12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Ko darīt siltajās septembra dienās?

 

ruc

Šogad vasara mūs pārsteidza ar lietu un rudenīgu aukstumu, un brīvo laiku labāk gribējās pavadīt mājās. Toties pirmais rudens mēnesis ir Latvijas klimatam neraksturīgi silts, tāpēc ir laiks doties laukā, lai izrautos no ikdienas rutīnas. Vislabāk to darīt dodoties ārpus pilsētas. Transporta krustpunktā esošais tirdzniecības centrs “Origo” iesaka, ko darīt un kur doties nedēļas nogalē, kā arī, kas ir nepieciešams, lai brauciens izdotos lielisks. 

“Septembrī, saglabājoties siltajam laikam, iesakām ļauties mirkļa impulsam un doties ceļā baudīt rudeni. Tirdzniecības centrs “Origo” atrodas blakus centrālajam transporta mezglam, tādēļ no šejienes var aizbraukt uz visām Latvijas pusēm. Lai brīvdienas izdotos lieliskas, pirms došanās ceļā pārliecinieties, vai viss nepieciešamais ir sarūpēts, un, ja kaut kas trūkst, taupot laiku, visu var iegādāties pa ceļam “Origo”,” saka tirdzniecības centra “Origo” vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

1.    Sēņošana

Augusts un septembris tradicionāli ir laiks, kad cilvēki dodas uz mežu, lai pielasītu grozus pilnus ar meža veltēm. Šogad rudens sēņu raža ir iespaidīga. Visvairāk ēdamo sēņu ir tur, kur aug priedes, egles un bērzi, un siltās nedēļas nogales būs īstais laiks, lai dotos sēņu meklējumos. No tirdzniecības centra “Origo” un Rīgas centrālās stacijas ar vilcienu iesakām doties uz Siguldas pusi Silciema mežiem, kur iespējams atrast baravikas, bērzlapes, vilnīšus, kā arī kādu gaileni. Var doties arī uz Saulkrastu pusi vai Jaunciemu, kur ir ražīgs ne tikai sēņu, bet arī ogu klāsts. 

Ko ņemt līdzi?

Dodoties uz mežu noteikti ir nepieciešami piemēroti apavi – gumijnieki. Tie pasargās kājas no samirkšanas, jo mežā augsne ir mitrāka, pat ja ilgu laiku bijis sauss laiks. Mūsdienās gumijnieku klāsts ir pieejams tik plašs, ka tie ir kā modes un stila elements. Un ieejot veikalā, ikviens var atrast savai gaumei piemērotākos. Vērts paņemt līdzi arī rokasgrāmatu par sēnēm. Svarīgi ir atpazīt ēdamās no neēdamajām sēnēm, tāpēc rokasgrāmata palīdzēs saprast, kuras var likt sēņu grozā. Kā arī, dodoties uz mežu, neiztiks bez līdzekļa odu un ērču atbaidīšanai. Šogad rudenī odu un ērču ir neraksturīgi daudz, tāpēc pirms iešanas mežā, labāk izmantot kādu no kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem.

 2.    Pikniks pie jūras

Lielisks veids, kā atpūsties kopā ar ģimeni un draugiem pie dabas, ir doties pēdējā šī gada kopīgajā piknikā. Ja brīvdienās gribas ieelpot dzestro jūras gaisu, tad iesakām doties uz tuvāku vai tālāku pludmali, kur varēs ieturēt ne tikai gardu maltīti, bet arī vērot burvīgus saulrietus. No tirdzniecības centra “Origo” ar vilcienu nepilnas pusstundas laikā var aizbraukt uz Jūrmalu – vietu, kur Lielupe ietek jūrā. Tur paveras unikāls skats uz Balto kāpu, kas ir dabas veidojums 100 m garumā un 800 m platumā. Vēl lieliska vieta piknikam un saulrieta vērošanai ir Saulkrastu Baltā kāpa, kur no 18 m augstās kāpas varēs redzēt Rīgas jūras līci. 

Ko ņemt līdzi?

Lai piknikā nevajadzētu sēdēt smiltīs, iesakām paņemt līdzi pledu. Tie ir pieejami visdažādākajos lielumos un krāsās, un, ja plānojat rīkot tematisko pikniku, tad noteikti veikalos atradīsiet ko īpašu. Līdzi paņemtajā ietilpīgajā somā, varēsiet ielikt visu nepieciešamo, arī kādu siltāku džemperi sev un līdzbraucējiem. Romantiskam piknikam noderēs skaists piknika grozs. Šobrīd šādu grozu klāsts ir tik plašs, ka iespējams atrast tādu, kurā jau ietilpst arī visi nepieciešamie galda piederumi, kā dakšas, naži, glāzes un šķīvji.  

 3.    Kultūra

Rudenī, kad pamazām sāk krāsoties koku lapas, iesakām baudīt kultūru un mākslu ārpus pilsētas – apmeklējot viduslaiku pilis vai pilsdrupas. Gandrīz katrā Latvijas pilsētā atrodas kāda sena pils vai muiža, un liela daļa no tām ir atjaunotas un pieejamas arī apmeklētājiem. No tirdzniecības centra “Origo” ar vilcienu var nokļūt līdz vairākiem galamērķiem, tāpēc iesākam šobrīd visskaistākās vietas. Kurzemē greznākā un nostāstiem apvītākā ir Jaunmoku pils. Tur redzēsiet pārsteidzošu viduslaiku arhitektūras stilu. Savukārt pils parkā varēsiet pastaigāties pa simtgadīgu liepu aleju. Iesakām doties arī uz Bausku. Tur starp Mūsas un Mēmeles upēm pakalnā slejas lepnā Bauskas pils un pilsdrupas. Uzkāpjot pils tornī paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu un Zemgales lielākās upes – Lielupes – sākumpunktu. 

Ko ņemt līdzi?

Ja agrāk dodoties ceļā bija nepieciešama karte un kompass, tad šobrīd viss ir pieejams viedtālrunī. Taču, visi viedtālruņi patērē diez gan daudz enerģijas, un vienā brīdī var attapties ar tukšu telefona bateriju. Lai tā nenotiktu, noteikti paņemiet līdzi portatīvo telefona lādētāju, kurš nesteidzīgi ļaus turpināt baudīt braucienu. Savukārt, lai notvertu skaistos mirkļus, noderēs fotoaparāts. Lai gan tagad viss ir pieejams viedtālrunī, ar fotoaparātu iemūžinātās bildes būs daudz kvalitatīvākas. Bet, tā kā visu nekad nav iespējams nofotografēt, iesakām paņemt binokli, lai, piemēram, uzkāpjot pils tornī, būtu redzami skati, ko ar neapbruņoti aci nevar saskatīt. 

Jaukas brīvdienas!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.