozīmi vārdnīcā. Pievērsiet uzmanību tam, kādā kontekstā šo vārdu lieto, pamēģiniet aizvietot to ar atbilstošu sinonīmu. Pamēģiniet likt atskaņās, izdomāt cik vien iespējams daudz piemērotu vārdu salikumu. Jo vairāk par vārdu zini, jo vairāk iemācīsies to izmantot, neapgrūtinot atmiņu. Tas nekavējoties atsauksies uz jūsu runas skaistumu un individualitāti.

♦Rakstiet. Pārrakstiet svešus rakstus un jūsu mīļākos literāros darbus, tāpat kā Dēmostens pārrakstīja Fukidida „Vēsturi” veselas 8 reizes pēc kārtas.
Krustvārdu mīklas ir ne tikai izklaide, bet arī vārdu krājuma attīstības veids. Izmantojiet šo iespēju ceļā, atpūtā. Izvēlieties krustvārdu mīklas pazīstamos izdevumos ar labu reputāciju.

♦Tiem, kuri pavada daudz laika ceļā, pie stūres, bez iespējas brīvā laikā izmantot grāmatas un vārdnīcas, ir unikāls veids, kā attīstīt savu runu un papildināt vārdu krājumu – audiogrāmatas. Tās ir piemērotākas arī auditorijai, kurai labāk attīstīta tieši fonētiska uztvere. Jebkurā gadījumā, īsināt laiku sastrēgumos, klausoties labu literatūru, ir daudz lietderīgāk un efektīvāk jūsu pilnveidošanai.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.