0.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Atkarība no Facebook aktivizē to pašu smadzeņu daļu kā kokaīna lietošana

 

Interneta atkarība aktivizē tās pašas smadzeņu daļas kā narkotiku lietošanas laikā. Tomēr no interneta atkarības ir daudz vieglāk atbrīvoties.

rtr4c0uz

Jaunākie pētījumi liecina, ka nebeidzama uzturēšanās Facebook ietekmē mūsu smadzenes līdzīgi kā kokaīns. Zinātnieki ir secinājuši, ka cilvēkiem, kuri nevar iziet no šīs sociālās interneta vietnes, ir vērojama paliekoša ietekme uz smadzeņu pelēko vielu, gluži kā no kokaīna lietošanas.

Kalifornijas Universitātes profesors Ofīrs Turels norādīja, ka: “Impulsu sistēmu var uzlūkot kā automobiļu akselaratoru, kamēr inhibējošā sistēma var būt salīdzināta ar bremzēm. Atkarību gadījumos ir redzams ļoti spēcīgs paātrinājums, kas nereti saistītas ar inhibējošās sistēmas traucējumiem. ”

Pētījuma ietvaros respondenti tika lūgti aizpildīt anketu, novērtējot to, cik ļoti viņi ir bijuši atkarīgi no Marka Cukerberga radītā sociālā tīkla.

Tam sekojoši pētījuma dalībniekiem tika parādīta vesela virkne ar attēliem, kuru vidū daži no tiem bija saistīti ar Facebook. Dalībniekiem bija jānospiež poda, kolīdz parādījās šāda veida attēli.

Tie, kuri, ieraugot ar Facebook saistītus attēlus, ļoti ātri nospieda pogu, bija uzrādījuši arī augstus rezultātus, aizpildot anketas.

Pētnieki konstatēja, ka Facebook trigeri aktivizē amigdalu jeb mandeļveida kodolu, kurš atrodas smadzenēs, un kurš palīdz noteikt vai konstatēt svarīgākos notikumus un emocijas. Šie paši Facebook trigeri ietekmē arī striatumu, kas atbild par cilvēka motivāciju un sajūtu kontroli.

Interesanti, ka daži no pētījuma dalībniekiem uz Facebook stimuliem atbildējā ātrāk nekā, piemēram, uz ceļa zīmēm.

Kā norādīja Ofīrs Turels, šādi rezultāti ir satraucoši, jo tas nozīmē, ka, ja šāds cilvēks, braucot pie automašīnas stūres, izmanto mobilās ierīces, viņš uz Facebook ziņu telefonā reaģētu vairāk nekā uz satiksmes apstākļiem.

Tajā pašā laikā pētnieki arīdzan norādīja, ka monitoringa laikā tika konstatēts, ka atkarīgiem Facebook lietotājiem smadzeņu impulsīvā sistēma strādā gluži labi, ja salīdzina ar cilvēkiem, kuri cieš no narkotiku atkarības. Kā atzina O.Turels, šādi rezultāti ir labi, jo tas nozīmē, ka atkarīgo Facebook lietotāju rīcību gana viegli var izlabot ārstēšanas procesa laikā.

logoBNN

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.