Nesen mēs ar draudzeni gatavojām vinegretu, un viņa padalījās ar mani lieliskā paņēmienā! Visiem zināms, cik piņķerīgi ir novārīt dārzeņus ar mizu un pēc tam vēl tos sagriezt salātiem. Tad, lūk, pieredzējusī saimniece pastāstīja: var sagriezt notīrītus dārzeņus salātiem svaigā veidā un novārīt tos 15 minūtes uz vidējas uguns nelielā ūdens daudzumā.

Kartupeļus un burkānus turklāt vajadzētu vārīt atsevišķi, bet galvenais – līdz pusgatavam stāvoklim. Kad ieliksi dārzeņus caurdurī, tie kādu laiku vēl turpinās gatavoties. Ļoti ērts paņēmiens, emu sajūsmā!1

Kamēr mēs gatavojām, draudzene pastāstīja man par kulinārajām viltībām, kuras viņa lieto visbiežāk. Nevarēju nepadalīties!

Gardā kulinārija

1.Ja virtuves darbu laikā iekrāsojušās rokas, paberzē tās ar ābola mizu.

2.Lai atbrīvotu koka traukus no ēdiena smakām, ierīvē tos ar siltu degvīnu.2

3.Visi izmet ķiploku lociņus, bet izrādās, ka tā ir brīnišķīga, aromātiska piedeva! Smalki sagriezti un augu eļļā apcepti ķiploku loki piešķirs zupai, kartupeļiem vai sautējumam apetītelīgu aromātu un pastiprinās dārzeņu garšu. Jaunos ķiploku lociņus var sasaldēt priekšdienām.

4.Gaļas izstrādājumi būs īpaši gaisīgi, ja maltās gaļas kotlešu masai pievienos pāris olu baltumus, kas sakulti stingrās putās.

5.Vislabākais panējums karbonādei un dārzeņiem ir ar alu. Pārsteidzoši gaisīgs! Vajadzēs vien miltus, olas, alu, sāli un sviestu.3

6.Ja cep maizi maizes krāsniņā, obligāti pievieno nelielu saujiņu mannas: maize sanāks blīva un izdevusies.

7.Ja nesaldinātam jogurtam pievieno mazliet citrona sulas un sāls, sanāk izsmalcināta jogurta mērce. Lieliski sader ar dārzeņu salātiem un gaļu, tāpat ar jogurtu var papildināt augļu salātus.4

8.Jebkuri dārzeņu salāti iegūs restorāna cienīgu garšu, ja pievienosiet šķipsniņu vaniļas! Kurš gan būtu domājis, ka vaniļa lieliski sader ar dārzeņiem, tas būs jāpārbauda…

9.Dažādo parastu plovu, pievienojot tam granātābola sēkliņas! Tik apetītelīgu un svinīgu ēdienu vajag vēl pameklēt!

10.Sablendēti zemesrieksti ar ķiplokiem un sāli uzlabos dārzeņu ēdienu garšu un padarīs tos sātīgākus. Tāpat var darīt arī ar valriekstiem.5

11.Kuļot olbaltumus, nekad neizturies pret tiem rupji – tā dēļ var neizdoties biskvīts. Nakul baltumus aukstus, ļauj tiem pastāvēt dažas minūtes istabas temperatūrā. Kul tos stipri, bet nepārcenties: tad mīkla var kļūt sausa un graudaina.

12.Neaizmirsti pievienot pīrāgiem un plātsmaizēm ar āboliem, avenēm, apelsīniem un jāņogām tādas garšvielas kā kardamons, ingvers, vaniļa, kanēlis un muskatrieksts. Vēl aromātiskāku plātsmaizi padarīs konjaks! Lieliska ideja – pārklāt gatavu plātsmaizi ar olbaltumiem, kas sakulti ar cukuru un sacept, kā to dara ar Lieldienu kuliču.6

Dievinu kulinārijas padomus, kas iedvesmo doties uz virtuvi un gatavot! Parādi saviem draugiem rakstu, dažas no šīm viltībām kļūs viņiem par negaidītu atklājumu…

AVOTS
 
0 Komentāru

Komentēt

Dieviete.lv,  noteikumi, ētikas kodekss, [email protected] 2019

+371 66 66 00 22  Valguma iela 31a, Rīga.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?