1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

12 lieliski veidi kā lietderīgi pavadīt aukstos ziemas vakarus

 

5890921214_dc82a9818c_b

Aukstie un tumšie ziemas vakari ir gandrīz vai ideāli, lai beidzot pieķertos klāt kādas grāmatas lasīšanai. Silta sega, karsta tēja vai kafija (asumam var piešaut klāt balzāmiņu) un kāda aizraujoša grāmata. Gadījumam, ja ir aptrūkušās idejas par to, ko varētu izlasīt, šeit saraksts ar 12 lieliskiem laika kavēkļiem. Sešas grāmatas no ārzemju autoriem un sešas no mūsu pašu latviešu rakstniekiem.

6334

  1. “Never Let Me Go” by Kazuo Ishiguro (Kazuo Išiguro – Neļauj man aiziet), tulkojusi Karīna Tillberga

Ja ir pienācis tas brīdis, kad šķiet nekas vairs nespēs Tevi pārsteigt, tad iesaku Tev pieķerties klāt šai grāmatai. Drāma ar negaidītu zinātniskās fantastikas (sci-fi) pavērsienu. Grāmatas lappusēs var sekot līdzi Ketijas, Rutas un Tomija dzīves stāstiem un mēģinājumiem aprast ar domu, ka ir pienācis laiks kļūt pieaugušiem. Trīs galvenajiem varoņiem nākas aprast ar neparasto audzināšanas taktiku elitārā Britu internātskolā, viņu unikālās īpašības ar negantu pacietību no autora puses tiek atklātas pamazām un ar neviltotu intrigu, tādēļ arī lasītāja uzmanība ir piesaistīta līdz pat pēdējai lappusei.

9781780746524

  1. The Book of Night Women by Marlon James

Grāmata pagaidām nav tulkota latviski, bet toties šis ir lielisks iemesls, lai atsvaidzinātu savas angļu valodas zināšanas. Lilita (Lilith) dzimusi 18. gadsimta beigās, strādājoša Jamaikas cukura plantācijās, nejaušības dēļ kļūst par centrālo personu gaidāmajā vergu dumpī. Jaunā sieviete ir neapskaužamas izvēles priekšā – paļauties slēptajai vēlmei būt kopā ar plantāciju saimnieku vai tomēr saglabāt stingru nostāju, nenodot savu kopienu un cīnīties par brīvību. Grāmata ir ciets rieksts, jo valoda, kuru autors lieto, pieder pie vienas no Jamaikas izloksnēm, tomēr tā noteikti ir lasīšanas vērta! Tā pilnībā pārņem lasītāju un atklāj pilnīgi citu, neparastu pasauli.

91haXrFtEdL

  1. 11/22/63 by Stephen King (Stīvens Kings)

Vienkārši neprasiet komentārus. Stīvens Kings neprasa komentārus. Viņa darbi vienkārši ir jālasa.

dog-in-the-niht-time

  1. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time by Mark Haddon (Marks Hedons – Savādais atgadījums ar suni naktī) tulkojusi Māra Cielēna

Literāra fikcija, noslēpumaina slepkavība un sirdi plosoša ģimenes drāma – tas viss ap tīni, kurš cieš no Aspergera (autisma paveids) sindroma. Mazliet savāda, intriģējoša un noteikti aizraujoša lasāmviela.

8eecd3b0_13reasons_bookcover

5. Jay Asher – Thirteen Reasons Why

Grāmata nav tulkota latviski, bet ir otrs lieliskais iemesls, kādēļ ir vērts atsvaidzināt savas angļu valodas zināšanas. Turklāt – 2016. gadā ir paredzēts, ka iznāks jauns seriāls ar Selenu Gomezu galvenajā lomā, kura pamatā būs šī grāmata. Kad Tavi draugi sajūsmināti teiks: “Tas jaunais seriāls ir tik nenormāli kruts,” Tu vēsā mierā varēsi atbildēt, ka zini, kā stāsts beidzas. Īsumā – grāmata ir par meiteni Hannu, kura izdara pašnāvību. Divas nedēļas vēlāk viņas klases biedri sāk saņemt savādus ierakstus, kuros paskaidrots kā katrs no viņiem ietekmējis meitenes vēlmi ātrāk izdarīt pašnāvību.

midnightschildrenlarge

  1. Midnight’s Children by Salman Rushdie (Salmons Rašdi – Pusnakts bērni), tulkoja Ingūna Beķere

Nekas, ja līdz šim neesi interesējies par Indijas un indiešu vēsturi, šī grāmata tik un tā spēs aizraut ikvienu lasītāju. Grāmatas centrālais varonis ir vīrietis, dzimis 1947. gada 15. augustā – dienā, kad Indija kļuva par neatkarīgu valsti. Viņš un vēl 1 000 citi “Pusnakts bērni,” dzimuši tajā naktī, iegūst mistiskas spējas. Lielisks laika kavēklis, gan ne uz ilgu, jo galvoju, ka izlasīsi šo grāmatu neticami ātri!

Cukurs

  1. Armands Puče – Jūs nekad viņu nenogalināsiet

Vēsturisks detektīvs par latviešu izgudrotāju, lidotāju un lidmašīnu konstruktoru Herbertu Cukuru (1900-1965). Romāns nav gluži vienkāršs pārstāsts par viena cilvēka dzīvi, tas ir savijums – par Latviju un latviešiem, par nacionālo pašapziņu, par to, kas Tev kā latvietim varētu būt svarīgs.

Otto_Ozols_Neertas_patiesibas-664x946

  1. Otto Ozols – Neērtās patiesības. Vēstules XXI gadsimta latvietim

Skarba, vietām, iespējams, pārāk skarba patiesība, bet tieši tā tik ļoti aizrauj un neļauj atraut acis no grāmatas lappusēm. 1991. gada augusta pučs Maskavā jeb arī atpazīstams kā komunistu apvērsums, bija unikāls un arī ir līdz galam nesaprasts notikums – trīs dienu laikā, gandrīz bez cilvēku upuriem sagruva varenā impērija. Dabīgi, ka visa sākums meklējams senākā pagātnē, tomēr tas, cik ātri un klusi komunistiskā impērija sagruva, bija patiešām pārsteidzoši. Izlasi, lai uzzinātu vairāk!

large_ddca

  1. Ilze Sperga – Dzeiveiba

Latgaliskais taču joprojām ir sava veida eksotika, vai ne? Un kas var būt labāks par nelielu devu eksotikas aukstā ziemas vakarā. Grāmatā apkopoti 9 stāsti par cilvēkiem, par vienkāršiem ļaudīm un to, kā viņi dzīvo, kā cīnās par savu pastāvēšanu zemes virsū.

2015-10-05_ilgi_un_laimigi_vaaks

  1. Anatolijs Danilāns – Jaunas un vecas ziņas par ilgu un laimīgu dzīvošanu

Jau pats grāmatas nosaukums šķiet mazliet ironisks un … varbūt ne gluži nopietns. Tomēr nē, viss ir vairāk nekā nopietni – grāmatas autors ir pieredzējis gastroenterologs un grāmatā ar nelielu humoristisku pieskaņu aprakstīts kā parūpēties par to, lai Tava dzīvošana no tiesas varētu būt ilga un laimīga. Vienkārši par sarežģīto, saprotamā valodā izskaidrotas vairākas aktuālās ēšanas, tievēšanas u.c. tendences, kuras mēs paši bieži vien līdz galam nesaprotam.

adiamindes aksts0001

  1. Aivars Kļavis – Viņpus vārtiem. Adiamindes āksts

Latviešiem ir maz vēsturisko romānu, šis ir viens no retajiem, turklāt vēl labs! Romānā attēlots 1700. gads – muižnieku, kalpu, vietējo tirgotāju un amatnieku attiecības. Grāmata ir interesanta, jo tajā kopā savirknēti vairāki zināmi un atpazīstami personāži – parādās gan Garlībs Merķelis, Rīgas mērs, arī barons fon Minhauzens un vēl citi. Ak jā, tā starp citu – Viņpus vārtiem ir tetraloģija, romānu cikls. Vērts izlasīt visas četras grāmatas.

1200x630bf

12. Arno Jundze – Gardo vistiņu nedēļa

Laiks uzreiz pēc Padomju Savienības sabrukuma, laiks, kad cilvēkiem pēkšņi paveras pavisam cita pasaule ar pilnīgi citu izpratni par morāles normām. Asprātība, ironija un precīzi piefiksētas detaļas – viss par mums pašiem – cilvēkiem, kuri beidzot tikuši brīvībā un tikai pamazām sāk apjēgt, kas ir tā brīvība un ko tas viņiem nozīmē.

Rakstu sagatavoja: Laura Stepiņa
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.