0.3 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Demogrāfija pagaidīs! Četri labi iemesli bērnus neradīt līdz 35 gadu vecumam

 
millenial-couple-love
foto: focus.lv

Iespēja nopelnīt naudu, apceļot pasauli, mācīties vai vienkārši visu nakti uzdzīvot, neuztraucoties, ka no rīta agri būs jāceļās – lieliski iemesli nesteigties ar bērnu radīšanu, norāda The Independent.

Statistika liecina, ka pirmoreiz pasaulē vairāk sievietes pēc 35 gadiem dzemdē bērnus, nekā daiļā dzimuma pārstāves zem 25. Lielākā grūtnieču grupa joprojām ir 25-34 gadi, kas veido 59% visu jaundzimušo. Pēc 35 gadiem veido 21%, bet zem 25 – 20%.

Salīdzinājumam – pēc 35 gadiem 1977.gadā sievietes dzemdēja 31 515 reizes, bet tagad 144,181. Un lai arī nekas slikts nav bērnus radīt esot jaunam, šeit ir četri iemesli to darīt vēlāk:

1. Var izdarīt kaut ko citu vispirms. 

Nopelnīt naudu, izveidot karjeru, apceļot pasauli, gūt izglītību, visu nakti uzdzīvot, noskatīties pieaugušo filmu. Un, lai ko jūs darītu, jūs to varēsiet izbaudīt. Protams karjeru var veidot arī ar bērniem, tomēr tad vienmēr būs jārēķinās ar kompromisiem. Protams var 28 gadu vecumā būt ar trīs bērniem un sākt dzīvot bezrūpīgu dzīvi vai karjeras veidošanu 46 gadu vecumā, bet tas vairs nebūs tas.

2. Neviens nevar jūs komandēt kā kas darāms, jo esat jauns/a

Ar bērniem pēc 35 gadiem jūs vairs nevarēs tik vienkārši izkomandēt vai mācīt dažādi publiskā sektora darbinieki – vecmātes, ārsti, veselības speciālisti, māsiņas, auklītes, skolotājas. Neviens nesaka, ka 23 gados ar šādiem cilvēkiem nevar tikt galā, tomēr tiekot izsauktam uz bērna skolu, esot ar 20 gadu pieredzi kā pieaugušajam, būs vieglāk nepaciest dažādas muļķības.

3. Jūs būsiet mazāk noguris

Būt par vecākiem parasti tiek uzskatīts par to pašu kā paģiras – ar vecumu kļūst tikai grūtāk. Tomēr bērni nogurdina jebkurā vecumā. Labāk jaunības enerģiju pietaupīt vēlākam, nevis notērēt uzreiz.

4. Savu dzīves pieredzi var izmantot bērna audzināšanā

Neviens nesaka, ka 10 gadus vecāki vecāki ir labāki par jaunākiem. Tomēr bērnam pieaugot, jums būs lielāka dzīves pieredze, ko varat nodot savai atvasei. Viens no tiem var būt neklausīt brīdinājumiem, ka bērnu radīšanu “nevar atlikt uz pārāk vēlu laiku”. Jo tas ir katra paša lēmums.

FOCUS.LV
 

1 KOMENTĀRS

  1. Iemesli tiešām ir labi, bet daba sievietēm tomēr ir uzlikusi savus ierobežojums un vajag atcerēties, ka pēc 35 var arī nesanākt. Turklāt ar laiku pieredze sāk kļūt visai vienveidīga (nu labi pirmos 5 gadus veidojot karjeru tiešām izdzīvo jaunas lietas, bet pēc tam jau tās situācijas paliek stipri līdzīgas viena otrai), tad jau drīzāk bērnu dzemdēšana pavērs pavisam jaunus dzīves un sevis iepazīšanas apvāršņus.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.