2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

2 minūšu likums ir unikāla tehnika, lai varētu realizēt iecerēto. Noteikti pamēģini!

 

11130281_747605432020735_4904068701224045601_n

Biznesmenis, smagatlēts un fotogrāfs-ceļotājs Džeimss Kliārs stāsta par vienkāršu stratēģiju, kas palīdzēs ikvienam pieveikt PROKRASTINĀCIJU.

Prokrastinācija ir apzināta darbība, kurai, tāpat kā jebkurai citai mūsu rīcībai, ir sekas. Piemēram, tā vietā, lai veiktu apjomīgu darbu, kas turklāt jāpabeidz ātri, tu pēti jaunāko informāciju ziņu portālos, skaties Youtubevideo vai dari citus maznozīmīgus darbiņus, ik pa brīdim nodomājot – darbu es varu atlikt, jo, tikai mazliet iespringstot, tāpat visu paspēšu.

Kāpēc rodas prokrastinācija?

Viens no skaidrojumiem – vēlme izvairīties no negatīvām emocijām un stresa, kādas neizbēgami rada saspringts darbs, vēlme palikt baudas un komforta zonā. Taču kā vēl viens iemesls var būt arī neapzinātas bailes no sekām un rezultāta, kas radīsies, ja sāksi strādāt. Faktiski tās ir neapzinātas bailes no veiksmes, uzvaras un izdošanās, jo tās atkal uzliks jaunus pienākumus, tātad jaunu stresu.

Prokrastinācijas sekas ir arī vainas sajūta par nepadarīto vai nepietiekami kvalitatīvi padarīto. (avots: http://www.monday.lv)

prokrastinācija.jpg

Tātad, šīs tehnikas mērķis ir sākt darīt lietas, kurām sen jau bija jābūt izdarītām, kā arī realizēt plānus, pie kuriem sen jau bija jāpieķeras. 2 minūšu likums palīdz pārvarēt slinkumu un palēninājumu, pie kam izdarīt to būs viegli un interesanti.

Vairums lietu, kuras ilgstoši tiek atliktas, patiesībā nav nemaz tik grūti paveikt, saka Džeimss Kliārs. Tev taču ir gan talants gan prasmes to izpildīšanai, taču nezināmu iemeslu dēļ, tu tās atliec.

Divu minūšu likums sastāv no divām daļām:

1. daļa: ja lieta aizņems ne vairāk kā divas minūtes, tad izdari to tagad.

Brīnumaini, cik daudz atliktu lietu patiesībā varēja būt izdarītas tikai pāris minūšu laikā un pat mazāk. Piemēram: nomazgāt traukus uzreiz pēc ēšanas, iemest veļu veļasmašīnā, iznest atkritumu spaini, aizsūtīt elektronisko vēstuli u.t.t. Ja uzdevums aizņem ne vairāk kā divas minūtes, tad izmanto 2 minūšu likumu: izdari to tieši tagad!

2. dala: kad sāc jaunu ieradumu, pie tā realizēšanas jāķeras divu minūšu laikā (Devida Allena bestsellers «Mērķa sasniegšana» – māksla panākt produktivitāti bez stresa).

Vai visi tavi mērķi var tikt sasniegti mazāk kā divu minūšu laikā? Protams, ka nē. Taču katrs mērķis var tikt “palaists”  2 minūšu laikā. Varētu šķist, ka šī stratēģija ir pārāk sīka lielam dzīves mērķim, bet tā tas nav. Šī pieeja strādā jebkuram mērķim un tam iemesls ir FIZIKA. Kā teica ģeniālais Īzaks Ņūtons, objekti miera stāvoklī tā arī paliek miera stavoklī, bet objekti kustībā – paliek kustībā. Tas attiecas uz cilvēku tikpat lielā mērā kā uz krītošu ābolu. 2 minūšu likums stradā kā uz maziem, tā arī – lieliem mērķiem – dzīves inerces dēļ.

Kā tikko tu sāc kaut ko darīt, vieglāk ir turpināt to darīt.

Šis likums ir saistīts ar ideju par to, ka viss labais notiek tikai tajā brīdī, kā esi sācis darīt.

Vēlies kļūt par labu rakstnieku? Vienkārši uzraksti pirmo teikumu (2 minūšu likums) un pakāpeniski varēsi rakstīt arī stundu, divas.

Gribi sākt veselīgi ēst? Vienkārši paņem un apēd tieši tagad vienu augli (2 minūšu likums), un tu varēsi atrast sevī iedvesmu pagatavot garšīgus, veselīgus salātus.

Vēlies pieradināties regulāri lasīt grāmatu? Vienkārši ņem un izlasi jaunas grāmatas pirmo nodaļu (2 minūšu likums). Tu pat nepamanīsi, kā paskrien minūtes un esi izlasījis jau pirmās trīs nodaļas.

Vēlies skriet trīs reizes nedēļā? Vienkārši uzvelc krosenes un izej no mājas (2 minūšu likums) un tā tu ieliksi pamatu savam veselīgam ieradumam, tā vietā, lai apsēstos dīvānā un apēstu kārtējo čipsu porciju.

Divu minūšu likuma mērķis nav koncentrēties uz rezultātu, drīzāk uz procesu, kas noved pie rezultāta. Galvenā vērība tiek pievērsta startam. Vienmēr pats svarīgākais jebkura jauna ieraduma etaps ir SĀKUMS – un ne tikai pirmajā reizē, bet katru reizi – tāda ir secība.

Dari tieši tagad!

Protams, grūti apgalvot, ka šis likums strādās katrā konkrtētajā gadījumā. Taču pilnīgi noteikti var apgalvot, ka tas nekad nestradās, ja tu pat nepamēģināsi. Jo, lielākās daļas rakstu, kurus mēs lasām (tāpat arī video padomi) būtība slēpjas tajā, ka mēs vienkārši uzsūcam informāciju, bet ļoti reti to pielietojam praksē. Šo informāciju var un vajag izmantot tieši tagad.

Un tātad, ko no visa tā, kas tev ir un bija jāizdara, tu vari izdarīt tieši tagad – divu minūšu laikā?

Autors: Mihails Ļitvaks 

avots: gintafiliasolis.wordpress.com
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.