13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

15 svarīgas lietas, par kurām tev ir vērts parunāt ar savu bērnu

 
ss-moving-without-mom-131613-14.today-ss-slide-desktop
pinterest.com

Ja jums ir bērni, tad jūs bez šaubām zināt, cik svarīgi ir, runājot ar viņiem, izvēlēties vajadzīgos vārdus, kas noved pie pareizajām domām. Sarunas ar vecākiem ir arī vērtīgas pašiem bērniem.

Mēs nolēmām padalīties ar 15 svarīgām lietām, par kurām ir vērts parunāt ar savu bērnu. 

  1. Apraksti savu raksturu 5 vārdos.

Šis lūgums palīdzēs jūsu bērnam labāk saprast sevi un liks padomāt par to, ko par viņu var domāt citi cilvēki. Kad bērnam ir skaidri paša rakstura trūkumi un priekšrocības, viņam ir vieglāk atrast savu vietu šajā milzīgajā pasaulē.

  1. Kāda nodarbe dara tevi patiesi laimīgu?

Uzdodot šadu jautājumu, jūs pievērsiet jūsu bērna uzmanību uz to, kas viņam sagādā baudu. Domāšana par šādu jautājumu ļaus viņam izsecināt, kam tieši viņs tagad ir gatavs tērēt savu laiku, bet nākotnē – izvēlēties mīļāko profesiju.

  1. Ko tu saviem draugiem vari iemācīt?

Daudzi bērni maldās, domājot, ka viss visapkārt ir atkarīgs tikai un vienīgi no viņu vēlmēm. Ttomēr dzīvē vajag padomāt ne tikai par sevi, bet arī par apkārtējiem. Atbilde uz šo jautājumu var iedvesmot bērnu, pierādīt viņam, ka viņš ir unikāla personība, kurai ir tas, kā nav citiem. Kad mazulis jūtas īpašs, viņā pieaug pārliecinātība par saviem spēkiem, un viņam pieaug interese par pašizaugsmi.

  1. Kuru notikumu tu savā dzīvē uzskati par satriecošāko/dīvaināko?

Dzīve sastāv ne tikai no košām, saulainām dienām ar daudzkrāsainu varavīksni, dažreiz tajā zibeņo pērkoni un trako vētras. Bērniem ir jābūt psiholoģiski gataviem tam, neaizmirstot, ka grūtie laiki neilgst visu dzīvi. Pēc saulrieta vienmēr atnāks saullēkts, vajag tikai to sagaidīt.

  1. Kādu mācību tu spēji guvi no grūtībām?

​Mūsu dzīvē mēs bieži sastopamies ar dažādām problēmām, un ne katrs no mums spēj ar tām tikt galā. Forši, ja bērni var mācīties gan no savas, gan no citu cilvēku pieredzes, tajā skaitā arī vecāku. Uzdodiet šo jautājumu, un jūs uzzināsiet, ar kādām grūtībām cīnās jūsu bērni un kādas mācības no tām gūst.

  1. Kas no tā, ko tu mācies šodien, palīdzēs tev rīt?

Šis jautājums atgādinās jūsu bērnam par to, ka kādreiz arī viņš kļūs pieaudzis un viņam būs jāizdara pareizā izvēle, izejot no savas pieredzes un zināšanām, kuras viņš gūst tagad. Kad bērni saprot mācīšanās nozīmību, tas palīdz viņiem izbaudīt mācīšanās procesu.

  1. Ja tu varētu atgriezties atpakaļ pirms trīs gadiem, ko tu pats sev ieteiktu?

Pajautājot par to neuzspiestu, bet gan parastas sarunas laikā, jūs varat uzzināt par problēmām, kas sakrājušās viņa apziņā un traucē viņam izbaudīt dzīvi, un palīdzēt tās atrisināt. Tāpat tāds dialogs var attīstīt jūsu atvasē spēju mācīties no savām kļūdām.

  1. Par ko/ kam tu esi visvairāk pateicīgs?

Šis jautājums palīdzēs bērnam vēl ciešāk paskatīties uz dzīves pozitīvāko pusi un būt pateicīgam par to, kas viņam ir. Cilvēkam jau no bērnības ir jāsaprot, kas ir pateicība un jāprot teikt paldies. 

  1. Vai tu saproti, ko jūt citi cilvēki?

Dzīvē ir ļoti svarīgi izveidot ciešas attiecības un izvairīties no nevēlamiem konfliktiem, bet priekš tā vajag just un saprast citus cilvēkus. Ja jūsu brīnums jutīs, ko sajūt citi cilvēki, viņam būs vieglāk dzīvot savā apkārtnē.

  1. Kādu tu redzi savu dzīvi nākotnē?

​Bērniem ir jādomā par nākotni un tā jāplāno. Šis jautājums palīdzēs bērnam tikt galā ar to, ko viņš sagaida un uz ko tiecas. Apspriežot to, jūs kopīgiem spēkiem virzīsieties uz atbildi.

  1. Kā tu domā, kurš no taviem draugiem man patīk visvairāk? Kāpēc?

​Draugu kompānija, kurā ir mūsu bērni, lielā mērā ietekmē viņu raksturu. Atcerieties, ja viņiem apkārt vienmēr būs negatīvi cilvēki, viņi paši agri vai vēlu par tādiem kļūs. Vecākiem ir svarīgi zināt, kurš no tuvākajiem draugiem visvairāk ietekmē viņu bērnus. 

  1. Ja tu varētu kļūt slavens, ar ko tu gribētu tāds kļūt?

​Centieties tikt skaidrībā ar to, ko jūsu bērnam nozīmē vārds “panākumi”. Vai tas ir saistīts tikai un vienīgi ar naudu vai arī ar kaut ko vairāk? Uzklausot viņa atbildi, jūs sapratīsiet, kas viņu virza, kādi ir viņa mērķi un kas ir viņa topmodele. Šī informācija ir ārkārtīgi svarīga katram vecākam.

  1. Ja varētu, ko tu gribētu izmainīt pasaulē?

​Atcerieties, ka domām piemīt spēja materializēties. Pienāks diena, kad jūsu bērns sāks saprast, ka rītdien – tā nav šodien, un katra jauna diena – tā ir spēja izmainīt dzīvi uz labo pusi. Laimīgs ir tas, kas uzskata, ka visas grūtības ir pārvaramas, un ka pats ir spējīgs tās atrisināt. Iedvesmojiet savu atvasi uz lieliem darbiem.

  1. Kā tu vari palīdzēt savam tuvākajam šodien?

Dažreiz dzīve atnes cilvēkiem daudz sāpes: viņi cieš no slimībām, nabadzības, psihiskām novirzēm. Tāpēc ir ļoti svarīgi pret tuvākajiem attiekties kā pret brāļiem un māsām. Centieties iedvest savam bērnam, ka viņš spēj palīdzēt saviem tuviniekiem jau tagad.

  1. Ja tu spētu izdot vienu likumu visiem, kāds tas būtu?

​Mēs dzīvojam pasaulē, kura darbojas pēc noteiktiem noteikumiem un kas pakļaujas stingriem likumiem. Tajā pat laikā bērniem ir jāsaprot, ka noteikumi un likumi ir radīti ne tikai tam, lai mūs sodītu, bet gan, lai mūsu dzīve un saziņa ar cilvēkiem kļūtu vienkāršāka. Ja jūsu bērni sapratīs šo patiesību, tad kļūs vēl atbildīgāki un kārtīgāki.

avots: adme.ru
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.