8.8 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

10 vietas, kur nevajadzētu uzņemt “selfijus” jeb pašbildes

 

bilde

Teju vai ik uz stūra ir redzami cilvēki, kas uzņem pašbildes, tādējādi cenšoties plašākai sabiedrībai atrādīt savu ikdienu un dienas gaitā redzēto. Selfiji bieži vien ir kā suvenīri, kas glabā atmiņas no attiecīgā ceļojuma. Taču ir vietas, kurās nebūtu ieteicams uzņemt pašbildes.

Koncentrāciju nometnes un holokausta piemiņas vietas

Holokausta piemiņas un koncentrācijas nometnes glabā traģisku vēsturi, kurās nevajadzētu uzņemt selfijus. Var uzņemt ēku fotoattēlus, tomēr šī nav tā vieta, kur uzņemt pašbildes.

Memoriāla vietas

Līdzīgi kā koncentrācijas nometnē, arī memoriāla vietās nav ieteicams uzņemt selfijus.. Piemēram, ASV 9/11 Memoriālā, kas tika būvēts par piemiņu 2001. gada 11. septembra notikušajam terora aktam Ņujorkā, kur dzīvību zaudēja daudzi, nevainīgi cilvēki. Šī vieta glabā ciešanas, nepiepildītus sapņus, sāpes un tukšumu. Tomēr neiejūtīgi cilvēki ar smaidiem uz sejas uzņem bildes pie šādām vietām, pat nenojaušot kāda iemesla dēļ, tās tur atrodas.

Bildes ar savvaļas dzīvniekiem

Mēdz teikt, ka neviens cits, labāk par jums pašiem, nespēs pasargāt no dažādiem negadījumiem. To varētu attiecināt arī uz bilžu uzņemšanu dzīvnieku tuvumā. Fotografēšanās, atrodoties pārāk tuvu dzīvniekiem, var radīt uztraukumu gan pašiem cilvēkiem, gan arī dzīvniekiem. Aizvien biežāk ir sastopamas vietas, kurās ir norādīts, ka nav atļauts fotografēt un cilvēki par to var saņemt soda naudu. Bieži vien ir gadījumi, kad cilvēki pārāk pārdroši tuvojas dzīvniekam, kā rezultātā iznākums var būt letāls.

Atrodoties kustībā

Ir cilvēki, kuriem patīk asas izjūtas, baudu sagādā izjust adrenalīna līmeni asinīs un, kā viens no veidiem to apmierināšanai, ir veikt pašbildes bīstamās, kustībās esošās vietās. Cilvēki cenšas uzņemt pēc iespējas labāku kadru, apdraudot savu dzīvību, lai tik iegūtu vairākus “laikus” (like) sociālajos tīklos. Piemēram, cilvēki bieži uzņem bildes vilciena tuvumā un nemēdz aprēķināt, cik bīstami tas ir viņu dzīvībai.

Bildes uz kalnu malām, uz klintīm

Tiekšanās uzņemt skaisto kadru, kas paveras no kalnu virsotnes ir ļoti vilinoši. Ejot pārgājienā un uzkāpjot kalna virsotnē, tā vien rodas vēlme to iemūžināt un padalīties ar citiem, parādot, ka esi pievarējis grūto posmu. Bieži vien bērni rīkojās neapdomīgi un apdraud savu dzīvību, tomēr aizvien bieži ir redzams, kā vecāka gājuma cilvēki pie klints malas cenšas uzņemt kadrus, radot bīstamas situācijas, neizdomājoties par sekām, kas var notikt brīžos, kad sagriežas galva vai zaudējat līdzsvaru. Labāk bildes uzņemt dažus soļus atpakaļ!

Kapsētas

Tūristi savā ceļojumā kā apskates objektu mēdz iekļaut arī kapsētas, kas nav paredzētas selfiju uzņemšanai, bet gan ir mirušo cilvēku piemiņas vietas. Normandijas amerikāņu kapsētā pavērās skats, kur tēvs apsēdinājis savas meitas pie marmora krusta, tā, lai aizmugurē būtu redzama pludmale. Kadrs noteikti bija pavisam savāds, taču meitenes varēja fotografēt arī bez marmora krusta.

Nūdistu pludmales

Bildes uzņemt pludmalē vajag un tas ir skaisti, bet nevar aizmirst, ka šādās pludmalēs atrodas daudz un dažādi cilvēki, kuriem citu fotografēšana nav patīkama. Vienmēr var uzņemt kadrus tā, lai netraucētu cita labsajūtai.

Svētvietās

Bieži vien visvairāk krāšņi dekorētās vietas ir baznīcas, tempļi un mošejas, kas tūristu acīm ir liels valdzinājums. Šīs vietas ir paredzētas cilvēku pārdomām un lūgšanām, nav ieteicams veidot pašbildes nerespektējot to.

Muzeji

Visā pasaulē ir vairāki muzeji, kuros ir aizliegts uzņemt pašbildes. Piemēram, Londonas Nacionājā muzejā, Pekinas Aizliegtajā pilsētā un daudzos Ņujorkas lielākajos muzejos pašbildes uzņemšana ir strikti aizliegta. Šī problēma ir diezgan populāra, jo īpaši tūristu rajonos. Baudiet mākslu un ļaujiet to darīt arī citiem. Skatieties uz to ar savām acīm, nevis caur kameras objektīvu!

 

 

AVOTS

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.