13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Psihologi atklāj, kā paredzēt romantisko attiecību turpmāko likteni

 

psihologi-pridumali-metod-predskazyvaniya-lyubovnyh-otnoshenij_f480318ced3daf3edd0ab3b8878d486a

Izrādās, kādu laiku novērojot iemīlējušos pāri, var ar diezgan augstu precizitāti paredzēt, ar ko beigsies viņu attiecības: ar laulībām vai šķiršanos. Pie šāda secinājuma nonāca amerikāņu psihologi, kuri veica kādu interesantu pētījumu.

Viņu izveidotais modelis ņem vērā visus iespējamos variantus, kā attīstīsies mīlas romāni un ticamību, ka tie nonāks līdz laimīgām beigam (kāzām).

Braiens Ogolskis un viņa kolēģi pieņēma, ka lēmuma maiņa par precībām (kāzām) palīdzes paredzēt attiecību nākotni. Lai pārbaudītu šo hipotēzi, zinātnieki uzaicināja 376 pārus (vecumā ap 25 gadiem) grafikā atzīmēt iespējamību noslēgt laulību katru mīlas romāna ilgušo mēnesi.

Pēc tam zinātnieki analizēja, kā dzīves notikumi ietekmē šo dinamiku. Tā, piemēram, ilgais laiks, kas pavadīts kopā ar draugiem, strīdi un vienaldzība pazemināja laulības iespējamību, bet tikšanās ar sirds izvēlētā vecākiem, kopā pavadītās brīvdienas un kopīgas intereses – paaugstināja. Papildus grafikiem, pētījuma dalībnieki sniedza īsu interviju (ik pēc katriem 7 mēnešiem), paziņojot zinātniekiem par svarīgām izmaiņām (pāreja uz tikšanos katru dienu, saderināšanās, šķiršanās).

Rezultātā zinātniekiem izdevās izdalīt 4 galvenās attiecību dinamikas.

  1. “Dramatiskie” pāri (34% aptaujāto)

Atšķiras ar pastāvīgiem kāpumiem un kritumiem (no kaislīgas saderināšanās līdz pilnīgai attiecību pārtraukšanai un atpakaļ). Šīs grupas dalībnieki prasīgi attiecas pret saviem partneriem un savu kopīgo nākotni.

  1. “Uz partneri koncentrējušies” pāri (30% aptaujāto)

Pret savu otro pusīti viņi attiecas kā pret Visuma centru, viņu attiecībās gandrīz vispār nav pamanāms regress.

  1. “Uz sabiedrību orientēti” pāri (19% aptaujāto)

Šie pāri uzrāda vienmērīgu romāna attīstību, pie tam šo attiecību dinamiku vistiešākajā ziņā ietekmē viņu radinieku, draugu un kolēģu uzskati.

  1. “Konfliktējošie” pāri(12% aptaujāto)

Neskatoties uz jūtu dziļumu, viņi bieži vētraini strīdas.

Zinātnieki atzīmē, ka šo rādītāju traktējums nav jāuzskata par verdiktu, bet viņiem ir izdevies izsekot tendenci uz “laimīgajām beigām” četru tipu pāriem. Un izrādījās, ka šķiršanās iespējamība “dramatiskajai” grupai ir divas reizes augstāka nekā pārējām trim. Visbiežāk laimīgās beigas tika novērotas “uz partneri koncentrētajiem” pāriem. Bet pastāvīgie strīdi “konfliktējošajiem” pāriem attiecībās izrādījās noderīgāki nekā “dramatisko” pāru kāpumi un kritumi.

Eksperimenta gaitā zinātnieki atzīmēja, ka “dramatisko” pāru attiecību nepatīkamais galarezultāts var tikt izskaidrots gan ar daudzajiem sakariem ar draugiem, kolēģiem, vārdu sakot, cilvēka sociālo apkārtni, kur viņš, visticamāk, meklē “rezerves variantus”: flirtē vai pat satiekas ar kādu “katram gadījumam”.

avots: marketium.ru 
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.