1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Rīgā viesosies viens no Eiropas pieredzējušākajiem budisma skolotājiem

 
bud
Voiteks Tracevskis. (Publicitātes foto.)

Rīgas Dimanta ceļa budisma centrā 8. oktobrī notiks atvērto durvju diena, kurā ievadlekciju par budismu sniegs viens no Eiropas pieredzējušākajiem budisma skolotājiem, Voiteks Tracevskis.

Atvērto durvju dienā tiks sniegts ieskats tibetiešu budismā, tostarp arī praktiskajās metodēs – meditācijās. Apmeklētāji tiks iepazīstināti arī ar budisma vizuālo simboliku un aicināti uzdot jautājumus. Lekcijas paredzētas gan iesācējiem, gan cilvēkiem ar priekšzināšanām.

Polijā dzimušais, mākslinieka izglītību ieguvušais, Tracevskis pasniedz lekcijas par budismu kopš 1992. gada, bet praktizē budisma meditācijas jau kopš 1980. gada, pārstāvot vienu no senākajām tibetiešu budisma skolām, Karma Kagju.

Atvērto durvju dienas programma:

12:00 – apmeklētāju ierašanās

13:00 – ievadlekcija (Voiteks Tracevskis, Polija)

15:30 – kino seanss

18:00 – padziļināta lekcija

Rīgas Dimanta ceļa budisma centrs ietilpst Karma Kagju skolā, kas ir viena no četrām galvenajām tibetiešu budisma skolām, kuras garīgais līderis ir pirmais tibetiešu apzināti pārdzimstošais lama – Karmapa. Kopš 16. Karmapas Rangdžunga Rigpes Dordžes vizītes Rietumos 1974. gadā Lama Ole Nidāls un viņa sieva Hanna ir nodibinājuši vairāk nekā 650 budisma centrus 60 pasaules valstīs. Šobrīd tie atrodas 17. Karmapas Thajes Dordžes garīgajā pārvaldībā. Šīm budistu grupām ir demokrātiska struktūra un tās balstās ideālismā un draudzībā. Vairāk nekā 300 Lamas Oles skolnieki, kas ir pilnvaroti sniegt pamācības par budismu, regulāri ceļo, lasot lekcijas.

Rīgas Dimanta ceļa budisma centrs pakāpeniski izveidojās deviņdesmito gadu vidū, kad saujiņa ideālistu mājas apstākļos uzsāka meditēt, Lamas Oles un Karma Kagju skolas garīgā līdera Karmapas iedvesmoti. Interesentu skaits strauji pieauga, un kopš 2002. gada Karma Kagju centrs atrodas Rīgā, Meža ielā 11/13, kur katru darbdienas vakaru notiek kopīgas meditācijas; centru regulāri apmeklē budisma skolotāji, un paši centra biedri vairākreiz gadā dodas uz Lamas Oles, Karmapas un citu Karma Kagju skolotāju rīkotajiem kursiem dažādās pasaules malās. Otrs Latvijas Dimanta ceļa budisma centrs atrodas Daugavpilī.

 

AVOTS

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.