12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kāpēc būt par darbaholiķi nav nemaz tik labi?

 

RGmGZgs7Gfw

Mūsu kultūra kultivē ideju par darbaholiķiem. Mēs to vien dzirdam par cilvēkiem, kas strādā pa naktīm. Viņi savukārt kultivē “nakts nomodu” un guļ birojā. Tiek uzskatīts, ka ir jāpasniedz medaļa “par centību” tiem, kas raujas uz pusēm projekta laikā. Pārāk daudz darba vienkārši nevar būt.

Tāds darbaholisms ne tikai nav obligāts, bet tas ir arī muļķīgs. Strādāt vairāk nenozīmē vairāk rūpēties par panākumiem biznesā vai vairāk padarīt. Tas nozīmē tikai to, ka jūs vairāk strādājiet.

Perfekta sievas atriebība vīram, kurš deva priekšroku savai sekretārei

Rezultātā darbaholiķi vairāk problēmas rada, nekā tās risina. Pirmkārt, tamlīdzīgs darba stils nevar būt stabils ilgstoši. Un, kad cilvēks “sadegs”, un tas noteikti notiks, sekas var būt pat ļoti nopietnas.

Darbaholiķi palaiž garām pašu galveno. Viņi cenšas risināt problēmas, vienkārši veltot tām vairāk laika. Viņi grib kompensēt intelektuālo slinkumu ar rupju spēku. Tas viss vainagojas ar neveikliem lēmumiem.
Darbaholiķi pat rada krīzes. Viņi necenšas kļūt efektīvāki, tāpēc patiesībā viņiem patīk strādāt virsstundās. Viņi rada problēmas (bieži vien neapzināti), lai pēc tam vienkārši sāktu vairāk strādāt.  

Tiem, kuriem nav ieradums palikt darbā līdz pusnaktij, darbaholiķu dēļ rodas sajūta, ka viņi “vienkārši” atstrādā noteiktās stundas. Tas izraisa morālās gaisotnes kritumu kolektīvā, kā arī vainas parādīšanos veselai strīpai kolēģu, “dibens-uz-galda” attieksmes uzvirmošanu, kad cilvēki paliek strādāt virsstundas pat tad, ja to laikā viņu darbs zaudē savu produktivitāti.

ĶERMEŅA VALODA, KAS PALĪDZ DABŪT DARBU

Ja viss, ar ko jūs nodarbojieties, ir saistīts ar paša darbu, tad jūs diez vai skaļi izsakāt savu novērtējumu vai nosodījumu. Jūsu vērtības un lēmumu pieņemšanas process galu galā ir izkropļots. Jūs pārstājat būt spējīgi izlemt, kas ir pūliņu vērts un kas nav. Un viss beidzas ar nogurumu un pilnīgu organisma iztukšošanos. Nevienam nav pa spēkam pieņemt svarīgus lēmumus, ja ir stiprs nogurums.

Patiesībā darboholiķi nepadara vairāk, kā ne-darbaholiķi. Viņi var apgalvot, ka ir perfekcionisti, bet tas nozīmē tikai tukšu laika tērēšanu nenozīmīgu detaļu noslīpēšanai tā vietā, lai pārietu pie nākamā uzdevuma.

Darbaholiķi nav varoņi. Viņi netaupa laiku, bet vienkārši to sadedzina. Īsts varonis jau sen ir mājās, viņš ir atradis ātrāku veidu, kā pabeigt savas lietas.

AVOTS

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.