5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Ko darīt, ja iedzeļ lapsene, bite vai kamene?

 

bites-kodums-alergija-tuska-vasara-46066889

Kukaiņu, sevišķi bišu, lapseņu, retāk kameņu kodumi var izraisīt alerģiskas reakcijas, kuru novēršanai reizēm var būt vajadzīga medicīniska palīdzība.

Lai pasargātu sevi un tuviniekus, katram būtu jāzina pamati, ko darīt situācijās, kad iekodusi lapsene, bite vai kamene.

Preventīvie pasākumi, kas palīdz izvairīties no kodumiem

Daudziem kukaiņiem garšo saldinātas sulas, augļi (arbūzi, āboli, bumbieri, nektarīni, kivi, plūmes u.c.), medus. Ja pamanāt tuvumā kādu no pieminētajiem insektiem, ievērojiet īpašu piesardzību lietojot pārtikas produktus, sevišķi, ja ieturat maltīti ārpus telpām. Papildus aizsardzību nodrošina apģērbs, kas gandrīz pilnībā nosedz ķermeni un apavi.

Svarīgi – meklējot barību bite vai lapsene var būt iekritusi pudelē, krūzē vai pusdienu šķīvī. Pieaugušie paši ir atbildīgi par savu drošību, taču vecākiem papildus jāsargā arī bērnu un zīdaiņu veselība. Norijot kādu no iepriekš minētajiem insektiem, sekas var būt sevišķi bīstamas, jo pietūkums var būtiski apgrūtināt elpošanu vai pat pilnībā nosprostot elpceļus.

Ja iekosts ir kaklā, mēlē vai mutē veiciet šādus pasākumus:

  • izsauciet ātro palīdzību vai, ja iespējams dodieties uz slimnīcu;
  • jānoguļas un kājas jāpaceļ augstāk par galvu. Kaklu var dzesēt ar aukstiem dvieļiem (bieži jāmaina);
  • dzeriet vēsu dzērienu, saldējumu vai sūkājiet ledus gabaliņi;
  • iedzeriet antihistamīna preparātu (mazina alerģiskas reakcijas).

Papildus tam ieteicams noskalot koduma vietu ar vēsu ūdeni, pielikt aukstu kompresi vai etiķa ūdeni samērcētu audumu. Lai mazinātu niezi pēc koduma, paturiet uz ādas sīpola šķēlīti (sevišķi pēc bites/lapsenes dzēliena) vai ieziediet traumēto vietu ar lavandas eļļu.

Kā atpazīt lapsenes un bites kodienu?

Lapsene var sadzelt daudzus cilvēkus un dzīvniekus, savukārt bitei pirmais dzēliens lielākam dzīvniekam vai cilvēkam parasti arī ir pēdējais. Savas uzbūves īpatnību dēļ bites dzelonis nolūzt ieduroties cilvēka vai dzīvnieka ādā. Ja pamanāt, ka dzelonis ir, palicis ādā, uzmanīgi to izvelciet (vēlams ar pinceti) Bites dzelonis satur indi, kas turpina izdalīties arī pēc tā nolūšanas. Velkot dzeloni, vēlams ievērot piesardzību, jo to pārlieku saspiežot atlikusī inde tiek ievadīta ķermenī.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.