9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Dažas viltības, kā efektīgi un ātri pieveikt dažādus traipus

 

1437021769_2-3

♦Traipus uz mākslīgās ādas izstrādājumiem nedrīkst noņemt ar spirtu, benzīnu, acetonu, bet tikai ar siltu ziepjūdeni.

♦Traipus no augļiem un augļu sulām noņem ar glicerīna un degvīna vai ožamā spirta šķīdumu (vienādās proporcijās), kā arī, ja turēt audumu virs trauka ar verdošu ūdeni un tīrīt traipu ar etiķi.

♦Vecus traipus no apģērba var noņemt ar uzsildītu citronu sulu, turot izstrādājumu virs trauka ar verdošu ūdeni.

♦Svaigi traipi no āboliem, avenēm un ķiršiem nomazgāsies ar siltā pienā un ziepjūdenī iemērcētu tamponu. Siltā pienā skalo arī apģērbu, aptraipītu ar vīnu, pēc tam izskalo aukstā ūdenī, tad karstā.

♦Baltvīna un šampānieša traipus noslauka ar līdz 40-50 grādiem uzsildītu glicerīnu, tad izskalot siltā ūdenī.

♦Vīna un alus traipus no kokvilnas galdauta var noņemt, ja paberzēt ar citronu un paturēt kādu laiku saulē. Tad galdauts ir jāizskalo. Alus traipus var noņemt arī ar amonjaka spirta šķīdumu, tad audumu izmazgā siltā ziepjūdenī.

♦Svaigus traipus no zāles var noņemt ar degvīnu, bet labāk – ar denaturētu spirtu. Tos var noņemt arī ar vārāmās sāls šķīdumu (1 tējkarote uz ½ glāzi siltā ūdens). Pēc noņemšanas audums jāizskalo siltā ūdenī. No baltiem audumiem zāles traipus var noņemt ar 3% ūdeņraža pārskābes šķīdumu ar nelielu amonjaka spirta šķīduma piejaukumu.

♦Traipus no smaržām un odekolona uz zīda un vilnas apģērba samitrina ar vīna spirtu vai tīru glicerīnu, tad noslauka ar vatīti, kas ir piesūcināta ar acetonu. Lūpukrāsas traipus no šiem audumiem viegli noņemt ar tīru spirtu.

Lasi vēl: 
Sievu skola: Padomi, kā pareizi izgludināt kreklu
20 lietas, uz kurām nevajag tērēt naudu
20 lietas, kāpēc mēs, vīrieši, tomēr esam labāki par jums!

♦Krāsas traipu var noņemt ar ūdeņraža pārskābes un amonjaka spirta šķīduma maisījumu (1 tējkarote uz glāzi ūdens). To uzsilda līdz 60 grādiem, tad iemērc vates pikuci un tīra traipu. Izmazgājiet drēbes siltā ziepjūdenī.

Traipi no sviedriem pazūd, ja veļas mazgāšanas laikā siltā ziepjūdenī pievienot nedaudz amonjaka spirta šķīduma (1 tējkarote uz 1 l ūdens). Var traipu pirms tam apstrādāt arī ar degvīna un amonjaka spirta šķīduma sajaukumu.

♦Kafijas, kakao traipus noņem ar amonjaka spirta šķīdumu, sajauktu uz pusēm ar ūdeni. Sevišķi labu efektu var panākt, ja pirms tam traipu paberzt ar benzīnu. Traipus no plānām zīda kleitām var dabūt nost, jāsamitrina ar uzsildītu glicerīnu, atstāj uz 5 – 10 minūtēm un tad izskalo siltā vārītā ūdenī. Kafijas un kakao traipi labi noiet, ja izmazgāt apģērbu siltā sālsūdenī un pēc tam izskalot aukstā ūdenī.

♦Šokolādes traipus noņem ar verdošu ziepjūdeni.

♦Tintes traipus var noņemt ar: ožamā spirta un dzeramās sodas šķīdumu (1 tējkarote spirta un 1-2 tējkarotes sodas uz glāzi ūdens); citrona sulu; no baltiem audumiem – ar ūdeņraža pārskābes un ožamā spirta maisījumu (pa vienai tējkarotei uz glāzi ūdens); rūgušpienu; no pulētām mēbelēm – ar alu (noslaucīt traipu ar lupatu, iemērcētu alū, dot nožūt, tad sasmērēt ar vasku un iztīrīt ar maigu vilnas lupatiņu); no ādas izstrādājumiem – ar siltu pienu; no vaskadrānas – ar sērkociņu palīdzību (saslapināt traipu ar ūdeni un paberzt ar sērkociņa galviņu, atkārtot, ja nepieciešams); no audekla – ar svaigu tomātu sulu ( ar to var noņemt arī rūsas traipus).

♦Svaigu tauku traipu var noņemt, uzberot sāli un akurāti paberžot. Sāls ir jāmaina vairākas reizes pēc kārtas, kamēr traips izzudīs. Sāls vietā var izmantot miltus. Tauku traipus no mīkstajām mēbelēm var noņemt, ja uzlikt uz traipa mālus, piesūcinātus ar etiķi.

♦Joda traipus samitrināt ar ūdeni, tad sarīvēt ar cieti. Šādus traipus var noņemt arī, ja tos iemērkt ožamā spirta un ūdens šķīdumā (daži pilieni spirta un glāzi ūdens), tad izmazgāt ziepju putās. No krāsainiem audumiem joda traipi noies ar acetona palīdzību.

♦Asins traipus no sākuma vajadzētu mazgāt aukstā ūdenī, tad siltā ziepjūdenī. Vecus traipus noņem ar ožamā spirta šķīdumu (1 tējkarote uz glāzi ūdens), tad ar nātrija tetraborāta šķīdumu ( tādās pašās attiecībās). Asins traipus no plāniem zīda audumiem var noņemt ar biezu kartupeļu cietes un ūdens šķīdumu. Uzsmērēt šo masu uz auduma no abām pusēm, dot labi nožūt, nokratīt un apģērbu izmazgāt, ja nepieciešams.

♦Zivju eļļas traipus var dabūt nost ar vieglu etiķa šķīdumu.

♦Traipi no mērcēm pazudīs, ja tos samitrināt ar glicerīnu, uzsildītu līdz 35-40 grādiem, atstāt uz 20 minūtēm, tad izmazgāt ar siltu ūdeni.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.