2.3 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Augļu miza – tavs vērtīgais palīgs mājas darbos. Tagad tu mizu laukā nemetīsi

 

09_12_11_1

Vai tu zini, ka dažu augļu miza ir barojoša un vērtīga. Augļu mizas pielietojums dažādiem mērķiem pārsteidz ar daudzveidību. Atceries to, kad kārtējo reizi gatavosies izmest apelsīnu mizas.
Apelsīnu mizas – īsti dārgumi.
Apelsīnus audzē ar minimālu pesticīdu daudzumu. Viens vidēja lieluma apelsīns satur vairāk nekā 60 flavonoīdus un 170 dažādus fitonutrientus, kuri ir svarīgi mūsu organismam, un ne tikai – šie organiskie savienojumi veiksmīgi tiek pielietoti ādas attīrīšanai un pat mājas uzkopšanai. Viena karote etiķa, kura ir izšķīdināta ūdens glāzē, viegli padarīs apelsīna mizu ideāli tīru un tad to droši var sākt lietot.

Apelsīnu mīkstuma medicīniskās īpašības.
Ajūrvēda māca, ka apelsīna miza ir rūgta un šis rūgtums labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka vielmaiņu, uzlabo gremošanu, novērš žagu rašanos. Tas ir efektīvs līdzeklis sliktas dūšas gadījumā, mundruma paaugstināšanai. Apelsīnu mizas pulveris palīdz elpošanas ceļos šķīdināt gļotas, cīnīties ar klepu un astmu.
Ēteriskajām eļļām, kuras apelsīnu mizas satur lielos daudzumos, piemīt pretmikrobu un pretiekaisuma īpašības. Īpaši noderīga ir “d – limonēns”, kurš kuņģī uztur vajadzīgo skābes daudzumu un pozitīvi ietekmē procesus, kuri notiek zarnu traktā. Arī aknas tiek atslogotas un attīrītas, pateicoties šim brīnumlīdzeklim.
Apelsīnu mizu lietošana ir ieteicama cilvēkiem ar lieko svaru. Ēteriskās eļļas neitralizē lieko holesterīnu. Zinātnieki apgalvo, ka flavonoīdi un hesperidīns kavē osteoporozes un taisnās zarnas vēža rašanos.
Eļļām, kuras satur apelsīns, ir sedatīvs efekts, tāpēc tās droši var lietot nomierinošām un atslābinošām vannām un inhalācijām, tad kad ir bezmiegs un nervu izsīkums.

Apelsīnu mizas – lielisks palīgs dabīgajam skaistumam.
Ja tev ir taukaina sejas āda, tad apelsīnu mizas ir lielisks profilaktisks līdzeklis. Aplikācijas no mizas padarīs ādu maigu un gludu, līdzsvaros un samazinās ādas taukainumu. Apelsīnu mīkstums – dabīgs skrubis, viegli notīra visas nevajadzīgas ādas daļiņas un pinnes.
Pateicoties pretiekaisuma un pretsēnīšu iedarbībai, apelsīna mīkstums labi tiek galā ar izsitumiem un rētu dziedēšanu.
Lai māja piepildītos ar patīkamu citrusa aromātu vajag mizas neilgu laiku vārīt ūdenī. Ēteriskās eļļas piepildīs telpu ar burvīgu smaržu.

Virtuvē apelsīnu miziņas arī noderēs.
Apelsīna mīkstums pastiprina daudzu ēdienu garšu un aromātu. Izmanto to kā oriģinālu piedevu savās receptēs!

Liekais mitrums – vairs nav problēma. Žāvētas apelsīnu miziņas likvidē mitrumu brūnajā cukurā. Turiet tās traukā, kopā ar cukuru.

Ja tu nevari atteikties no saldumiem – konfektes no apelsīnu mizas – interesanta izvēle. Tās ir ne tikai garšīgas, bet arī satur daudz C vitamīna. Dabīgais cukurs, kuru satur apelsīna mīkstums, palielina imunitāti.

Tev patika noderīgie padomi šajā rakstā! Tad dalies tajos ar draugiem!

avots: takprosto.cc

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.