3.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

9 hormonālās nelīdzsvarotības pazīmes, kuras mēs bieži ignorējam

 

skaista

Sieviete ar gadiem piedzīvo ne tikai psiholoģiskas izmaiņas. Viņas vecums atspoguļojas ādas stāvoklī, figūrā, noskaņojumā, pievilcīgumā un pat vēlmēs.

Daudzas sievietes domā, ka problēmas ar hormoniem sākas pēc 40-50 gadiem, taču pirmās hormonu nelīdzsvarotības pazīmes var kļūt pamanāmas jau pēc 35 gadu vecuma. To parādīšanās ir atkarīgas no dzīvesveida un ēšanas režīma. Turklāt gaisa piesārņojums un toksīni apkārtējā vidē var atstāt negatīvu ietekmi uz mūsu veselību.

Neignorējiet šos deviņus simptomus, kas liecina par hormonu līdzsvara traucējumiem.

1. Stabils svara pieaugums

Ja jums ir pastāvīgas problēmas ar lieko svaru, tas ne vienmēr liecina par nepareizu ēšanu. Liekais svars var būt hormononālu traucējumu pazīme. Virsnieru dziedzeru izstrādātā stresa hormona kortizola līmeņa traucējumi var izsaukt ne tikai svara pieaugumu, bet arī kļūt par iemeslu tam, ka tauki uzkrājas konkrētās ķermeņa daļās.

2. Libido kritums

Seksuālās tieksmes samazināšanās arī var būt viens no hormonālās nelīdzsvarotības simptomiem. Hormons androgēns izstrādājas gan sievietēm, gan vīriešiem, un tā trūkums var provocēt libido kritumu.

3. Ātra nogurdināmība

Ātra nogurdināmība var būt hormonālā disbalansa pazīme, it īpaši, ja cilvēks miegam atvēl pietiekamu laiku, bet pamostas jau ar noguruma sajūtu. Tas var notikt saistībā ar to, ka mainās kortizola, kas izstrādājas stresa un pārdzīvojumu situācijās, līmenis.

4. Slikts garastāvoklis

Nomāktību un sliktu garastāvokli, kā arī aizkaitināmību, paaugstinātu trauksmi un depresiju daļēji var izraisīt traucējumi vairogdziedzera darbībā un paaugstināts tireotropā hormona līmenis hipotireozes jeb vairogdziedzera hormonu nepietiekamības organismā dēļ.

5. Bezmiegs un saraustīts miegs

Miega traucējumi bieži parādās sievietēm menopauzes laikā. Bezmiegs un saraustīts miegs var rasties nopietnu hormonālā līdzsvara izmaiņu dēļ.

6.Pārmērīga svīšana

Arī pārmērīga svīšana var liecināt par hormonu līdzsvara traucējumiem. Karstuma viļņus un svīšanu naktī var izraisīt endokrīnās sistēmas darbības traucējumi, kā rezultātā samazinās vai palielinās serotonīna izstrādāšanās.

7. Problēmas ar gremošanu

Gremošanas traucējumus var izraisīt triju kuņģa un zarnu trakta hormonu – gastrīna, sekretīna un holecistokinīna – disbalanss. Šie hormoni palīdz stimulēt gremošanu, bet to izstrādes traucējumi izsauc kuņģa un zarnu trakta darbības problēmas.

8. Tieksme pēc saldumiem

Vēl viena hormonālā disbalansa pazīme – pārmērīga tieksme pēc saldumiem, kuru var izraisīt traucējumi vairogdziedzera darbībā.

9. Matu izkrišana

Pārmērīgas matu izkrišanas iemesls var būt testosterona un dihidrotesterona līmeņa traucējumi organismā.

 

AVOTS

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.