2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Ārstnieciskie augi, kurus jūs droši variet audzēt uz palodzes

 

Geranium-Calliope-Dark-Red-Web-21

Kāpēc jūs mīlat augus? Tāpēc, ka tie ir skaisti un rada mājīgu atmosfēru? Jums ir iemesls tos mīlēt vēl vairāk, jo daudzi istabas augi ir ārstnieciski.

Aloe vera (alveja).
Lietošana mērķis.
Alvejas ārstnieciskās īpašības bija zināmas jau pirms 3000 gadiem. To izmantoja daudzu slimību ārstēšanai Ēģiptē, vēlāk Indijā, Grieķijā, Itālijā.
Alveja lieliski tonizē un atjauno organismu, uzlabo vielmaiņu.
Alvejas lapu sula rosina apetīti, uzlabo gremošanu, tai piemīt žulti dzenošas, vēderu mīkstinošas, pretiekaisuma un rētas dziedinošas īpašības.
Sulai piemīt mitrinošas īpašības. Apdegumu, iekaisumu, sīku brūču vietās, kukaiņu koduma vietās to var ierīvēt ādā.
Tautas medicīnā svaigas lapas un to sulu izmanto rētu, nedzīstošu čūlu , ādas slimību dziedināšanai, menstruāciju regulēšanai. Svaigu lapu sulu lieto plaušu tuberkulozes ārstēšanai.
Svaiga alvejas lapu sula veicina asins pieplūdi mazā iegurņa orgānos, tāpēc to nedrīkst lietot menstruāciju un grūtniecības laikā.
Akadēmiķis Filatovs piedāvā lietot alvejas ekstraktu pagatavotu no lapām, kuras iepriekš ir turētas tumšā vietā 4 – 8 grādu temperatūrā. Tādos apstākļos alvejas lapās izstrādājas īpašas vielas , kuras pastiprina dzīvības procesus šūnās.
Emulsijas.
Emulsiju pagatavo no alvejas lapām, kuras pirms tam ir turētas 6 – 8 grādu temperatūrā 12 – 15 diennaktis, pievieno rīcineļļu un eikaliptu eļļu. Lieto, ja staru slimības laikā ir bojāta āda.
Uzlējums.
Sasmalciniet nomazgātas alvejas lapas. Iegūto putriņu sajauciet ar ūdeni attiecībā 1:5. Atstājiet uz vienu stundu ievilkties, tad vāriet 2 – 3 minūtes, izkāsiet caur divās kārtās saliktu marles gabaliņu.
Lapas.
Svaigas, no mizas attīrītas lapas liek pie bojātām ādas daļām. Sasmalcinātas lapas izmanto kosmētisko masku pagatavošanā.
Sula.
Sulu iegūst no augiem, kuri nav jaunāki par diviem gadiem, izmanto vidējās un apakšējās lapas, kuras ir sasniegušas 15 cm garumu. Lapas nogriež, nomazgā ar vārītu ūdeni, sasmalcina ar naža, sulas spiedes, sulas rīves, gaļas mašīnas palīdzību. Izkāš. Iegūto sulu filtrē.
Īpaši vērtīga ir biostimulētā sula. Nomazgātas lapas liek uz šķīvja, apsedz ar papīru un novieto ledusskapī tumšā vietā uz 12 – 15 dienām. Tad alveju izņem no ledusskapja, izspiež sulu un lieto svaigā vai konservētā veidā (4 sulas daļām pievieno 1 spirta daļu).

Geranium (Pelargonium).
Lietošana mērķis.
Lieto kosmētisko līdzekļu pagatavošanai. Tas ir stipras iedarbības antiseptisks līdzeklis ar ādu atjaunojošu iedarbību. Tas novērš celulīta rašanos un ir populārs līdzeklis aromterapijā.
Pagatavošana mājas apstākļos:
Sajaucam 10 ml ilang – ilang eļļas ar 40 ml ģerānijas eļļas. Iegūto šķidrumu ierīvējam 1 – 2 reizes dienā, vēlams pirms iešanas vannā un pēc. Tāda ārstēšana palīdz novērst celulīta veidošanos , palielināt ādas maigumu un elastību.
Sajaucam 3 ml fenheļa eļļas ar 5 ml ģerānijas eļļas, pievienojam 100 gr jūras sāls. Doto maisījumu izšķīdinām ūdenī, pirms dodamies aromātiskā vannas peldē. Tāda procedūra palīdz atbrīvoties no izsitumiem, ādas kairinājuma, novērš paplašinātu vēnu rašanos. Tāda veida ārstēšanos ir ieteicams izmantot ne biežāk par vienu reizi nedēļā.

Hibiscus (Ķīnas roze).
Lietošana mērķis.
Lieto, ja ir spēku zudums, anēmija, avitaminoze, aknu, nieru, asins saslimšanas, organisma attīrīšanai.
Recepte pagatavošanai mājas apstākļos.
Sajaucam 50 gr žāvētu hibiscusa ziedu ar tādu pašu daudzumu žāvētu ģerānijas lapu, sasmalcinām, aplejam ar 2 glāzēm verdoša ūdens. Atstājam uz 8 stundām ievilkties, tad izkāšam. Vēlams lietot slimu aknu gadījumā. Uzlējumu dzer tējas vietā 2 – 3 reizes dienā.

Sajaucam 1 ēdamkaroti sasmalcinātu hibiscusa ziedu ar 1 ēdamkaroti sasmalcinātu ģerānijas lapu, aplejam ar 2 glāzēm verdoša ūdens. Atstājam uz 3 stundām ievilkties, tad izkāšam. Iegūtajam šķidrumam pievienojam 100 gr alvejas sulas un 2 ēdamkarotes medus. Izmantojam kuņģa čūlas gadījumā. Lietojam pirms ēšanas 3 – 4 reizes dienā pa 3 ēdamkarotēm. Ārstēšanas ilgums – 1 mēnesis.

Kalanhoja.
Lietošana mērķis.
Lieto ādas ekzēmu, čūlu gadījumā, plakstiņu iekaisumu, sāpoša kakla, paradantozes, gastrīta, paplašinātu vēnu gadījumā.
Recepte pagatavošanai mājas apstākļos.
Ievietojam stikla (caurspīdīgā) traukā 100 gr kalanhojas lapu, aplejam ar 0,5 l medicīniskā spirta. Maisījumu uzglabājam tumšā vietā 10 dienas, periodiski to sakratām. Tad izkāšam. Var lietot ja ir paplašinātas kāju vēnas. Ieteicams katru dienu pirms gulētiešanas uzklāt uz apakšstilba. Ārstēšanas ilgums – 3 mēneši.

Aplejam 1 ēdamkaroti sasmalcinātu kalanhojas lapu ar glāzi verdoša ūdens. Atstājam uz 2 stundām ievilkties, tad izkāšam. Lietojam pa 50 gr asinsvadu saslimšanas gadījumos 3 – 4 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas. Ārstēšanas ilgums – 1 mēnesis.

Uzambāras vijolīte (Saintpaulia).
Lietošanas mērķis.
Izmanto kosmētisko līdzekļu pagatavošanā, piemēram, ja ir sausa roku vai sejas āda, tai piemīt pretiekaisuma darbība, tā efektīvi tonizē un mitrina ādu.
Recepte pagatavošanai mājas apstākļos.
Ņemam 100 gr piena un 50 ml vijolītes eļļas. Maisījumu var uzklāt visam ķermenim. Procedūru vēlams atkārtot divas reizes nedēļā ierīvējot to ādā 20 min pirms iešanas vannā.

Ievietojam 5 ēdamkarotes sasmalcinātu vijolīšu ziedu stikla traukā, aplejam ar medicīnisko spirtu. Iegūto maisījumu uzglabājam tumšā vietā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.