4.9 C
Rīga
sestdien, 11 maijs, 2024

Labākās un sliktākās gulēšanas pozas veselīgam miegam

 

Miegs ir ārkārtīgi svarīga mūsu ikdienas sastāvdaļa. Miega laikā atjaunojas organisma resursi, miega laikā organisms atpūšas un tas ir nepieciešams, lai organisms nākamajā dienā spētu normāli funkcionēt. Tas, cik kvalitatīvs būs Jūsu miegs, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, arī no tā, kādā pozā Jūs guļat.

Ja guļat kopā ar partneri, tad miega kvalitāti var ietekmēt arī psiholoģiskais aspekts un jūsu abu savstarpējās attiecības. Tas, kādā pozā Jūs guļat, var par Jums daudz ko pastāstīt.

1

1.Mugura pret muguru, viens otram nepieskaroties

Visplašāk izplatītā poza laulāto pāru starpā. Šis pozas trūkums ir tajā, ka viens otru mīloši cilvēku izveido distanci starp sevi. Labāk ir gulēt individuālā gultā, nekā demonstratīvi attālināties no otra cilvēka. Protams, šeit nav runa par tiem gadījumiem, kad viens vai otrs cilvēks ir elementāri noguris, bet gan tad, ja šāds paradums kļūst ikdienišķs. Piekļaujieties savam mīļotajam, tuvība vēl nevienam nav nākusi par ļaunu.

2

2.Seja pret seju

Miegs ar seju pret partneri ļauj izveidot savstarpēju fizisko kontaktu. Tādā veidā  Jums nesagādās grūtības pieskarties nevienai no Jūsu partnera ķermeņa daļām. Glāsti taču ir tik svarīgi! Turklāt, jebkurā brīdī var atvērt acis un paskatīties uz savu partneri. Šī ir ļoti intīma poza, jo jūs varat viens otru samīļot, it kā cenšoties otru cilvēku aizsargāt. Tieši šī poza tiek uzskatīta par vienu no labākajām attiecību pozām. Ir iespēja saglabāt zināmu distanci vai būt tik tuvu viens otram, cik vien iespējams.

3

3.Karotītes poza

Karotītes poza ir ideāls veids, kā atbrīvoties no stresa, abiem partneriem. Tomēr arī šai pozai ir trūkumi. Apskaujot partneri no aizmugures, pastāv iespēja savilkt pleca un muguras muskuļus, bet gulēšana uz vienas rokas var radīt nedabisku kakla un mugurkaula novietojuma stāvokli, kas var beigties visai sāpīgi. Labāk tomēr gulēt mazliet atstatus. Jā, nāksies mazliet ieturēt distanci, bet veselība tomēr ir svarīgāka.

5

4.Uz muguras ar paceltām rokām

Šī tā sauktā zvaigznes poza ir labvēlīga Jūsu mugurai. Savukārt roku pacelšana uz augšu, kavē krunciņu rašanos uz sejas. Ja rokas tiek strauji nolaistas uz leju, tas var provocēt skābes izdalīšanos kuņģī, kā arī iespēju sākt krākt. Tāpat, guļot zvaigznes pozā, parādās papildu noslodze uz pleciem, tādēļ vēlams novietot papildu spilvenu.

6

5.Miegs ar papildu spilvenu

Lai miegs būtu kvalitatīvāks un efektīvāks, kā arī, lai izvairītos no sāpēm mugurā, ieteicams izmantot papildu spilvenu. Ja guļat uz muguras, papildu spilvenu novietojiet starp ceļiem, ja uz vēdera – zem gurna. Jebkurā pozā spilvenu var izmantot kā papildu balstu locītavām. Vislabāk ir eksperimentēt un atrast to pozu, kura pašam šķiet visērtākā. Ja esat atradis īsto pozu, tad nevajadzētu būt nekādām problēmām, šajā pozā nogulēt kā minimums 6 stundas. Šādi iekārtojoties, Jūs uzlabosiet miega kvalitāti, kā rezultātā arī veselības stāvoklis uzlabosies.

7

6.Embrija poza

Embrija pozā cilvēks saritinās ar rokām apķerot ceļus un pievelkot tos klāt pie krūtīm. Tā ir viena no sliktākajām miega pozām, jo tā var izsaukt neskaitāmas problēmas ar muguru un kaklu. Šādā pozā tiek ierobežota elpošana, īpaši negatīvi tas ietekmē grūtnieces un cilvēkus, kuri krāc. Vienmēr jāseko līdzi tam, kā ir novietots spilvens – lai tas nav novietots pārāk augstu vai pārāk zemu. Pretējā gadījumā pamostoties no rīta Jums draud galvassāpes un notirpis kakls.

8

7.Gulēšana uz vēdera

No šīs pozas labāk izvairīties, jo tādā veidā mugurkauls tiek pakļauts lielai slodzei. Šāda noslodze uz muskuļiem un locītavām noved pie nejūtīguma rokās un kājās. Nogulēto ķermeņa daļu pārņem mazas adatiņas, kuras pārvietojas pa visu Jūsu ķermeni. Neskaitot to, papildu slodze tiek nodota arī uz kakla skriemeļiem, jo šādā pozā kakls ir saspiests, rezultātā tiek apgrūtināta elpošana. Gulēšanas poza uz vēdera var sniegt labumu tikai tiem, kuri krāc, jo šādā veidā tiek atbrīvoti augšējie elpceļi.

9

8.Gulēšana uz sāna

Tiem, kuri cieš no pēkšņiem elpas trūkumiem, kā arī tiem, kuri krāc, šī poza būs tieši laikā. Gulēšana uz sāna palīdz iztaisnot mugurkaulu un novērš sāpes jostas vietā. Šīs pozas mīnuss – tā var veicināt krunciņu parādīšanos uz sejas, tāpat arī āda uz krūtīm šādā pozā atslābst ātrāk, kas nozīmē, ka ieturēt šo vienu pozu visu nakti nav īpaši ieteicams.

10

9.Gulēšana uz muguras

Guļot uz muguras kakls, galva un mugurkauls atrodas neitrālā pozīcijā, neizdarot spiedienu uz jostas vietu. Šo pozu rekomendē arī ārsti, lai uzlabotu miega kvalitāti. Ja Jūs guļat uz muguras, ideāli arī, ja uz ortopēdiskā matrača, tad Jūsu mugura saņem tai tik nepieciešamo papildu atbalstu. Ja no rītiem jūtat saspringumu, tad nākamajā gulēšanas reizē mēģiniet gulēt uz muguras – gan ar spilvenu, gan bez. Šīs pozas pluss ir arī iespēja izvairīties no liekām krunciņām uz sejas. Tāpat arī krūšu āda netiek lieki izstaipīta.

Jebkurā gadījumā neviena no pozām nav 100% perfekta, jo guļot vienā pozā visu nakti, agri vai vēlu tiks nogulēts sāns, kāja, mugura utt., kas nozīmēs to, ka no rīta jebkurā gadījumā jutīsieties ērcīgi un noguruši. Sekojiet šiem padomiem un izvēlieties sev piemērotākās pozas, tomēr centieties negulēt vienā un tajā pašā stāvoklī visu nakti.

avots: marketium.ru

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.