6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kā mūsdienu bērniem var palīdzēt sociālo prasmju grupa?

 

berns

Vecāki nereti raizējas par to, kā bērns jūtas skolā vai bērnudārzā. Ne visi bērni viegli adaptējas vienaudžu lokā, ir draudzīgi un komunikabli. Kā bērnam palīdzēt apgūt sociālās prasmes, kas dzīvē noderēs ikvienam?

            Sociālās prasmes nodrošina panākumus dzīvē. Tās ikvienam palīdz veidot veiksmīgas attiecības skolā, darba vietā un privātajā dzīvē. Tomēr mūsdienās bērniem arvien biežāk ir grūti iekļauties sociālajā vidē – kādam grūtības adaptēties var izpausties kā noslēgšanās sevī, sarežģījumi izveidot draudzīgas vai tuvas attiecības skolā, paust savu iniciatīvu attiecībās ar vienaudžiem un pastāvēt par sevi. Savukārt citam sociālās grūtības izpaužas kā agresīva, provocējoša uzvedība skolā vai mājās, trauksmainība. Bērns var justies nesaprasts un atstumts, krītas viņa pašvērtējums.

            Veselības centra Vivendi deju un kustību terapeite, sociālo prasmju grupas vadītāja Irina Panovska atzīst, ka bērna socializācijai un veiksmīgai adaptācijai skolā īpaši nozīmīgi ir spēt atpazīt un regulēt savas emocijas, kontrolēt impulsus, adekvāti reaģēt dažādās situācijās un risināt konfliktus. Tik pat nozīmīgi ir mācēt sagaidīt savu kārtu sarunā un rēķināties ar citiem, paust savu viedokli, pārdzīvojumus, bet tai pat laikā pieņemt un respektēt cita viedokli un vēlmes.

            Sociālo prasmju grupa ir praktiskas nodarbības kopā ar vienaudžiem, kurās aktīvā un radošā veidā, izmantojot spēles un fiziskas aktivitātes, tiek attīstītas saskarsmes un draudzēšanās prasmes, paaugstināts pašvērtējums, veicināts pozitīvs priekšstats par savu ķermeni un attīstīts ikviena radošums. Viena no bērniem vispiemērotākajām metodēm, kas tiek iekļauta praktiskajās nodarbībās, ir deju un kustību terapija.

            “Esmu pārliecināta, ka ķermenis un prāts ir savstarpēji integrēti: prāts vada kustību un kustība stimulē prāta aktivitāti,” atzīst Irina Panovska. Deju un kustību terapija bērniem uzlabo fizisko, emocionālo, kognitīvo (uztvere, atmiņa, domāšana) un sociālo veselību. Nodarbības laikā tiek izmantotas kustības,  jautrā un drošā veidā notiek iejušanās dažādos tēlos, kas veicina radošumu un paškontroli, attīsta pozitīvas līdera prasmes. Bērni eksperimentē un mēģina pieskaņoties viens otram, iemācoties sadarboties. Ritms attīsta enerģiju un impulsu kontroli, bet spoguļošanās ļauj izprast savu un citu cilvēku emocionālo stāvokli, ļauj saprast, kā reaģēt uz citu emocijām.

 

Praktiska informācija par grupu:

            Nodarbības notiek vienu reizi nedēļā -1,5 stundu, ciklā – 10 nodarbības. Dalībnieku skaits grupā ir no pieciem līdz astoņiem bērniem. Lai pieteiktos grupai, aicinām bērnu kopā ar vecākiem uz individuālu tikšanos ar grupas vadītāju, lai nodibinātu kontaktu un apzinātu bērna resursus. Iespējamas arī individuālas nodarbības.

 

Pieteikt bērnu sociālo prasmju grupai iespējams veselības centrā Vivendi pa telefona numuru  204 51 777 vai e-pastu: info@vivendicentrs.lv

image0011

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.